• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/washingtonpost/telegraf

14.04.2023

07:00

SVET U ŠOKU, ŠTA JE KINA OBEĆALA RUSIJI?! Isplivali obaveštajni podaci o "SMRTONOSNOJ" pomoći, Moskva očekuje isporuku TAJNOG ORUŽJA?!

Reuters, Pngwing

Vesti

SVET U ŠOKU, ŠTA JE KINA OBEĆALA RUSIJI?! Isplivali obaveštajni podaci o "SMRTONOSNOJ" pomoći, Moskva očekuje isporuku TAJNOG ORUŽJA?!

Podeli vest

Prema "obaveštajnim podacima o signalima", navodi se u sažetku obaveštajnih podataka, SVR je izvestio da je kineska Centralna vojna komisija "odobrila inkrementalnu nabavku" oružja i želela je da se ono čuva u tajnosti. U izveštaju nije naveden izvor informacija SVR-a.

Kina je odobrila "obezbeđivanje smrtonosne pomoći" Rusiji u njenom ratu u Ukrajini ranije ove godine i planirala je da prikrije vojnu opremu kao civilne predmete, navodi se u presretnutom ruskom obaveštajnom izveštaju otkrivenom u tajnim dokumentima koji su nedavno procurili u javnost, javlja "Vašington post".

Ovo presretanje informacija, očigledno dobijeno američkom prisluškivanjem ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR), uključeno je u strogo poverljivi sažetak od 23. februara nedavnih "proizvoda" u vezi s Ukrajinom i Rusijom koji je sastavila Kancelarija direktora Nacionalna obaveštajna služba.

To je bio jedan od brojnih ranije neprijavljenih dokumenata koje je "Vašington post" dobio iz mnoštva slika poverljivih datoteka postavljenih na privatnom serveru u aplikaciji za ćaskanje "Discord".

Prema "obaveštajnim podacima o signalima", navodi se u sažetku obaveštajnih podataka, SVR je izvestio da je kineska Centralna vojna komisija "odobrila inkrementalnu nabavku" oružja i želela da se ono čuva u tajnosti. U izveštaju nije naveden izvor informacija SVR-a.

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping i Vladimir Putin

Dokument pod nazivom "Izveštaj o posmatranju" i koji je proizvela kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) kao "sažetak nedavnih izveštaja i odabranih stavki iz obaveštajne zajednice", označen je kao strogo poverljiv sa veoma ograničenom distribucijom. Informacije o Kini su navedene pod podnaslovom "Peking navodno odobrava skrivene pošiljke smrtononsne pomoći Rusiji".

- Nismo videli dokaze da je Kina prebacila oružje ili pružila smrtonosnu pomoć Rusiji. Ali i dalje smo zabrinuti i nastavljamo da pažljivo pratimo - rekao je visoki zvaničnik administracije.

Visoki zvaničnik odbrane se složio sa tom ocenom. Obojica zvaničnika govorili su pod uslovom anonimnosti.

Izveštaj pruža najdetaljnije dokaze do sada o tome šta je dovelo do naleta javnih i privatnih upozorenja Bajdenove administracije Pekingu počevši od kraja februara.

Kina, koja tvrdi da je neutralna po pitanju rata u Ukrajini, osudila je te američke izjave i rekla da nikada neće prihvatiti prinudu ili "upiranje SAD prstom" kada Vašington ubacuje ogromne količine oružja u rat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stršljen

pre 1 godinu

Zašto u šoku? Pa celokupni kapitalističko-kolonizatorski zapad koji živi na teret celog sveta javno radi na isporuci oružja Ukraini. Izgleda da su najzad Rusi i Kinezi skupili hrabrost da stanu na put večnom siledžiskom ponašanju najkrvavijih zločinaca u istoriji i da ih posatave na svoje mesto. Ali jesu li skupili hrabrost ili ne, videćemo u nekoliko narednih godina. Samo moraju malo da ubrzaju probleme zločinačkom zapadu na svim frontovima od naoružanja preko industrije do ekonomije. Amerikanci zaboravljaju da su idealan teren za velika krvoprolića na svojoj teritoriji i da im se i to može dogoditi sa stravičnim posledicama kakve svet nije video.

Žigolo

pre 1 godinu

Gledajući kako se "curenje" obaveštajnih podataka obelodanjuje na kašikicu, svaki dan po malo, a imajući u vidu "rečnik" i narativ kao i sa kojih izvora informacije stižu, siguran sam da nije u pitanju nikakvo curenje informacija nego providna nameštaljka CIA i Pentagona.

Djordje

pre 1 godinu

Koji je to "svet u soku"?! Zbog cega? Zbog pisanja medija iz neimenovanih izvora?! Imate li bar malo mozga?! Cemu ovakav naslov? Senzacija?! Posto ocigledno niste svesni koliko vas list laze i izmislja sta mislite da li i drugi mediji isto tako masno lazu?! Jedan slaze a svi ostali to isto prepisu sa neta i "dorade"! Tako se danas pisu clanci za novine! Bolo bi dobto da se spustite na zemlju u shvatite da vasi citaoci vama nista ne veruju, citamo iz zabave,kad citamo!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija