• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

14.04.2023

16:46

SUKOB U VRHU RUSIJE, PUTIN MORAO DA REAGUJE! Šokantni detalji iz TAJNIH dokumenata, ruski lider zakazao HITAN SASTANAK, a na njemu...

Reuters/AP

Vesti

SUKOB U VRHU RUSIJE, PUTIN MORAO DA REAGUJE! Šokantni detalji iz TAJNIH dokumenata, ruski lider zakazao HITAN SASTANAK, a na njemu...

Podeli vest

Novootkriveni poverljivi obaveštajni dokumenti sugerišu da su sukobi unutar ruskog političkog i vojnog vrha puno širi i dublji nego što se pretpostavljalo.

Radi se o ukupno 27 stranica dokumenata koji potvrđuju koliko su duboko američke špijunske agencije prodrle u gotovo svaki aspekt ruskog obaveštajnog aparata i vojne komandne strukture.

Američki obaveštajci u jednom dokumentu navode kako je ruska Federalna bezbednosna služba (FSB) "optužila" ministarstvo obrane "za prikrivanje ruskih žrtava u Ukrajini". Amerikanci tvrde kako ovo otkriće dokazuje nespremnost "vojnih zvaničnika da prenesu loše vesti u komandni lanac", piše Njujork Tajms. 

"Broj ranjenih i ubijenih Rusa je blizu 110.000"

Dokumenti dokazuju postojanje unutrašnjih borbi i međusobnog optuživanja između ruskih agencija odgovornih za različite aspekte rata. Zvaničnici FSB-a tvrde da procena žrtava ministarstva obrane ne uključuje mrtve i ranjene među ruskom nacionalnom gardom, Vagnerovim snagama ili borcima koje predvodi čečenski vođa Ramzan Kadirov. 

Navodi se kako je FSB "izračunao da je stvarni broj Rusa ranjenih i ubijenih u akciji bio bliži 110.000", ali se ne navodi precizna procena broja žrtava ruskog ministarstva obrane. Ministarstvo obrane je u septembru poslednji put javno objavilo broj smrtno stradalih ruskih vojnika. Ministar obrane Sergej Šojgu je tada rekao da je od početka rata ubijeno 5937 ruskih vojnika.

Putin je pozvao Prigožina i Šojgua na sastanak

Poverljivi dokumenti sadrže i nove detalje o javnoj raspravi u kojoj je šef Vagnera Jevgenij Prigožin optužio ruske vojne zvaničnike da su uskratili hitno potrebnu municiju njegovim borcima. Putin je navodno lično pokušao da reši spor tako što je pozvao Prigožina i Šojgua na sastanak, za koji se veruje da je održan 22. februara.

"Sastanak se gotovo sigurno ticao, barem delimično, Prigožinovih javnih optužbi i posledičnih napetosti sa Šojguom", piše u dokumentu.

Njujork tajms piše kako se radi o materijalima Agencije za nacionalnu bezbednost, Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe i Uprave za obaveštajne poslove Združene komande Pentagona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vidoje

pre 1 godinu

,,На вука хајка и повика , а лисица за то време кокоши краде,, !

Milan

pre 1 godinu

Ово мало да скрену пажњу са својих пропуста и цурења докумената Пентагонс.

Čarapan

pre 1 godinu

Po ovim dokumentima što su u SAD procurela ,oni tj.SAD ima jaku mrežu špijuna u Rusiji među čistačica i naplaćivali a WC-a u Kremlju zato i pišu ovakve istinite podatke

Krivi

pre 1 godinu

U drugom svetskom ratu Rusi su izgubili 27 miliona ljudi. Zašto? Da bi oslobodili Evropu od nacista. I šta su dobili? Ku*ac. A danas? Sve i da je tačan broj poginulih Rusa, kao što navode Ameri i Ukrajinci, to je zanemarivo u odnosu na 27 miliona, a Rusi su dobili sve što su hteli. Napred braćo Rusi! Do Berlina! Ali ovog puta neće biti Nemačke. To je želja i Amerike. Biće im ispunjena.

Srecko

pre 1 godinu

Amerikanci sve znaju sta se desava u Svetu al zato nista ne znaju sta se dogadja kod njih.Koga vise oni zajebavaju .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?
Live TV

Bajdenova bolest kulminirala! Izraelski lobi dovešće Trampa na vlast?

Ceo svet zagledan je u predstojeće izbore u Americi, a naročito na prvu debatu između Trampa i Bajdena. Oba kandidata su zadovoljna i obojica smatraju da su dotukli onog drugog. Šta nam je rekla ova debata? Na ovu temu u "Info danu" govorili su autor knjige "Efekat Tramp" Saša Adamović i ekonomista i stručnjak za investicije Vladimir Đukanović.

30.06.2024

18:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija