• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

19.04.2023

13:55

UKRAJINSKI DAN D - PRVA 24 SATA SU KLJUČNA! Špijuni otkrili čime će ih Rusi dočekati na jugu! Kijevu treba poklapanje TRI FAKTORA, a onda...

Reuters/Deep State

Vesti

UKRAJINSKI DAN D - PRVA 24 SATA SU KLJUČNA! Špijuni otkrili čime će ih Rusi dočekati na jugu! Kijevu treba poklapanje TRI FAKTORA, a onda...

Podeli vest

Prva 24 sata ukrajinske protivofanzive mogla bi da budu najduži dan za ukrajinske oružane snage, piše Forin polisi.

Malo je verovatno da neko van ukrajinske vrhovne komande zna da li Ukrajina trenutno ima odlučujuću prednost nad Rusima u pogledu municije, broja trupa i logistike na bojnom polju.

Poslednjih meseci rat se sveo na iscrpljivanje – čini se da nijedna strana nema odlučujuću prednost i svaka pokušava da iscrpi drugu, a isti scenario se može očekivati i nakon što „ukrajinski dan D“ konačno počne, piše Forin polisi.

Scenario iz Harkovske oblasti

Međutim, Ukrajina će možda uspeti da izbegne pošast iscrpljivanja u prvim satima predstojeće ofanzive ako parališe rusko vojno rukovodstvo i unese paniku među ruske redove. Nematerijalni faktori – kao što su taktičko iznenađenje, vođstvo na bojnom polju i borbeni moral – verovatno će biti odlučujući u prva 24 sata od napada.

U takvom scenariju, ukrajinske oklopne kolone bi probile slojevitu rusku odbranu, brzo napredovale u rusku pozadinu i pretile komandnim i kontrolnim čvorovima kao što su vojni štabovi i centri za snabdevanje, pogoršavajući paniku i paralizu.

Foto: Reuters/Deep State

Ovaj slom na ruskoj strani viđen je i tokom munjevite ukrajinske kontraofanzive izvedene u septembru 2022. godine u oblasti Harkova. Ukrajina će u predstojećoj prolećnoj ofanzivi verovatno pokušati da ponovi munjevit karakter te ofanzive.

Postizanje taktičkog iznenađenja u prvim satima ofanzive biće ključno – čime se povećavaju šanse za lokalnu vatrenu nadmoć i povoljan odnos snaga, barem kratkoročno. Osim toga, u takvom scenariju, okupljanje ukrajinskih snaga ne bi moralo da ostane tajno – što je ionako teško izvodljivo s obzirom na satelitske snimke i sveprisutne dronove na bojnom polju.

Kako savladati rusku odbranu

Ukrajinski obaveštajac je detaljno opisao kako izgleda ruska odbrana na jugu zemlje – to je ogromna mreža minskih polja, betonski blokovi u obliku piramide poznati kao „zmajevi zubi“, protivtenkovski rovovi, zemunice i rovovi.

Posle poraza u Harkovu i povlačenja od Hersona, Rusija je rasporedila veći broj trupa duž znatno kraće linije fronta.

Forin Polisi smatra da će Ukrajini biti veoma teško da postigne dovoljnu nadmoć da brzo uništi slojevitu rusku odbranu, a takođe će biti teško koncentrisati dovoljno trupa da brzo zauzmu ruske položaje.

Foto: AP/Photo

Ukrajina treba da očisti tragove od nagaznih mina za tenkove i druga vozila, eliminiše „zmajeve zube“ i probije ruske rovove, za šta je potrebna posebna oprema i veštine.

Ukrajinci će možda imati veće šanse za uspeh ako nateraju Ruse da napuste svoje odbrambene pozicije bez velike borbe – možda tako što će ih ubediti da su njihovi položaji opkoljeni i da im sada preti opasnost da budu potpuno odsečeni i opkoljeni.

To bi se moglo postići pronalaženjem mesta u ruskoj odbrani gde su slojevi slabiji, lokalizovanom i privremenom vatrenom nadmoćnošću i napredovanjem u pozadinu branilaca. Ovo je možda jedina realna opcija za Ukrajince kada je reč o brzom i dubokom strateškom prodoru.

Moral je ključan

U početnoj fazi kontraofanzive, taktičko vođstvo će biti od suštinskog značaja, posebno sposobnost da se donose i izvršavaju odluke na nižim komandnim nivoima kako bi se iskoristile različite mogućnosti na bojnom polju. Jer sve može da krene u pogrešnom smeru – jedinice mogu da skrenu u pogrešnom pravcu, koordinacija može biti otežana zbog neprijateljskog ometanja komunikacija, a precizno određivanje neprijateljskih položaja je mnogo teže dok je sve u pokretu.

Foto: Tanjug/AP

 

A postoji još jedan faktor koji će odrediti uspeh kontraofanzive – u kojoj meri ruska strana može brzo da mobiliše svoju operativnu rezervu? To će se uglavnom utvrditi tokom prva 24 sata. Ako se putevi zakrče ruskim snagama u paničnom povlačenju, pokretne rezerve koje se drže u pozadini imaće poteškoća da dođu do linije fronta na tački proboja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maestro

pre 1 godinu

prete sa tom ofanzivom kao da ce ih druga strana docekati sa krempitom i limunadom

dragon

pre 1 godinu

Cekati u rovovima,znaci u iskopanim grobnicama to je slabo resenje.Najbolja taktika,na ofanzivu uzvratit protuofanzivom.Vrlo vazno jest,da udar protuofanzive bude pred sam pocetak ofanzive.

Dragan

pre 1 godinu

Kojih bre 24h. koja ofanziva,vama je dosao sudnji dan ajd krenite vec jednom da ubrzate definitivnu propast. Cuj "Forin polisi" e kad oni kazu bas je za verovati

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija