• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

19.04.2023

12:27

ZAVLADALA PANIKA, SVE SE PREOKRENULO! Ruse ostavili na cedilu, OGROMNU isporuku ORUŽJA preusmerili ka Americi, a oni će je proslediti...

AP/Photo

Vesti

ZAVLADALA PANIKA, SVE SE PREOKRENULO! Ruse ostavili na cedilu, OGROMNU isporuku ORUŽJA preusmerili ka Americi, a oni će je proslediti...

Podeli vest

Tradicionalni američki saveznik na Bliskom istoku, kojem Vašington pomaže donacijom jedne milijarde dolara svake godine, povukao se iz dogovora s Rusijom, piše Vašington post.

Egipat je pauzirao plan za snabdevanje raketama ruske vojske u Ukrajini nakon diplomatske ofazive Vašingtona, piše američki dnevnik Vašington Post, pozivajući se na pet dokumenata američke obaveštajne službe koji su nedavno procurili u javnost, ali se o njima još nije pisalo.

Američki mediji, češljajući dokumente koje je objavio mladi pripadnik vazduhoplovnih snaga američke nacionalne garde, već su ranije otkrili da je egipatski predsednik Abdel Fatah El-Sisi u februaru naložio svojim saradnicima da drže planove zemlje o prodaji oružja Rusiji u tajnosti zbog savezništva sa Sjedinjenim Državama, kako "ne bi bilo problema sa Zapadom".

Diplomatska pobeda Sjedinjenih Država

Međutim, tradicionalni američki saveznik na Bliskom istoku, kojem Vašington pomaže donacijom jedne milijarde dolara svake godine, povukao iz dogovora s Rusijom, i to nakon što su u Egipat sleteli američki zvaničnici uključujući i ministra obrane. Podaci iz dokumenata upućuju na to da je administracija predsednika Džoa Bajdena u slučaju Egipta nedavno izvojevala diplomatsku pobedu protiv Rusije.

Foto: AP/Photo

El Sisi

Umesto slanja raketa Rusiji, Egipat je, čini se, odlučio da proda Americi topovsku municiju kalibra 152 i 155 milimetara, koju će Vašington poslati Ukrajini čije su zalihe municije u brutalnim bitkama presušile uoči najavljene prolećne ofanzive. Iz dokumenata se također vidi da je Egipat u zamenu za to tražio i američku pomoć za poboljšanje svoje vojne proizvodnje.

Majkl Hana, programski direktor u Međunarodnoj kriznoj grupi, nevladinoj organizaciji za sprečavanje konflikata u svijetu, za Vašington Post je komentarisao kako sama činjenica da postoji konkurencija otvara prostor Egiptu za traženje usluga od Sjedinjenih Država.

Strateški važan igrač

Novoobjavljeni dokumenti nastali su delom na temelju tzv. signalnog obaveštajnog rada u koji spada i prisluškivanje. Pokrivaju razdoblje između početka februara i početka marta, a bili su namenjeni vodećim zvaničnicima u Pentagonu.

Preko njih se saznalo se da su Sisi i ministar za ratnu proizvodnju Mohamed Salah al-Din razgovarali o cenkanju s Rusima oko cene raketa. Ministar je predsedniku rekao da mogu tražiti koliko žele jer su "Rusi spremni da kupe bilo šta".

Predsednik Sisi tada je predložio da od Rusa zatraže posebnu opremu u svrhu poboljšanja kvaliteta egipatske robe.

- Čini se da je Sisi zaustavio dalje planove vezane za Rusiju nakon dolaska američkih zvaničnika, uključujući Breta Mekgurka i Barbaru Lif, zvaničnike iz Bele kuće specijalizovane za Bliski istok, koji su došli krajem februara, kao i nakon posete ministra obrane Lojda Ostin početkom marta - piše Vašington Post.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Izdao ga prijatelj izdao ga brat :D izgubio sve je bitke a još vodi rat je ne zna kako da se živ izvadi iz govana u koja se uvalio :D

Janko saraku

pre 1 godinu

Aman dosta više gluposti i dezinformacija. Da sada Rusima trebaju rakete ma da dajte ne lupajte više.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija