• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

15.04.2023

07:00

OVO ĆE BITI KRAJ ZELENSKOG! Pentagon prognozira PAD KIJEVSKOG REŽIMA, jedan FATALAN potez će OKRENUTI NAROD protiv njega, a onda...

Reuters/AP

Vesti

OVO ĆE BITI KRAJ ZELENSKOG! Pentagon prognozira PAD KIJEVSKOG REŽIMA, jedan FATALAN potez će OKRENUTI NAROD protiv njega, a onda...

Podeli vest

Rat je ušao u pat-poziciju, a to više odgovara Moskvi nego Kijevu. Volodimir Zelenski će biti prinuđen da mobiliše sve muškarce u toj zemlji, što će biti njegov kraj, piše u procurelim dokumentima američkog ministarstva odbrane.

Ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog neće srušiti Rusi, nego njegov rođeni narod, piše u procurelim dokumentima američkog Pentagona. 

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država procenjuje da je rat Rusije i Ukrajine ušao u "pat-poziciju" i da nijedna strana ove godine neće postići značajniji napredak na frontu, zbog čega će Zelenski biti primoran da proglasi opštu mobilizaciju. To će, međutim, biti njegov kraj, tvrde američki obaveštajci.

Raste nezadovoljstvo

U jednom od tajnih dokumenata Pentagona, koje je ukrao i na internetu objavio mladi gardista ratnog vazduhoplovstva SAD Džejk Tešeira (21), navodi se da će na bojnom polju u Ukrajini u 2023. godini doći do zastoja jer ni Kijev ni Moskva ne raspolažu sa dovoljno ljudstva i tehnike kako bi rešili rat u svoju korist.

Istovremeno, kako tvrdi američko ministarstvo odbrane, malo je verovatno da će se sukob okončati mirovnim pregovorima, što znači da će se rat razvući sigurno i na 2024. godinu, a možda i duže.

Kijev plaća ceh


U dugotrajnom sukobu sa malim šansama za pobedu ili mirovne pregovore, Ukrajina je ta koja će platiti najveću cenu

Pentagon

Takav zastoj na frontu, prema proceni Pentagona, više će odgovarati Moskvi nego Kijevu, budući da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski vrlo brzo morati da mobiliše "sve muškarce sposobne da nose pušku". Zbog toga će u toj zemlji dramatično porasti nezadovoljstvo aktuelnim režimom, pa je vrlo verovatno da će narod izaći na ulice i svrgnuti Zelenskog s vlasti.

Foto: Tanjug/AP

Pentagon

"U dugotrajnom sukobu sa malim šansama za pobedu ili mirovne pregovore, Ukrajina je ta koja će platiti najveću cenu. Takva pat-pozicija će primorati Kijev da sprovede potpunu mobilizaciju svoje preostale muške populacije, što će pokrenuti nezadovoljstvo i javnu kritiku režima Volodimira Zelenskog. U tom slučaju, najverovatnije je da će morati da dođe do promena u rukovodstvu zemlje", navodi se u strogo poverljivim dokumentima procurelim iz Vašingtona.

Male šanse za pobedu

Pentagonovi obaveštajci podsećaju da su se "napori Kijeva da regrutuje civilno stanovništvo pokazali kao izrazito nepopularni među narodom". Navodi se da ogroman deo građana već sada ne veruje da "Donbas vredi braniti po svaku cenu", te da bi mnogi civili odbili da odu na front.

"Postoje male šanse da Ukrajina postigne neku značajniju pobedu i da tako primora Rusiju da pregovara, a postoje i šanse da Rusija napravi veliki napredak, što bi joj omogućilo da nametne svoje zahteve. Međutim, u ovom trenutku je najizglednije da će pat-pozicija potrajati, odnosno da će na kraju ukrajinski narod insistirati na smeni Volodimira Zelenskog", smatraju u ministarstvu odbrane SAD.

Zelenski: Krećemo u kontraofanzivu

Ukrajinski predsednik najavio je u petak "skori početak kontraofanzive", navodeći da će se Rusija suočiti sa "strašnim posledicama" i "moćnim udarom" vojske odane Kijevu.

Foto: AP/Photo

Volodimir Zelenski

- Kontraofanziva počinje uskoro. Naše akcije će biti moćne. Radujemo se isporuci naoružanja koje su nam obećali naši zapadni partneri. Jedinstvo je na maksimalnom nivou, kao i pripreme za skori napad - rekao je Zelenski.

Kijev: Rusija profitirala od curenja informacija

Načelnik Glavne uprave za obaveštajne poslove ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov smatra da Rusija može najviše da dobije od "curenja" poverljivih informacija američke vlade koji su objavljeni poslednjih dana u medijima i na društvenim mrežama.

Budanov je, u prvom intervjuu otkako su poverljivi dokumenti ministarstva odbrane SAD procureli na internet, za ABC rekao da informacioni rat te vrste nije ništa novo, ali je istakao da Rusija jedina ima korist od toga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 1 godinu

Ako se mobilišu svi muškarci sposobni da nose pušku, ko će da se pobuni i strane vlast?

Marko

pre 1 godinu

Verovatno bas ti sto su mobilisani, i to s puskama. Bice veselo!

pax_orion

pre 1 godinu

Pat pozicija ne odgovara rusima naprotiv :D sankcije stežu sve više a rusima jedina šansa je da postave puppet vladu u kijevu koja bi priznala okupaciju a to im neće pomoći jer sankcije neće nestati i ako to izvedu jer to nije demokratski :D

50 nijansi narandzaste

pre 1 godinu

Zelenski je najuspesniji ruski pregovarac i strateg.Nijedan ruski politicar ili general,nije doprineo oslobadjanju Rusa u Ukrajini,kao Zelenski . Naravno,to niko od njega nije trazio,a jos manje ocekivao,te ce zbog toga ostati bez zvanicnih nagrada i ordenja,ali ce mu Rusi i prorusi u Ukrajini,biti vecni zahvalni.Zelenski ce na kraju price dobiti sta je zasluzio,tamo gde je sve pocelo,u Kijevu,na Majdanu,mozda u narandzastoj,mozda u nekoj drugoj boji,Ukrajinci ce se vratiti na pocetak.Nema zluradosti u ovom komentaru,niti radosti.Tuzna je pomisao na tradediju Ukrajinaca i Ukrajine i stradanje slovenskog naroda,ali zaslepljenost agresivne manjine dovela je do stradanja i van granica UKR i RF, i koliko god se kasnilo s prepoznavanjem uzroka i pocetka,pre ili kasnije stvari se moraju dovesti u red.Za pre , je prekasno,a kasnije,je uskoro.Naravno,Zelenski je samo simbol,jedne ideologije zasnovane na vekovnoj rusofobiji,isto kao sto je Putin,simbol vekovne borbe za opstanak Rusije.Jednog dana,nece vise biti ni Putina ni Zelenskog.Istoricari ce pisati onako kako im se cini da su se stvari odvijale.Za to vreme,RF ce biti prostranija i mnogoljudnija,spremnija za buduce osvajace,a UKR...Ono sto od nje ostane...Videcemo.Davno nekada procitao sam roman,,Osveta oruzija'' - Lajosa Zilahija,ne znam zasto,ali dok pisem ovaj komentar , neprestano vidim lik V.Zelenskog na naslovnoj strani romana.

zvonko

pre 1 godinu

Pre vidim putinov kraj ( kao Čaušesku ) - nego kraj Zelenskog ! Historija će staviti Putina uz Hitlera a Zelenski će dobiti nobelovu nagradu za mir. Zasluženo ! Tako se bori za demokratiju, slobodu ........ a ne kao Lukašenko ( skida gaće , da ga Puti naguzi ). To je govno a ne čovek !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija