• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

19.04.2023

15:35

VAŠINGTONU PRETI TOTALNA IZOLACIJA?! Crne prognoze za SVETSKOG HEGEMONA, posledice AGRESIJE nad suverenim državama ĆE BITI NESAGLEDIVE?!

Reuters/AP/Pixabay

Vesti

VAŠINGTONU PRETI TOTALNA IZOLACIJA?! Crne prognoze za SVETSKOG HEGEMONA, posledice AGRESIJE nad suverenim državama ĆE BITI NESAGLEDIVE?!

Podeli vest

Vašington rizikuje da ostane sam ako nastavi da vodi svoju agresivnu spoljnu politiku, piše Volstrit džurnal.

- Brazil, koji ima najveću populaciju, ekonomiju i teritoriju u Latinskoj Americi, povećao je interakciju sa Kinom, a njegov predsednik Luiz Inasio Lula da Silva obećao je da će izgraditi novi svetski poredak zajedno sa Si Đinpingom i pozvao Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da prestanu da isporučuju oružje Ukrajini. Saudijska Arabija, koja je pre nekoliko nedelja počela da govori o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Izraelom, pojačava saradnju sa Rusijom u oblasti proizvodnje nafte - navodi se u članku.

Vašington pokušava da povrati svoj status hegemona, kao i da obuzda Kinu, za koju čak pokušava da se uzdrži od tradicionalne kritike režima koji mu na ovaj ili onaj način ne odgovaraju, piše autor.

Konkretno, tokom posete Vijetnamu, američki državni sekretar Entoni Blinken nije kritikovao Komunističku partiju zemlje, čija politika nije po volji demokratama, kaže se u članku. Slična situacija se razvila i sa Filipinima zbog njihovog strateški važnog položaja.

- Pomoć Filipina je apsolutno neophodna u ozbiljnom pokušaju da se Kina odvrati od napada na Tajvan - ističe autor.

Razni penzionisani politički i obaveštajni stručnjaci pokušavaju da pokažu da je američka politika predavanja i sankcija progresivna spoljna politika, ali u stvari, konstantno uvođenje novih ekonomskih ograničenja i zamera „krivim“ državama samo udaljavaju Vašington od cilja stvaranja moćnu antikinesku koaliciju i time odbraniti svoj status svetskog hegemona. Svet koji je izgradila Bela kuća se raspada, a SAD su u opasnosti da ostanu same, rezimira The Vall Street Journal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija