• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/telegraf.rs

20.04.2023

21:17

RUSI PLANIRAJU SABOTAŽU U SEVERNOM MORU? Plovila prerušena u ribarske i istraživačke brodove mapiraju ključna mesta

BBC/printscreen

Vesti

RUSI PLANIRAJU SABOTAŽU U SEVERNOM MORU? Plovila prerušena u ribarske i istraživačke brodove mapiraju ključna mesta

Podeli vest

Jedan danski kontraobaveštajni oficir kaže da se planovi sabotaže pripremaju u slučaju potpunog sukoba sa Zapadom, dok je šef norveške obaveštajne službe rekao emiterima da se program smatra veoma važnim za Rusiju i da se kontroliše direktno iz Moskve

Rusija ima program da sabotira vetroelektrane i komunikacione kablove u Severnom Moru, navodi se u novoj istrazi.

Detalji su došli iz zajedničke istrage od strane javnih emitera u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj.

U njemu se kaže da Rusija ima flotu plovila prerušenih u ribarske i istraživačke brodove u Severnom moru.

Oni nose opremu za podvodni nadzor i mapiraju ključna mesta za moguću sabotažu, prenosi BBC i dodaje da je Ujedinjeno Kraljevstvo svesno ruskih plovila koja se kreću vodama oko ostrva kao deo programa.

Jedan danski kontraobaveštajni oficir kaže da se planovi sabotaže pripremaju u slučaju potpunog sukoba sa Zapadom, dok je šef norveške obaveštajne službe rekao emiterima da se program smatra veoma važnim za Rusiju i da se kontroliše direktno iz Moskve.

Emiteri kažu da su analizirali presretnute ruske komunikacije koje ukazuju na takozvane "brodove duhove" koji plove nordijskim vodama i koji su isključili predajnike kako ne bi otkrili njihove lokacije.

Izveštaj se fokusira na rusko plovilo Admiral Vladimirski. Zvanično, ovo je ekspedicioni okeanografski brod, ili podvodni istraživački brod. Ali u izveštaju se navodi da je to u stvari ruski špijunski brod.

Dokumentarac koristi anonimnog bivšeg stručnjaka Kraljevske mornarice Velike Britanije da prati kretanje broda u blizini sedam vetroelektrana na obali Velike Britanije i Holandije u jednoj misiji.

Navodi se da plovilo usporava kada se približi područjima u kojima postoje vetroparkovi. Navodno je brod plovio mesec dana sa isključenim predajnikom.

Kako je izveštač prišao plovilu na malom čamcu, suprotstavila mu se maskriana osoba navodno naoružana mitraljezom.

Isti brod je navodno primećen kod škotske obale prošle godine. Primećen je kako ulazi u Mori Fert 10. novembra i viđen je oko 30 nautičkih milja istočno od Losimuta, gde se nalazi flota pomorskih patrolnih aviona RAF-a, pre nego što je polako krenuo na zapad.

BBC piše da su britanski zvaničnici svesni ruske namere da sprovedu ono što je poznato kao podvodno mapiranje, uključujući korišćenje čamaca koji se kreću u vodama Ujedinjenog Kraljevstva.

U februaru je holandska obaveštajna služba izdala neobično zvanično upozorenje o aktivnostima koje bi mogle da ukažu na pripremu za prekid ili sabotažu pomorske infrastrukture.

Šef vojne obaveštajne službe zemlje rekao je da je ruski brod otkriven u blizini vetroparka u Severnom moru i da je mapirao lokacije.

"Proteklih meseci smo videli da Rusi pokušaju da otkriju kako funkcioniše energetski sistem u Severnom moru. To je prvi put da smo to videli", rekao je general Jan Svilens.

Izviđanje osetljivih lokacija nije neobično i zapadne zemlje će verovatno sprovoditi slične aktivnosti protiv Rusije. Namera će verovatno imati niz dostupnih opcija ukoliko dođe do eskalacije sukoba.

Jedna opcija mogla bi da bude prekid komunikacija ili isključenje struje u zemljama kako bi prouzrokovao haos.

Do sada su dokazi o stvarnoj sabotaži, a ne samo o prikupljanju obaveštajnih podataka za tu mogućnost, ograničeniji.

U sredu su ruski zvaničnici odbacili tvrdnje u dokumentarcu kao neosnovane, saopštio je AFP.

Izveštaj je pojačao mogućnost da su takva plovila povezana sa incidentom južno od Svalbarda prošle godine, kada je presečen podvodni kabl za prenošenje podataka.

Kabl je opsluživao najveću svetsku komercijalnu zemaljsku stanicu za satelitske komunikacije. Norveška policija je saopštila da veruje da iza sabotaže stoji "ljudska aktivnost", ali nije nikoga zvanično optužila.

U oktobru prošle godine policija je proglasila veliki incident na Šetlandskim ostrvima kada je presečen kabl.

BBC piše da je postojao jedan jasan i značajan čin sabotaže, a to je uništenje delova gasovoda Severni tok prošlog septembra koji je projektovan da prenosi gas iz Rusije u Evropu.

U to vreme, mnogi su optuživali Rusiju da je odgovorna, ali od tada drugi izveštaji sugerišu druge mogućnosti, uključujući proukrajinske aktere, a istrage su u toku.

Ruska vojna obaveštajna služba, GRU, takođe je povezana sa sabotažama i trovanjem. Tim GRU-a, koji je povezan sa trovanjem Sergeja Skripalja u Solsberiju 2018. nervnim agensom novičok, takođe je povezan sa dizanjem u vazduh skladišta oružja u češkoj šumi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada
Politika

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

26.06.2024

12:58

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija