• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnikportal.rs

22.04.2023

16:38

U EVROPI POČINJU VELIKE VOJNE VEŽBE NATO! Gotovo cela zapadna granica Rusije će biti prekrivena manevrima alijanse! 23.000 vojnika na ruskom pragu!

Reuters

Vesti

U EVROPI POČINJU VELIKE VOJNE VEŽBE NATO! Gotovo cela zapadna granica Rusije će biti prekrivena manevrima alijanse! 23.000 vojnika na ruskom pragu!

Podeli vest

Velike vojne vežbe „Defender 2023“ pod komandom SAD startuju danas u Evropi. U njima će učestvovati oko 8.000 američkih vojnika i oko 15.000 vojnika iz preko 20 zemalja – saveznica i partnera SAD.

Eksperti smatraju da su manevri u skladu sa politikom Vašingtona i NATO koja je usmerena na obuzdavanje Rusije, piše RT.

Pentagon je pojasnio da će, pored SAD, u manevre biti uključene i trupe iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Danske, Estonije, Francuske, Gruzije, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, tzv. Kosova, Moldavije, Crne Gore, Holandije, Severne Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Španije, Švedske i Velike Britanije.

- U fokusu tih godišnjih vežbi, koje traju skoro dva meseca, je strateško raspoređivanje snaga koje su bazirane u SAD, upotreba unapred isporučenih zaliha oružja i operativna kompatibilnost sa evropskim saveznicima i partnerima - izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

Foto: Reuters

NATO vojnici

U saopštenju Pentagona se navodi da manevri „Defender 2023“ treba da pokažu sposobnost Oružanih snaga SAD da brzo rasporede borbeno spremne snage i sredstva u cilju „obuzdavanja onih koji bi predstavljali pretnju miru u Evropi i kako bi zaštitili kontinent od agresije“.
Planirano je da se vežbe održe u 10 evropskih zemalja.

Informacioni i psihološki pritisak

Po mišljenju analitičara, vežbe „Defender 2023“, zajedno sa drugim manevrima zemalja NATO kod ruskih granica, u potpunosti su u skladu sa politikom SAD usmerenom na obuzdavanje Rusije.

„Manevri očigledno imaju antirusku orijentaciju. Cilj SAD je da konsoliduju svoje saveznike i da sinhronizuju njihove akcije protiv Rusije, kao i da još jednom pokažu volju da podržavaju Ukrajinu. Sve to predstavlja informacioni i psihološki pritisak na Rusiju“, rekao je za RT Konstantin Blohin, ekspert Centra za bezbednosne studije Ruske akademije nauka.

Istovremeno, on sumnja da će nakon završetka vežbi „Defender 2023“ vojna tehnika koja bude korišćena biti vraćena u baze.

Foto: Reuters

NATO vojska

- Najverovatnije će ostati u Evropi, kako kažu, da bi se povećao nivo bezbednosti zemalja saveznica SAD. Za Amerikance su vežbe način da se učvrste na mogućoj pozornici vojnih operacija i ojačaju svoju kontrolu nad Evropom i nad svojim satelitima - rekao je Blohin.

Potencijalna pretnja po Rusiju

Vojni ekspert, pukovnik u penziji Jurij Knutov skrenuo je pažnju na potencijalnu pretnju NATO vežbi po Rusiju.

- Praktično cela zapadna granica Rusije biće pokrivena manevrima alijanse. U tom periodu može početi kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine, a manevri alijanse, u stvari, mogu biti neka vrsta pozadinske podrške ukrajinskoj vojsci - objašnjava ekspert.

Po njegovom mišljenju, vežbe NATO se svakako mogu smatrati eskalacijom napetosti kod ruskih granica.
Ekspert Sergej Ermakov takođe konstatuje da SAD i NATO stalno povećavaju obime vežbi.

- Stalno podižu lestvicu. Ovde je potrebno istaći da Amerikanci prebacuju značajne snage u Evropu, povećavajući svoj kontingent na kontinentu. Kratkoročni cilj Vašingtona i drugih zapadnih prestonica je da izvrše psihološki pritisak na Rusiju - naglasio je analitičar.

Istovremeno, on smatra da SAD i njihovi partneri ipak ne žele da se „direktno upliću u oružani sukob“ sa Rusijom, ali njihove akcije periodično provociraju Kijev na agresivnu aktivnost koja može dovesti do vojnog sukoba.

Foto: Reuters

NATO

- Politika Vašingtona i njegovih saveznika i dalje je povezana sa militarizacijom, sa velikom, neopravdanom upotrebom vojne sile kao elementa pritiska na geopolitičkog rivala u vidu Rusije. Amerikanci i njihovi saradnici idu u tome sve dalje. A takve vežbe velikih razmera samo pokazuju da u SAD i drugim zemljama NATO preovladavaju militaristička raspoloženja. To je njihov pokušaj da uz pomoć vojne sile prikriju rupe u svojoj neuspešno izgrađenoj spoljnopolitičkoj strategiji - zaključio je Ermakov.

Aktivnost Alijanse

U ovom kontekstu, RT podseća da su SAD i druge zemlje NATO poslednjih meseci održale niz vojnih vežbi u blizini ruskih granica: među njima su manevri Alijanse „Igl rojal“ u Rumuniji, NATO obuka „Arktik fordž u Finskoj i Norveškoj u kojima su učestvovali američki vojnici, norveški manevri „Džoint viking“ tokom kojih su američki vojnici sa kontingentom iz Danske, Nemačke, Holandije, Norveške i Velike Britanije uvežbavali logistiku vođenja rata u arktičkom regionu, američke vežbe „Dajnamik front 23“ na poligonima u Nemačkoj i Danskoj, NATO vežbe „Grifin lajtning“ u Litvaniji, manevri u Poljskoj „Zalev 23“. Pored toga, u Švedskoj su počele najveće vežbe u poslednjih 25 godina „Aurora 23“ sa učešćem članica NATO.

Istovremeno, SAD i njihovi saveznici jačaju stalno vojno prisustvo u blizini ruskih granica – na primer, za patroliranje vazdušnim prostorom Estonije, Letonije i Litvanije u baltičkim državama je raspoređeno pet lovaca „jurofajter“ i 150 nemačkih vojnika. Takođe, u Poljskoj se pojavio osmi stalni garnizon Oružanih snaga SAD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bajurina

pre 1 godinu

Ima u evropi još topovskog mesa kada zakuva Ameri će se povući i čekati da izgine što više i onda će ući kao i u prvom i u drugom svjetskom ratu

Rade R

pre 1 godinu

Znači okupljaju se bivši Hitlerovi saveznici! Baš "lepo"!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17