• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

23.04.2023

22:26

ZELENSKI NA KLIMAVIM NOGAMA?! AKO MU OVO NE USPE, RAČUNAJTE DA JE BIVŠI! Ukrajinci se grupisali na istočnoj obali reke Dnjepar! Tenkovi "Abrams" nisu odlučujući! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

ZELENSKI NA KLIMAVIM NOGAMA?! AKO MU OVO NE USPE, RAČUNAJTE DA JE BIVŠI! Ukrajinci se grupisali na istočnoj obali reke Dnjepar! Tenkovi "Abrams" nisu odlučujući! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 424. dan.

Rusi spremaju novi napad! Ukrajinci upozoravaju na novi udar

Foto: Rojters

Ruski vojnici se ponovo spremaju da napadnu grad Vuhledar na istoku Ukrajine, saopštili su u nedelju ukrajinski vojni zvaničnici.
Vuhledar, grad na jugozapadu Donjecke oblasti, bio je pod teškom vatrom poslednjih nekoliko dana, izjavio je u nedelju za državnu televiziju portparol ukrajinske vojne pokrajine Aleksej Dmitraškovski.
Ruska avijacija je u subotu napala grad šest puta, dodao je on.
"Neprijatelj koristi taktiku spaljene zemlje. To radi kako bi osigurao da branioci ne mogu da pronađu pozicije sa kojih bi se branili", rekao je Dmitraškovskij.
Elitna ruska jedinica ojačana tenkovima i mornaričkom pešadijom pretrpela je značajne gubitke kada je pokušala da zauzme oblast oko Vuhledara tokom tronedeljne ofanzive u februaru.

Ukrajinska vojska se grupisala
na istočnoj obali reke Dnjepar

Ukrajinska vojska grupisala se na istočnoj obali reke Dnjepar u blizini grada Herson, saopštio je danas Američki institut za ratne studije, citirajući ruske vojne blogere.
Utvrđivanje te oblasti mogao bi da bude prvi korak u pokušaju da se udalje Rusi sa pozicije odakle su granatirali i pucali na Herson, navodi "Gardijan". Prepad ukrajinske vojske preko reke takođe bi mogao da označi prve probne korake ka pokretanju dugo očekivane prolećne ofanzive.
Portparol ukrajinske vojske za južni region odbila je da komentariše izveštaje da su ukrajinske trupe došle do obala reke.

Zelenski na klimavim nogama?! 

Poslednje što sprečava stanovništvo da eksplodira jeste nada u ofanzivu! Krah prolećne kontraofanzive ukrajinskih snaga može da dovede do pada s vlasti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, rekao je bivši savetnik nekadašnjeg predsednika Leonida Kučme, Oleg Soskin.
Kako je rekao, u svetlu sve teže političke, ekonomske, finansijske situacije u zemlji poslednje što sprečava stanovništvo da eksplodira jeste nada u ofanzivu, ali pokazatelji govore da je malo verovatno da će to Ukrajini poći za rukom zbog nedostatka municije i tehnike.
- Mislim da Zelenski nema šanse da probije odbranu - rekao je Soskin i dodao da se situacija na frontu samo pogoršava a Kijev nema mogućnosti da izvrši udar.

Tenkovi "Abrams" nisu odlučujući:
Ministar odbrane NATO jasan!

Foto: Reuters/AP/Fotomontaža

U Ukrajinu je već prebačeno prilično mnogo tehnike. Ministar odbrane Estonije Hano Pevkur rekao je da će ofanziva ukrajinske vojske početi za oko mesec dana, pošto kišno vreme sada sprečava aktivna dejstva na frontu.
- Ako se poslušaju mišljenja izrečena u bazi "Ramštajn", onda će možda proći još mesec dana pre nego što budemo mogli da pričamo o pravoj kontraofanzivi. Ako se vreme promeni, to može da se desi i ranije. Ako ne, onda proći će mesec, možda dva - rekao je Pevkur za portal "ERR".
Prema njegovim rečima, prepreka ofanzivi u ovom trenutku nije odsustvo tenkova "Abrams", već vremenski uslovi u Ukrajini.
- Tenkovi "Abrams" nisu odlučujući u prolećnoj ofanzivi. U Ukrajinu je već prebačeno prilično mnogo tehnike, a dosta je i na putu ka tamo. Najveća prepreka kontraofanzivi je prilično kišovito vreme, što otežava premeštanje teške tehnike - objasnio je estonski ministar.

Patrioti stupil na borbenu dužnost

Foto: Printscreen You Tube

Jedan divizion protivvazdušnog raketnog kompleksa "patriot" stupio je na borbenu dužnost, saopštio je portparol Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.
„... Jedan od diviziona je već stupio na borbeno dežurstvo, radi... drugi, koji su nam obećali, na putu su na svoje buduće položaje. Nadajmo se da će biti rezultata posebno za ruske avione", rekao je on.
Ignat je istakao i da će sistemi PVO "patriot" moći da obaraju rakete S-300, jer lete balističkom putanjom.

Ukrajina odbacila pozive na pregovore

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov odbacio je pozive na mirovne pregovore kako bi se rešila kriza u Ukrajini, nazivajucěi ih "proruskim mirovnim snagama" i zatražio je više oružja od Zapada.
"Nedavne inicijative za mirno rešenje koje su se pojavile nisu ništa drugo do prorusko mirovnjaštvo. Nemojte nas stalno stavljati za pregovarački sto, dajte nam dovoljno oružja. Oružje je najbolji posrednik", napisao je Danilov na društvenim mrežama.

Ukrajinci rastavljaju Poljske migove

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Mnogi borbeni avioni MiG-29 koje su Poljska i Slovačka nedavno predale Ukrajini nisu u letnom stanju i koriste se samo za delove, piše Ekonomist.
„Poljska i Slovačka su poslednjih nedelja isporučile oko osam MiG- 29... Mnogi od ovih lovaca nisu u letnom stanju i koriste se za rezervne delove", navodi list.
Jurij Ignat, savetnik komande Ratnog vazduhoplovstva ukrajinskih snaga, istakao je da su Ukrajini potrebni F-16. Međutim, prema pisanju časopisa, neki iskusni ukrajinski vojni piloti privatno su skeptični po pitanju da će ih i dobiti.

Ruska vojska uništila je radionice
za popravku bespilotnih letelica

Ruska vojska u oblasti Harkova pogodila je radionice u kojima su remontovani i testirani ukrajinske mlazne bespilotne letelice Striž.
Ovo je saopšteno u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije tokom brifinga.
Takođe, u rejonu DNR sela Serebrjanka, pogođeno je komandno-osmatračničko mesto bataljona 58. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Stradalo 340 boraca Oružanih snaga Ukrajine 

 

 

Ruska vojska uništila je 340 nacionalista u nizu područja u zoni SVO. Ovo je saopšteno u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.
Tokom proteklog dana, militanti su pretrpeli najveće gubitke u pravcu Južno-Donjeck i Zaporožje - 130 ljudi.
Oružane snage RF izvele su udare u oblastima Ugledara, Pavlovke, Novodonjeckog i Novomajorskog Donjecke Narodne Republike, takođe kod Malinovke u Zaporožju.
U pravcu Kupjanska ukrajinska vojska je izgubila 95 vojnika.
U oblasti Harkova ugušene su akcije četiri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.

 

Rusi imaju oružje kojim mogu da unište celu ofanzivnu grupu?

Amerikanci otkrili od čega im se ledi krv u žilama!

Ruski dron-kamikaza "Lancet" uništava ukrajinsku haubicu MSTA-B

 

 

ŠTA RADE UKRAJINSKI VOJNICI?! ŠOK ISPOVEST CIVILA IZ BAHMUTA!

Foto: Reuters

Rusi krenuli u novu veliku kampanju za regrutaciju

Britansko ministarstvo obrane tvrdi da je Rusija pokrenula novu veliku akciju regrutacije dobrovoljaca. Pozivaju se na prodirajuću kampanju na ruskim društvenim medijima, džambo plakatime i TV-u. Novi oglasi pozivaju se na muški ponos potencijalnih regruta, pozivaju prave muškarce i ističu finansijske prednosti pridruživanja, naveli su Britanci.

Novi ruski napad na Harkov

Rusija je danas poslepodne napala Harkov raketama zemlja-vazduh S-300, objavile su tamošnje vlasti.

I grad i suseedna područja bili su napadnuti. Ukupna šteta i žrtve još se procenjuju. Ruski napadi uzrokovali su i požar na civilnoj infrastrukturi u gradu.

 

 

Oleg Soskin: Propast kontraofanzive može da dovede do svrgavanja Zelenskog

Propast prolećne kontraofanzive ukrajinske vojske mogla bi da dovede do svrgavanja predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, izjavio je nekadašnji savetnik bivšeg ukrajinskog premijera Leonida Kučme, Oleg Soskin.

 

Ukrajinske trupe u podrumu jedne od zgrada u Bahmutu

 

 

(VIDEO) DRAMA U RUSIJI! PIJANI VOJNIK PREVRNUO S-400!

Foto: Telegram/Baza

Tekst potpisa

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

- Jurišni odredi oslobodili su dve četvrti Bahmuta ;

- Vazdušno-desantne snage Rusije pružile su podršku dejstvima jurišnih odreda u borbama za Bahmut na njegovoj severnoj i južnoj periferiji;

- U kupjanskom pravcu presečena su dejstva četiri diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na Kupjanskom pravcu u prethodna 24 časa iznose do 95 vojnika;

- Ruske Oružane snage uništile pogon za popravku ukrajinskih dronova „Striž“ kod Harkova;

- Ukrajinske snage su u krasnolimanskom pravcu izgubile više od 70 vojnika, a uništeno je jedno oklopno vozilo, dva kamioneta, haubica D-30 i samohodna haubica „Akacija“;

- Avijacija grupe „Jug“ uništila je neprijateljske rezerve u DNR;

- Ruske snage uništile su skladišta municije 95. Desantne i 10. Planinske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u DNR;

- U donjeckom pravcu je tokom proteklog dana ubijeno do 200 ukrajinskih vojnika;

- U Zaporoškoj oblasti uništena je diverzantsko-izviđačka grupa Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana više od 130 vojnika na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

- Sistemi PVO presreli su u protekla 24 sata jednu ukrajinsku operativno-taktičku raketu „Grom 2“, kao i tri rakete ispaljene iz višecevnog raketnog sistema „hajmars“;

- Osim toga, u DNR, LNR i Herosnskoj oblasti uništeno je devet ukrajinskih bespilotnih letelica.
 

Svesno krili od Ukrajine?

Curenje poverljivih dokumenata Pentagona otkrilo je kako SAD gledaju na ukrajinske trupe, a na taj način dovode u opsanost svoje saveznike, rekla je osnivač Instituta Šiler Helga Zep-Laruš u današnjem intervjuu za TASS.

 

Zarobljeni pripadnici 25. ukrajinske brigade

 

 

Ukrajinske snage granatirale Novu Kahovku


Ukrajinske snage otvorile su artiljerijsku vatru na Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, saopštila je graska vlast.

Jedna granata pala je na stambenu zgradu.

Za sada nema informacija o žrtvama i povređenima.
 

SKANDAL TRESE UKRAJINU!

Foto: AP/Photo

Lula: Tražim treću alternativu za mir

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva namerava da nađe alternativu za prekid sukoba u Ukrajini.

- Želim da nađem treću alternativu koja predstavlja izgradnju mira - rekao je Lula, prenosi Rojters.

Lula da Silva je prošle nedelje pozvao zapadne zemlje da „počnu da govore o miru“ u Ukrajini.

Poziv brazilskog lidera usledio je posle njegovog putovanja u Kinu.
 

Danilov: Ne stavljajte nas za pregovarački sto, dajte oružje


Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Aleksej Danilov prokomentarisao je inicijative za mirovno rešenje situacije u zemlji.

- To nije ništa drugo do prorusko mirotvorstvo. Nemojte nas stalno stavljati za pregovarački sto, dajte nam dovoljno oružja. Oružje je najbolji posrednik i jedini argument za razgovor sa Rusijom koji ona razume - rekao je on.

Nemački novinar: Kijev trpi teške gubitke kod Bahmuta

Oružane snage Ukrajine pretrpele su teške gubitke tokom borbi za Bahmut, piše novinar nemačkog lista „Špigl“ Ekhard Klajn.

- Ovde je već ranjen ili ubijen veliki broj vojnika. Posebno je opasno kada padne mrak - navodi dopisnik lista.

Prema njegovim rečima, u protekla dva dana granatiranje se pojačalo, zbog čega je ukrajinskim vojnicima veoma teško da postignu bilo kakav napredak na bojnom polju.

- Oni pokušavaju da napreduju, ali bez uspeha - ističe Klajn.

BACAJU ORUŽJE I BEŽE?! HAOS U GRADOVIMA OKO BAHMUTA!

Foto: AP/Deep State/Fotomontaža

Poljoprivrednici na istoku EU ljuti zbog priliva žitarica iz Ukrajine

Velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Europskoj uniji, završile su u srednjoevropskim zemljama zbog logističkih zavrzlama, izvršivši uticaj na cene i prodaju lokalnih poljoprivrednika.

Poljoprivrednici u istočnim državama EU protestovali su poslednjih meseci zbog takve situacije, koja je zasitila tržište i dovela do velikog pada cena u njihovim zemljama. Kao odgovor na to, Evropska unija je ponudila finansijsku pomoć za poljoprivrednike pogođene prilivom žitarica.

Španija isporučila 6 leoparda


Španska ministarka odbrane Margarita Robles potvrdila je da je Ukrajini isporučeno šest tenkova „leopard 2“.

Foto: Reuters

- Tokom šest dana, nakon što prođu kroz drugu zemlju, biće u Ukrajini - rekla je ministarka.
Prema njenim rečima, tenkovi su poslati zajedno sa 20 teških vozila.
 

Rusi spremaju klopku?

Pokušaji ukrajinske vojske da krene u ofanzivu mogli bi da se završe veoma loše po kijevske snage, piše „Ekonomist“.

 

Ruska artiljerija uništava ukrajinske položaje kod Avdejevke

 

 

Novi zahtev Kijeva: Svi da izdvoje po 1%...

Ukrajini je potrebna daleko veća vojna podrška da bi pobedila Rusiju ove godine, izjavio je zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Melnik.

 

G7 podržava produženje prehrambenog sporazuma


Nakon dvodnevnog sastanka u japanskom gradu Kurašiki u prefekturi Okajama, ministri poljoprivrede G7 ponovo su potvrdili važnost prehrambenog sporazuma i odlučno podržavaju njegovo „produženje, punu primenu i proširenje“.

„Svesni smo značaja crnomorske inicijative, koja se ostvaruje uz posredovanje Turske. S tim u vezi, izražavamo našu snažnu podršku njenom produženju, punoj primeni i proširenju“, navodi se u zajedničkom saopštenju.
 

ISW: Ukrajinci napadaju ruske položaje na levoj obali Dnjepra


▪ ISW: Ukrajinski borci su se iskrcali severno od Olešoka i napredovali severno od okoline na autoputu E97.

▪ Ruska Federacija više ne kontroliše neka ostrva u delti Dnjepra jugozapadno od Hersona, tvrde ukrajinski Telegram kanali

 

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata (ISW)

▪️ Ruske trupe izvele su ograničene kopnene napade na liniju Kupjansk-Svatovo-Kremena i u regionu Severska.

▪️ Ruske snage nastavljaju ofanzivu u oblasti Bahmuta, iako opkoljavanje grada još nije završeno.

▪️ Ruske trupe nastavljaju da izvode ofanzivne operacije na frontu Avdejevka-Donjeck i kopnene napade u zapadnom delu Donjecke oblasti.

▪️Ruske vlasti su delimično postigle međunarodno priznanje u vezi sa vlasništvom Ruske Federacije nad nuklearnom elektranom Zaporožje (ZNPP).

 

 

Kijevske vlasti iznose skupu opremu iz fabrika u gradu Zaporožje

Kijevske vlasti iznose skupu opremu iz fabrika u gradu Zaporožje, koje je pod njihovom kontrolom, a preostalu imovinu pokušavaju da prodaju ili unište, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Najskuplja i najvrednija oprema izvozi se u zapadnu Ukrajinu i Poljsku. Sve ostalo se jednostavno uništava. Kijevski režim shvata da neće zadržati grad, pa se sva industrijska sredstva prodaju. Mi to doživljavamo kao otvorenu krađu imovine Ruske Federacije - ocenio je Rogov.

Prema njegovim rečima, primeri za to su Zaporoška fabrika titanijum-magnezijuma, formalno stavljena na hitnu privatizaciju, i naučno-proizvodni kompleks „Iskra“, u čijem sastavu je projektantski biro i fabrika za proizvodnju električnih mašina.

Delovanje ruske avijacije 

Ruska avijacija uništila je dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe kod Molčanova i Krahmaljnog u Harkovskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik oficir pres centra grupe „Zapad“ Jaroslav Jakimkin.

- U kupjanskom pravcu vojna avijacija grupe trupa ‘Zapad’ u oblasti naselja Ogurcovo i Kruglo uništila je dva uporišta i tri skloništa za ljudstvo južno od naselja Oljšani - dodao je on.

Osim toga, sprečena su dva pokušaja rotacije na ovom delu fronta.

- U selu Petropavlovka je artiljerijskom vatrom iz 2S19 „Msta S“... uništena samohodno artiljerijsko oruđe 2S3 ‘Akacija’ - naveo je Jakimkin.

U napadu su ukrajniske snage pretrpele gubitke u ljudstvu i tehnici, dodao je oficir.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

ukrajinci ne napadaju lijevu obalu dnjepra nego su je preši i uspostavili oslobođenu zonu i otjerali ruse i da se ide dalje a da rusi polako napreduju prema krimu :D

Rajko

pre 1 godinu

Najgluplja formulaciju je kad se kaže napadnuti su civilni objekti. Vojnih objekata nema, neka neko ukaže na jedan vojni objekat. Sve je smešteno u civilnim.

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija