• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

23.04.2023

10:31

"VREME JE DA POŠALJEMO RATNE BRODOVE!" Iz Evrope stigla vest koja će razbesneti Kineze! Velika sila kreće ka Tajvanu?!

AP/Photo

Vesti

"VREME JE DA POŠALJEMO RATNE BRODOVE!" Iz Evrope stigla vest koja će razbesneti Kineze! Velika sila kreće ka Tajvanu?!

Podeli vest

Žozep Borelj, šef diplomatije Evropske unije, smatra da bi evropske mornarice trebalo da patroliraju Tajvanskim moreuzom zbog novih kinesko-tajvanskih tenzija

Kako piše The Guardian, Borelj je svoje mišljenje napisao u članku za Journal Du Dimanche i dodao da Tajvan zabrinjava Evropsku uniju ekonomski, komercijalno i tehnološki.

– Zato pozivam evropske mornarice da patroliraju Tajvanskim moreuzom kako bi pokazali posvećenost Evrope slobodi plovidbe u ovoj apsolutno ključnoj oblasti – naglasio je on.

Kako je pre dve nedelje Kina započela vežbe oko ostrva, koje smatraju svojom teritorijom, simulirajući ciljane napade i blokadu, Borelj je tokom debate o Kini u Evropskom parlamentu izjavio da je Tajvan neophodan deo „geostrateškog perimetra koji garantuje mir”. 

– Svaka akcija protiv Tajvana mora biti odbačena, ne samo iz moralnih razloga, već i zato što bi, u ekonomskom smislu, bila izuzetno ozbiljna za Evropsku uniju. Tajvan je strateški važan zbog proizvodnje poluprovodnika - naglasio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Komentari Borelja dolaze nakon izjave Emanuela Makrona, francuskog predsednika, koji je tokom posete Kini istakao da Evropa ne treba da bude sledbenik Sjedinjenih Američkih Država. To je izazvalo kritike nekih političara iz SAD, ali i unutar EU.

Foto: AP/Photo

Kineske vežbe oko ostrva održane su nakon zvanične posete tajvanske predsednice Cai Ing-Ven SAD-u. Tamo se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Makartijem, a i pre tog događaja čuli su se iz kineskog konzulata u Los Anđelesu, gde su otkrili šta misle o potencijalnom susretu.

Taj sastanak bi, u bilo kom svojstvu, veoma povredio osećanja kineskog naroda, poslao pogrešan signal tajvanskim separatističkim snagama i uticao na političke odnose Kine i SAD.

- To ne bi doprinelo miru, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Ovaj sastanak nije u zajedničkom interesu kineskog i američkog naroda - naveli su u saopštenju za javnost.

Ovo nije jedini zvanični kineski potez kojim se kritikuje odnos stranih političara prema Tajvanu. Oni su nedavno poslali pismo južnokorejskom ambasadoru u najmnogoljudnijoj zemlji sveta zbog izjave južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola.

Naime, on je napomenuo da je pitanje Tajvana globalno pitanje i uporedio ga sa situacijom oko Severne Koreje. Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sun Vejdong opisao je takav komentar kao „potpuno neprihvatljiv“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)
Showtime

Sve pršti između srpske lepotice i Slovenca! Olga i Oblak zaljubljeni do ušiju! (FOTO)

Srpska teniserka Olga Danilović (23) poražena je u prvom kolu ovogodišnjeg Vimbldona, dok je njen dečko, sjajni slovenački golman Jan Oblak (31), eliminisan sa Evropskog prvenstva u fudbalu nakon poraza od Portugala posle penala u osmini finala. Zaljbljeni golupčići sada vidaju jedno drugom rane i uživaju u ljubavi koju se ne libe da pokažu na društvenim mrežama.

08.07.2024

15:09

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija