• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kina sad oružje tajna papiri šok pentagon

23.04.2023

23:10

PANIKA U PENTAGONU - KINA MOŽE DA RASTURI SAD! Procureli tajni američki dokumenti otkrivaju, Peking ima brutalno oružje! KAKO SU GA NAPRAVILI?!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

PANIKA U PENTAGONU - KINA MOŽE DA RASTURI SAD! Procureli tajni američki dokumenti otkrivaju, Peking ima brutalno oružje! KAKO SU GA NAPRAVILI?!

Podeli vest

Tajni američki dokumenti koji su nedavno postali javni, uključuju i procenu potencijala Kine za svemirski rat, piše „Tajms".

Konkretno, to se odnosi na sposobnost Kine da udari, koristi i uhvati neprijateljske satelite koristeći i zemaljsko i svemirsko oružje.

Pentagon i američke obaveštajne agencije već su izvestile o kineskim tehnologijama za borbu protiv stranih satelita, ali najnoviji dokument još jednom naglašava zabrinutost SAD u vezi sa potencijalom Kine za svemirski rat.

Dokument se odnosi na sajber oružje, koje uključuje sofisticirani sistem ometanja za neutralizaciju satelita, simulacijom signala koje primaju od operatera zemaljskih stanica, i na taj način uzrokujući njihov kvar. Takve tehnologije bi omogućile Kini da „preuzme kontrolu nad satelitom, čineći ga neefikasnim u podršci komunikacijama, oružju ili obaveštajnim, nadzornim i sistemima za prepoznavanje".

Pentagon strahuje, da bi se u javnom domenu ipak mogli pojaviti novi dokumenti koji bi mogli da naškode nacionalnoj bezbednosti SAD, otkrivanjem stava američkih obaveštajaca prema borbenim sposobnostima protivnika.

Dok dokument koji je „procurio" ne sadrži poverljive informacije o tome kako SAD planiraju da se suprotstave kineskim antisatelitskim sistemima, nije tajna da Pentagon troši milione dolara da bi se suprotstavio ovoj pretnji, koju vide i od Kine i od Rusije.

SAD takođe imaju napredan program za razvoj naprednog ofanzivnog sajber oružja, i poboljšanje odbrambenih mera za zaštitu satelita. Poput Kine i Rusije, SAD takođe mogu da pogode neprijateljske satelitske sisteme svojim projektilima i tehnologijom elektronskog ometanja. Velika Britanija takođe ima napredno sajber oružje.

Prošle godine, SAD su postale prva zemlja koja je dobrovoljno uvela moratorijum, na testiranje projektila sposobnih da pogode satelite. Stvar je u tome, što posle ovakvih testova previše smeća ostaje u svemiru.

U martu je američka obaveštajna zajednica objavila svoj godišnji izveštaj o proceni pretnje, u kojem se kaže da kineska vojska usvaja novo oružje sposobno da uništi satelite i ometa njihove operacije sa Zemlje i svemira. Ako govorimo o zemaljskom, onda to uključuje lasere i rakete. Kina je takođe pokazala, da će u budućnosti moći da upravlja protivkosmičkim oružjem raspoređenim u svemiru.

SAD imaju najširu satelitsku mrežu na svetu. Oni koriste stotine vojnih i obaveštajnih satelita za komunikaciju preko šifrovanih kanala, za izvođenje preciznih udara na neprijateljske ciljeve, za rano upozorenje na nuklearni napad, za praćenje komunikacija drugih zemalja, i za pomoć ratnim brodovima i borbenim avionima u navigaciji.

Zato Kina i Rusija toliko ulažu u razvoj antisvemirskog oružja, kako bi američke satelite učinili ranjivim na napade, piše „Tajms".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija