• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

25.04.2023

07:30

RUSI SU, ILI OPET ZASPALI, ILI NEŠTO DEBELO NE ŠTIMA U SISTEMU PVO! Ukrajinski dron opet došao do Moskve, šta da je pogodio srce Rusije?!

Fotoilustracija/Printskrin

Vesti

RUSI SU, ILI OPET ZASPALI, ILI NEŠTO DEBELO NE ŠTIMA U SISTEMU PVO! Ukrajinski dron opet došao do Moskve, šta da je pogodio srce Rusije?!

Podeli vest

Ukrajinski dron-kamikaza, opremljen velikom količinom plastičnog eksploziva, pronađen je samo 30 kilometara istočno od Moskve, gde se srušio.

Bespilotna letelica "UJ-22 erborn", dizajnirana u Ukrajini, nosila je čak 17 kilograma C4 eksploziva, a veruje se da je trebalo da napadne neki strateški važan objekat u prestonici Ruske Federacije.

Ostao bez goriva

Kako prenose mediji, dron je pronađen u nedelju ujutru u šumskom pojasu Podmoskovlja u Bogorodskom okrugu. Prema prvim rezultatima istrage, letelica se srušila jer je najverovatnije ostala bez goriva.

Lokalne vlasti saopštile su da je dron ukrajinske proizvodnje "UJ-22 erborn" dugačak tri metra, da je prvi put predstavljen 2021. godine, te da ima domet 800 kilometara, odnosno dvostruko više ako se koristi za "jednosmernu misiju kamikaze". Nosivost mu je oko 20 kilograma, a bio je opremljen sa 30 paketa plastičnog eksploziva, ukupne težine 17 kilograma.

- Letelica je pronađena 30 kilometara istočno od Moskve, u šumi u Bogorodskom okrugu. Po svemu sudeći, radi se o dronu ukrajinske vojske, konkretno modelu 'UJ-22 erborn', koji se srušio nakon što je ostao bez goriva. Prilikom pada letelice eksploziv se nije aktivirao. Istraga će pokazati šta mu je bila meta, ali pretpostavljamo da je trebalo da raznese neku od zgrada u centru glavnog grada Ruske Federacije. Dron se trenutno nalazi na ispitivanju kako bi bilo utvrđeno ko ga je lansirao i šta mu je bio cilj - rekao je ruskim medijima neimenovani lokalni zvaničnik, navodeći da bi dron, da je stigao do svoje mete, sigurno izazvao ogromne ljudske i materijalne gubitke.

Kanadski eksploziv

Prema saznanjima lokalnih novinara, dron je bio naoružan plastičnim eksplozivom M112 kanadske proizvodnje, koji se zbog velike razorne moći i jednostavnog montiranja na bespilotne letelice obično koristi za rušenje objekata. Mediji podsećaju da su nedavno ukrajinske snage u Bahmutu namerno digle u vazduh velike količine tog eksploziva, kako nakon njihovog povlačenja ne bi pale u ruke trupa Ruske Federacije.

Foto: Printscreen Telegram

Ukrajinski dron je trenutno na ispitivanju u Rusiji

Na društvenim mrežama juče su se pojavile i fotografije srušenog drona, na kojima se vide paketi eksploziva pričvršćeni za oštećenu bespilotnu letelicu. Više vojnih analitičara potvrdilo je da je dron ukrajinske proizvodnje i da ga trupe odane Kijevu koriste u borbama od samog početka rata u Ukrajini. Takođe, potvrđeno je i da je eksploziv kanadski, te da ga ukrajinska vojska često upotrebljava za napade na utvrđenja, ali i na civilne ciljeve u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

Novinari "RIA novosti" naveli su da je dron bio opremljen američkim motorom, ali ta informacija nije potvrđena.

Ovo je, inače, bio drugi put od početka sukoba u Ukrajini da je ukrajinski dron došao do Moskve. Prethodni put se to dogodilo 1. marta, kad se ukrajinski dron srušio u selu Gubastovo u regionu ruskog glavnog grada. Veruje se da mu je cilj bio da napadne jedno gasno postrojenje.

Sa dva drona napali Krim

Ukrajinski dronovi napali su u noći između nedelje i ponedeljka luku Sevastopolj na Krimu, ali nisu uspeli da izazovu veću štetu. Gradonačelnik Sevastopolja Mihail Razvožajev napisao je na svom Telegram nalogu da je "Crnomorska flota Ruske Federacije odbila napad dve ukrajinske bespilotne letelice", kao i da su aktivirane sve gradske službe.
"U napadu su učestvovala dva ukrajinska drona. Jedan su oborile naše snage, dok je drugi eksplodirao sam od sebe. Prilikom napada nijedan objekat nije oštećen ili uništen. Situacija u gradu je sada mirna, ali su sve trupe i gradske službe u stanju borbene pripravnosti", napisao je Razvožajev.
Mediji podsećaju da su ukrajinski napadi na rusku Crnomorsku flotu, kao i na glavnu bazu koja se nalazi u Sevastopolju, počeli prošlog leta, a da se prethodni odigrao 22. marta.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

vama tek sad došlo u glavu da ruska PZO i ustvari sve rusko od naoružanja je samo hype i ništa više :D rusi su u babani sa svime a vi i dalje vjerujete da su vojna sila :D

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...
EURO 2024

Tužno! Zvezde i navijači se slažu - fudbal umire! Nikada nije bilo dosadnije i lošije, ovo je samo biznis...

Navijačima i fudbalskim legendama se doslovno plače dok gledaju ovih dana fudbal na Evropskom prvenstvu i Kopa Amerika, jer su izdanja današnjih zvezda daleko od onih na koje su nas navikli igrači koji su okačili kopačke o klin ili su na pragu penzije. Sve je manje bravura, lucidnosti, poteza od kojih zastaje dah i ne čudi što su nekadašnji superstarovi najvažnije sporedne stvari na svetu očajni kada vide šta njihovi naslednici rade na travnatom tepihu.

08.07.2024

10:41

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija