• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

25.04.2023

12:39

NOVO ŽARIŠTE! SVET SE PRIPREMA ZA KRVAV SUKOB! Vagner u centru pažnje, Prigožin ubrzao operacije, Rusi će imati pune ruke posla!

Reuters/AP

Vesti

NOVO ŽARIŠTE! SVET SE PRIPREMA ZA KRVAV SUKOB! Vagner u centru pažnje, Prigožin ubrzao operacije, Rusi će imati pune ruke posla!

Podeli vest

Američke obaveštajne agencije veruju da Vagner, na čelu sa Jevgenijem Prigožinom, podstiče pobunu kao deo šire operacije.

Nakon što je u Sudanu izbio rat između dva vodeća sudanska generala, mnogi se pitaju da li će Čad biti sledeća krizna tačka na afričkom kontinentu. Da je situacija krajnje nestabilna pokazao je vladin masakr mirnih demonstranata prošlog oktobra, kada je vojska, prema podacima čadskog Komiteta za ljudska prava, ubila najmanje 128 ljudi.

Zapadni diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je američkom dnevniku Vašington post da zemlji preti napad iznutra, a ne samo spolja, od pobunjeničkih grupa čija su uporišta s druge strane granice, u Libiji, Sudanu. i Centralnoafrička Republika.

- Imaju hiljadu razloga za zabrinutost - smatra drugi zapadni diplomata, misleći na domaće i strane neprijatelje čadske vojne vlade.

Uloga grupe Vagner

Pobunjeničke grupe iz regiona povezuju se sa ruskom plaćeničkom kompanijom Vagner, koja godinama ima zadatak da širi ruski uticaj u afričkim zemljama, piše Vašington post. Vagner je u tome bio uspešan i veruje se da je uspostavio uporišta u osam od 13 ciljanih afričkih zemalja. Posebno je aktivan u Čadu, susednoj Centralnoafričkoj Republici.

Foto: AP/Photo

Prema dokumentima koji su dospeli u javnost preko društvene platforme Discord, mladi stanovnici Čada, zemlje podeljene plemenskim linijama raseda, prethodnih meseci su putovali u SAR na „trening” sa Rusima.

U Africi, Rusija u velikoj meri koristi nestabilne vlade kako bi održala režime na vlasti nudeći pomoć, a zauzvrat dobila pristup prirodnim resursima Afrike kao što su zlato, minerali i energija. 

Ruska "invazija" Afrike

Rusija je izvršila svoju „invaziju“ u Africi iskoristivši nepopularnost Francuza, čije su vojne jedinice poslednjih meseci napustile zemlje poput Malija, gde su dugo održavale vojno prisustvo boreći se protiv ekstremnih, terorističkih grupa koje su, između ostalog, stvari, prete Zapadu.

Foto: AP/Photo

Zapadni zvaničnici su zabrinuti zbog pravca u kojem ide Čad i „pomno prate razvoj događaja“ u Čadu i drugde u Africi, piše VP.

Prigožin ubrzao operacije?

Američke obaveštajne agencije veruju da kompanija Vagner, na čelu sa Rusom Jevgenijem Prigožinom, podstiče pobunu u Čadu u okviru šire operacije čiji je cilj stvaranje „ujedinjene konfederacije afričkih zemalja“ širom kontinenta. Ova zona ruskog uticaja trebalo bi da se prostire na Burkinu Faso, Čad, Eritreju, Gvineju, Mali, Niger i Sudan.

Prigožin je prošle godine ubrzao Vagnerove operacije u Africi, prešavši od iskorišćavanja bezbednosnih vakuuma do namerne i aktivne destabilizacije zemalja“, navodi se u jednom od dokumenata.

Foto: Reuters

 

Isto je primetila i čadska obaveštajna služba. Veruje se da su dvojica državljana Čada otputovala u Banguu, glavni grad SAR, krajem februara na poziv Vagnera. Cilj je bio regrutovanje boraca iz Čada i SAR-a za Vagnerovu operaciju destabilizacije čadskog režima. U dokumentu se pominju imena dvojice muškaraca i da su odseli u hotelu Ledger Plaza Bangui gde ih je primio ministar odbrane SAR Ramo Klod Biro. Dva čoveka iz Čada morala su da ubede borce sa juga zemlje da rade sa Vagnerom.

Kada je novinar upitao Jevgenija Prigožina, „Putinov kuvar” je negirao takve postupke i rekao da su to gluposti. Ministar komunikacija Čada Aziz Mahamat Saleh rekao je prošlog meseca da zemlja zna za mlade ljude koji su se pridružili Vagneru u SAR. Saleh je dodao da Čad "nema problem sa Rusijom", ali ne može da dozvoli spoljno mešanje u unutrašnje stvari zemlje.

Vagner se pojavio u drugim afričkim zemljama kada su njihove vlade imale problema da ostanu na vlasti, ali to nije slučaj u Čadu, kaže Saleh. „Možemo da se branimo“, rekao je on.

Amerikanci u nevolji

Ovo nije jedini problem sa kojim se suočava Amerika, koja želi da Čad ostane saveznik. Naime, organizacije za ljudska prava ističu da je vladino krvavo suzbijanje mirnih protesta prošlog oktobra pokazalo da je aktuelni režim daleko od demokratskog.

Foto: AP/Photo

Ministar Saleh je u intervjuu rekao da je vlada odlučna da održi izbore 2024. godine i da je pokazala dobru volju potpisivanjem amnestije za više od 300 pobunjenika. Time je, kako je rekao, pokazala da želi da bude inkluzivnija.

Međutim, ovog meseca Čad je proterao nemačkog ambasadora koji je bio glasan u svojim kritikama vlasti. Objašnjeno je da je to zato što se nije „ponašao s poštovanjem”. Međutim, posmatrači ističu da je to prilično nedemokratska i netolerantna poruka diplomatskom koru: Ako nas kritikujete, bežite iz zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije  bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."
Hronika

Profesorka Ivana Bodrožić o terorističkom napadu: "Reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna."

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, kaže da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta, ako i sa je reakcija pripadnika Žandarmerije bila je efikasna, profesionalna i adekvatna.

01.07.2024

11:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija