• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

01.05.2023

16:00

PUTINA JE ODUŠEVIO, RUSI TRAŽE DA NAPRAVI ČUDO! Generalu Teplinskom dodeljen NAJTEŽI zadatak, u njega polaže nade CELA RUSIJA, ako uspe u ovome...

Reuters

Vesti

PUTINA JE ODUŠEVIO, RUSI TRAŽE DA NAPRAVI ČUDO! Generalu Teplinskom dodeljen NAJTEŽI zadatak, u njega polaže nade CELA RUSIJA, ako uspe u ovome...

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da se osloni na komandanta ruskih vazdušno-desantnih snaga, general-pukovnika Mihaila Teplinskog kako bi, možda, postigao odlučujuće rezultate pre najavljene ukrajinske ofanzive.

Ovu informaciju objavio je Jurij Kotenok, koji je jedan od najpoznatijih ruskih vojnih blogera, a preneo Institut za proučavanje rata (ISW) iz Vašingtona.

Ruski predsednik Vladimir Putin odlučio je da se osloni na zapovednika ruskih vazdušno-desantnih snaga, general-pukovnika Mihaila Teplinskog kako bi, možda, postigao odlučujuće rezultate pre najavljene ukrajinske ofanzive, objavio je Jurij Kotenok, koji je jedan od najpoznatijih ruskih vojnih blogera, a preneo Institut za proučavanje rata (ISW) iz Vašingtona.

Osim toga, Kotenok je na svom Telegram kanalu potvrdio da je 20. aprila Putin potpisao dekret o nizu promena u ruskom vojnom zapovedništvu i zvanično smenio komandanta Istočnog vojnog okruga, general-pukovnika Rustama Muradova. Vojni bloger takođe tvrdi da je Muradovljevo otpuštanje verovatno rezultat njegove katastrofalne ofanzive na Ugljedar koja je rezultirala teškim gubicima kad je reč o ruskim vojnicima, ali i tenkovima i ostaloj vojnoj opremi.

Kotenok dodaje da je Putin na povlačenje prisilio i generala Aleksandra Dvornikova, koji je zapovedao ruskim snagama u Ukrajini u aprilu 2022. godine, a i bivšeg zapovednika Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnika Aleksandra Žuravljeva, ruski predsednik je poslao u penziju zajedno s drugim neimenovanim zapovednicima.

Ko je Teplinski?

Kremlj se sada oslanja na Mihaila Teplinskog, iako je status i tog general-pukovnika već mesecima kao u igri "malo me vidiš, malo me ne vidiš". Kada je 11. juanuara načelnik Glavnog štaba, Valerij Gerasimov, zamenio Sergeja Surovikina na čelu ruskih snaga u Ukrajini, uskoro je odleteo i Teplinski jer se usprotivio zahtevu da svoje padobrance pošalje u ulične borbe u Bahmutu u kojima se masovno ginulo.

 

 

Ali, da je Teplinski ponovno u igri, videlo se pre nedelju dana kada je Vladimir Putin posetio Heničesk, grad na jugu Hersonske regije, koji je postao centar ruskih snaga, a odmah pored njega sedeo je taj general vazdušno-desantnih snaga. Institut za proučavanje rata je tada izneo tezu da njegovo "novo pojavljivanje pokazuje da rusko zapovedništvo verovatno želi da stavi veći naglasak na ulogu vojnog vazduhoplovstva u ruskim ofanzivama".

Britansko Ministarstvo obrane smatra da je Teplinski jedan od nekoliko ruskih generala kog široko poštuju vojnici i kolege, kao i da "njegova karijera, koja je u poslednje vreme turbulentna, pokazuje da su se povećale tenzije između frakcija ruskih generala oko pristupa koji Rusija ima u Ukrajini".

"Dobro odradio domaći zadatak"

Mihail Jurjevič Teplinski je najprije služio u 106. gardijskoj vazduhoplovnoj diviziji iz Tule, a u 1990-ih je učestvovao u ruskoj operaciji u Pridnjestrovlju, Prvom i Drugom čečenskom ratu. Za iskazanu hrabrost je još 1995. nagrađen odlikovanjem Heroj Rusije. Kontinuirano je napredovao i 2021. Putin mu je dodijelio čin general-pukovnika, a u junu 2022. imenovan je za zapovednika ruskih vazdušnih snaga. Reč je o elitnim jedinicama sa oko 45.000 pripadnika, ali koje su desetkovane u Ukrajini. Posebno su teško poražene u pokušaju zauzimanja Hostomela pokraj Kijeva, kada su Ukrajinci u dvodnevnoj bitki masakrirali ruske padobrance.

Međutim, Teplinski je dobro odradio svoj domaći zadatak i dobio priznanje za kvalitetno povlačenje ruskih snaga prošle jeseni iz Hersona, koje su tada bez većih gubitaka uspele da izvuku ljudstvo i opremu. Britanci su ga opisali kao "sposobnog i pragmatičnog zapovednika", ali zapadni analitičari iznosili su tezu kako u ruskom sigurnosnom aparatu postoje različite struje koje se bore za vlast.

Foto: Tanjug/AP

 

Na jednoj strani su umerenije snage s ministrom obrane Sergejem Šojguom i Valerijem Gerasimovom, a sa druge su tvrdolinijaši, među kojima je Sergej Surovikin posebno popularan, zajedno s Ramzanom Kadirovom, šefom ruske republike Čečenije, i Jevgenijem Prigožinom, vođom zloglasne plaćeničke skupine Vagner.

U tim unutrašnjim borbama nastradao je i Teplinski, ali opet je u igri. Putin ga je vratio jer su padobranci preuzeli glavnu ulogu u borbama u ostacima Bahmuta, kao i na fronti kod Kremine, strateški važnog grada gde se mesecima vode borbe u obližnjim šumama.

Istina upitna

U svakom slučaju, ruski generali ne traju dugo na ukrajinskom ratištu. General-pukovnik Aleksandar Lapin smenjen je s dužnosti zapovednika Grupacije ruskih snaga Centar u Ukrajini, a nekoliko dana pre otpušten je i Aleksandar Čajko, zapovednik Istočnog vojnog okruga. Istočni vojni okrug pokriva snage na ruskom Dalekom istoku, premda je trenutno većina njih raspoređena u Ukrajini.

Smenjen je i zapovednik Zapadnog vojnog okruga, general-pukovnik Aleksandar Žuravljov, nedugo nakon dramatičnih ruskih gubitaka na istoku Ukrajine. U septembru je general Dmitrij Bulgakov, zamenik ministra obrane za logistiku, zamenjen general-pukovnikom Mihailom Mizincevim, a u avgustu je, nakon što je potonula krstarica Moskva, odletio i zapovednik Crnomorske flote Igor Osipov.

Foto: AP/Photo

Poslednji na listi otpuštenih je zapovednik ruske Pacifičke flote, admiral Sergej Avakjanc, koji je na tom položaju još od 2012. godine. Bloger Kotenok tvrdi da Avakjanc nije otpušten zbog lošeg učinka tokom vojnih vežbi na Pacifiku, nego da će formirati novu "organizaciju", ali istina je upitna.

Puno je glasina, međutim, konstantne smene generala jasno pokazuju koliko je "uspešan" ruski pokušaj pacifikacije Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihailovic

pre 1 godinu

Bolje dobra kopija nego los original. Rusija je trebala A NIJE uraditi kao USA 1945 sto je bacila dve nuklearne n Hiroshimu i Nagasaki i prisilila Japan na bezuslovnu kapitulaciju bez da su izvrsili invaziju i stradanje americkih vojnika.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija