• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnikportal.rs

26.04.2023

16:54

BUGARSKA NOVINARKA SE IZLOŽILA VELIKOJ OPASNOSTI?! Ovakve optužbe joj mogu doći glave? Optužila medije, tvrdi da iza svega stoji Vašington

Pixabay

Vesti

BUGARSKA NOVINARKA SE IZLOŽILA VELIKOJ OPASNOSTI?! Ovakve optužbe joj mogu doći glave? Optužila medije, tvrdi da iza svega stoji Vašington

Podeli vest

Stejt department izdvaja velika sredstva za borbu protiv ruskog uticaja u zemljama Centralne i Istočne Evrope, izjavila je bugarska novinarka Diljana Gajtandžijev u intervjuu blogeru Martinu Petruševu i ispričala da slična informacija o tome može da se pronađe i u izveštaju Uprave Generalnog inspektorata Stejt departmenta, koji je sproveo reviziju.

Cilj Fonda za suzbijanje ruskog uticaja (Countering Russian Influence Fund (CRIF)) je pružanje strane podrške zemljama koje su „ranjive na uticaj i agresiju Ruske Federacije, koje nemaju dovoljno ekonomskih mogućnosti da efikasno odgovore na to".

Ovaj program za finansiranje je razvijen u okviru federalnog zakona „O suprotstavljanju protivnicima Amerike sankcijama" (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)), koji pritiskaju sankcijama Iran, Rusiju i Severnu Koreju.

U izveštaju od decembra 2022. godine se može videti da je reč o finansiranju ne samo NATO zemalja i zemalja EU, nego i zemalja kandidata za članstvo, kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, tzv. Kosovo, Severna Makedonija, Moldavija, Srbija i Ukrajina. U periodu 2017-2022. godine je izdvojeno 1,5 milijardi dolara.

Za Bugarsku je u periodu 2017-2021. godine izdvojeno više od 47,7 miliona dolara, Srbiji je dato 55,5 miliona dolara, Mađarskoj više od 17 miliona dolara, Sovačkoj više od 11 miliona dolara, Ukrajini više od 10,8 miliona dolara, Češkoj više od 10 miliona dolara i Poljskoj više od 2,5 miliona dolara.

Program ima nekoliko zadataka, između ostalog „jačanje sposobnosti kod građana, medija i drugih nevladinih organizacija, koji se suprotstavljaju uticaju i propagandi Ruske Federacije, da se bore protiv korupcije, da prioritetno stvaraju istinite informacije i slobodno deluju u svim regionima".

Stejt department je takođe visoko ocenio rad svog ambasadora u Bugarskoj Hero Mustafe, koji je nedavno smenjen. U maju 2022. godine je u izveštaju navedeno da je diplomata uspeo da ubedi bugarsku vladu da se obrati Sjedinjenim Američkim Državama kako bi kupili još jednu partiju lovaca F-16 i da obezbede mogućnosti za izvoz američkih energenata. U aprilu 2022. godine je Bugarska ostala bez ruskog gasa, a ubrzo se vlada Kirila Petkova dogovorila o isporuci američkog tečnog prirodnog gasa.

- Sutra takav fond mogu nazvati Fondom za borbu protiv kineskog uticaja ili protiv iranskog uticaja. Nije važno kako će ga nazvati. Novac se izdvaja kako bi se kupovali mediji, nevladine organizacije ili eksperti u drugim zemljama. A to su ljudi koji određuju javno mnjenje. Njima plaćaju kako bi štitili određene interese druge zemlje - istakla je bugarska novinarka.

Ona smatra da bi Bugarska trebalo da prema konfliktu u Ukrajini bude neutralna i da ne podržava nijednu stranu. Prema njenim rečima, bugarski političari žele da budu na strani SAD „koja ratuje protiv Rusije preko Ukrajine".

- Šta dobijamo ako podržavamo tu stranu? Ništa. Ako budemo neutralni ništa nećemo dobiti, ali ništa nećemo ni izgubiti. Bugarska je svaki put kada je podržala neku stranu bila gubitnik. Uvek smo bili na pogrešnoj strani u ratovima i gubili. Izgubili smo mnogo teritorija i morali smo da platimo reparacije. Imali smo najveće nacionalne katastrofe. Bila je to izuzetno neodgovorna spoljna politika Bugarske. Sada se isto dešava - zaključila je bugarska novinarka.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dedede

pre 11 meseci

istinite zapadne informacije buahahahhaa crknite hegemoni

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.
Fudbal

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.

Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković bio je do skoro selektor fudbalske reprezentacije Kine i tim povodom je za vreme božnićnih praznika početkom godine pričao za Informer o Kini, tamošnjoj kulturi, gradovima, životu, Kinezima... Dolazak predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga bio je povod da ponovo objavimo razgovor sa Jankovićem.

08.05.2024

11:56

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05