• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

05.05.2023

17:44 >> 07:30

ULAZIMO U NOVU ERU LEČENJA ALCHAJMERA? Novi lek drastično usporava bolest

Pixabay

Vesti

ULAZIMO U NOVU ERU LEČENJA ALCHAJMERA? Novi lek drastično usporava bolest

Podeli vest

Moguće je da smo na pragu nove ere u lečenju Alchajmerove bolesti. Naime, pokazalo se da već drugi lek za manje od godinu dana usporava ovu bolest. Stručnjaci su rekli da smo sada "na pragu" dostupnosti lekova, što je nedavno izgledalo nemoguće, piše Bi-Bi-Si.

Farmaceutska kompanija Eli Lilli izvestila je da njen lek - donanemab - usporava stopu Alchajmerove bolesti za oko trećinu. Međutim, dva dobrovoljca, a možda i treći, umrli su od posledica opasnog otoka mozga.

Kako funkcioniše novi lek?

Donanemab deluje na isti način kao lekanemab, koji je dospeo na naslovne strane širom sveta kada se pokazalo da usporava bolest. Obe se svode na antitela poput onih koje telo proizvodi za napad na viruse, ali su dizajnirana da očiste lepljivu prljavštinu iz mozga, koja se zove beta amiloid.

Amiloid se akumulira u prostorima između moždanih ćelija, formirajući karakteristične plakove koji su jedan od obeležja Alchajmerove bolesti.

Foto: Shutterstock

„Decenijama duga borba za pronalaženje tretmana koji utiču na Alchajmerovu bolest se menja“, rekla je dr Ket Mameri, šef klinike za kognitivne poremećaje u Nacionalnoj bolnici za neurologiju i neurohirurgiju Ujedinjenog Kraljevstva, dodajući:

„Sada ulazimo u period modifikacije bolesti, gde bismo se mogli nadati da ćemo lečiti i lečiti nekoga sa Alchajmerovom bolešću, sa dugotrajnim upravljanjem bolesti, a ne palijativnom i podrškom.“

Šta se zna o testovima?

Potpuni detalji testova Eli Lilli tek treba da budu objavljeni, ali su poznati ključni nalazi:

- 1.734 osobe učestvovale su u najranijoj fazi ispitivanja Alchajmerove bolesti;

- donanemab je davan kao mesečna infuzija sve dok karakteristični plakovi u mozgu ne nestanu;

- tempo bolesti je usporen za oko 29% ukupno i za 35% u grupi pacijenata za koje su istraživači očekivali najbolje rezultate;

Foto: Shutterstock

- oni koji su primili lek imali su i bolji kvalitet svakodnevnog života, npr. mogućnost da razgovaraju o aktuelnim događajima, voze ili se bave hobijima;

Međutim, oticanje mozga bilo je uobičajena nuspojava kod čak trećine pacijenata. Uglavnom je bio blag ili asimptomatski i otkriven na skeniranju mozga - ali 1,6% pacijenata je razvilo opasno oticanje mozga. Dve smrti su direktno pripisane ovome, a treći dobrovoljac je umro nakon takvog događaja.

"Ohrabreni smo"

„Ohrabreni smo potencijalnim kliničkim prednostima koje donanemab može da pruži uprkos povezanim rizicima koji mogu biti ozbiljni i opasni po život, kao i kod mnogih efikasnih tretmana za iscrpljujuće i fatalne bolesti“, rekao je potpredsednik za istraživanje i razvoj neuronauke Eli Lili, dr. Mark Mintun.

Kompanija je najavila da će u narednih nekoliko meseci započeti proces odobravanja svog leka za upotrebu u bolnicama.

Dr Liz Kultard sa Univerziteta u Bristolu rekla je da postoje značajni neželjeni efekti i nedostatak dugoročnih podataka, ali bi lek mogao „pomoći ljudima da duže žive sa Alchajmerom“. To što ova dva leka usporavaju bolest ciljajući amiloid u mozgu takođe je uverila naučnike da su na pravom putu posle decenija neuspeha.

Foto: Shutterstock

"Sjajno je imati dva leka"

"Ovo bi trebalo da otkloni svaku sumnju u vezi sa ovim pristupom. Imati dva leka je odlično za konkurenciju", rekao je prof. Džon Hardi iz britanskog Instituta za istraživanje demencije, čiji je rad pre 30 godina doveo do ideje da se cilja na amiloid.

Dr Suzan Kolhas iz Alchajmerovog istraživanja UK je rekla: „Sada smo na pragu prve generacije tretmana za Alchajmerovu bolest, za koju su mnogi mislili da je nemoguće pre samo deset godina.

Međutim, čini se da ovi lekovi deluju samo u najranijim stadijumima bolesti – pre nego što je mozak previše oštećen. A ako budu odobreni u Velikoj Britaniji, i dalje će biti potrebna revolucija u načinu na koji se bolest dijagnostikuje da bi se napravila razlika.

Samo 1-2% ljudi se podvrgava skeniranju mozga ili analizi kičmene tečnosti kako bi se utvrdilo da li zaista imaju Alchajmerovu bolest ili neki drugi oblik demencije protiv kojeg bi lekovi bili beskorisni. Ni troškovi nisu zanemarljivi. Lekanemab košta više od 21.000 funti po osobi godišnje


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija