• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/CNN

06.05.2023

17:01

ŠAMAR ZA RUSIJU! UKRAJINCI SA PATRIOTOM PRESRELI KINŽAL?! Zapadni PVO sistem ispunio očekivanja, Oleščuk ne krije sreću: Da, presreli smo ga!

Vesti

ŠAMAR ZA RUSIJU! UKRAJINCI SA PATRIOTOM PRESRELI KINŽAL?! Zapadni PVO sistem ispunio očekivanja, Oleščuk ne krije sreću: Da, presreli smo ga!

Podeli vest

Ukrajina je saopštila da je prvi put koristila sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje "Patriot" za presretanje ruske hipersonične rakete.

Nikola Oleščuk, komandant ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, rekao je u subotu u Telegramu: „Da, presreli smo 'neuporedivog' Kinžala', dodajući emotikone ukrajinske zastave.

Oleščuk je rekao da se presretanje dogodilo tokom noćnog napada 4. maja na nebu iznad Kijeva.

Kh-47 Kinžal je hipersonična balistička raketa. Putuje 10 puta većom brzinom od zvuka i može se ispaliti daleko od bojnog polja, što ih čini teškim za presretanje.

Ukrajina je dobila najmanje dva sistema Patriot, jedan iz Sjedinjenih Država i jedan iz Nemačke, kako bi poboljšala svoju protivvazdušnu odbranu, koja ranije nije bila u stanju da presretne modernije ruske rakete kao što je Kinžal.

Ako se potvrdi da je Ukrajina uspešno oborila Kinžala, to postavlja pitanja o ruskim sposobnostima.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Inhat rekao je u subotu da su Rusi rekli da je „Patriot zastarelo američko oružje, a rusko oružje najbolje na svetu“.

- Pa, postoji potvrda da efikasno deluje čak i protiv super hipersonične rakete - rekao je Ihnat i dodao da je presretanje „Kinžala“ „šamar za Rusiju“.

Prošlog meseca ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da će Patrioti biti kritični u odbrani ukrajinske infrastrukture od balističkih projektila.

„Izgradnja sistema vazdušne i protivraketne odbrane na više nivoa što je pre moguće je naš prioritet“, izjavio je on. „Ovo je da zaštitimo mirne gradove, kritičnu infrastrukturu i naše ljude u pozadini i na frontu. Patriotski sistemi stvaraju sposobnost koja ranije nije postojala – da se poraze balističke mete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kirta

pre 11 meseci

Ukrajinci stalno lažu i lagali su uviek.... Tako lažljiv narod nisam video

Milovan

pre 11 meseci

Ma prackom su srusili Kindzal. Dali im ameri nove pracke sa jacom gumom.Ha ha Ha

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija