• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

09.05.2023

07:30

KISINDŽER: RAT ĆE BITI GOTOV DO KRAJA GODINE ZAHVALJUJUĆI KINI - SUKOB SE PRIBLIŽAVA TAČKI PREOKRETA! Ako neko nešto zna, onda je to on!

Reuters

Vesti

KISINDŽER: RAT ĆE BITI GOTOV DO KRAJA GODINE ZAHVALJUJUĆI KINI - SUKOB SE PRIBLIŽAVA TAČKI PREOKRETA! Ako neko nešto zna, onda je to on!

Podeli vest

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer (99) predviđa da će rat u Ukrajini biti gotov do kraja ove godine.

On kaže da se sukob približava tački preokreta, i to zahvaljujući Kini i njenom predsedniku Si Đinpingu, koji je predložio mirovni plan i koji namerava da ga sprovede.

Proces već počeo

Jedan od najcenjenijih i najiskusnijih diplomata na svetu u intervju za televiziju CBS njuz rekao je da očekuje da pregovori između Moskve i Kijeva počnu do kraja 2023.

- Sada, kad se Kina uključila u pregovore, oni će se i dogoditi. Mislim da će to biti pre kraja ove godine - kazao je Kisindžer.

On je uveren da će Kina promeniti tok rata, te da će do kraja 2023. biti obavljene sve pripreme za mirovne pregovore.

- Do tada ćemo pričati o pregovaračkom procesu, pa čak i o samim pregovorima - izjavio je Kisindžer.

Na pitanje novinara da li bi pristao da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ukoliko mu šef Bele kuće Džo Bajden poveri takav zadatak, američki diplomata je rekao da bi.

- Ipak, bio bih samo savetnik, a ne aktivan učesnik u pregovorima - rekao je Kisindžer, koji krajem maja puni 100 godina.

Iskusni diplomata je svoja predviđanja izneo nakon što je kineski predsednik Si Đinping krajem februara predstavio svoj mirovni plan za Ukrajinu. U pitanju je plan od 12 tačaka, u kojem se, između ostalog, traži poštovanje suvereniteta svih zemalja, prekid sukoba, povlačenje sankcija i napuštanje "mentaliteta Hladnog rata".

Petr Pavel: Zapad treba da se spremi na poraz Kijeva!

Foto: Tanjug

Češki predsednik Petr Pavel, bivši šef vojnog odbora NATO, upozorio je da Zapad treba da bude spreman na poraz Ukrajine.
- Mislim da treba da uradimo sve što je u našoj moći da ohrabrimo Ukrajinu i da je podržimo da bi bila uspešna. Međutim, mi, interno, treba da budemo spremni za druge nepredviđene situacije - kazao je Pavel za britanski "Gardijan".
On je dodao da mnogo toga zavisi od ishoda ukrajinske prolećne kontraofanzive.
- Kijev ne bi trebalo da potcenjuje Ruse jer oni imaju dovoljno vojnika, i dalje imaju dovoljno opreme. I, naravno, biće im lakše kad su u odbrani jer će Ukrajina pretrpeti užasne gubitke u napadu, čak i ako je dobro pripremljena. Stoga, napasti neprijatelja kao što je Rusija, biće teško, budući da za Ruse taj napad neće biti iznenađenje - objasnio je Pavel.

Osim toga, Si je u Kijev poslao svog izaslanika kako bi dobio podršku za svoj mirovni plan, a najavio je da će poslati delegaciju i u druge zemlje kako bi pokušao da okonča sukobe i vrati zaraćene strane za pregovarački sto.

Težak zadatak

To će, međutim, biti veoma težak zadatak, budući da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u oktobru prošle godine dekretom zabranio pregovore sa Rusijom sve dok je na vlasti Vladimir Putin. Osim toga, Kijev zahteva da Moskva prizna ukrajinske granice iz 1991.

S druge strane, Kremlj ne želi ni da otpočne pregovore ukoliko Ukrajina ne prihvati da su Donjecka i Luganska Narodna Republika (DNR i LNR), Zaporoška i Hersonska oblast, kao i Krim deo Ruske Federacije. Moskva je saopštila da pregovori mogu da otpočnu samo pod tim uslovom, te da će, ako Kijev ne prihvati "realnost", rešiti situaciju vojnim putem.

Dodatno, Kremlj na sukob u Ukrajini gleda kao na posrednički rat između Rusije i NATO, te zato ne namerava da razgovara sa Zelenskim, kojeg smatra zapadnom marionetom, već zahteva direktne pregovore sa njegovim "gospodarima".

Zelenski umesto Dana pobede slavi Dan Evrope!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz na osnovu kojeg će u njegovoj zemlji 9. maja biti obeležavan Dan Evrope, umesto Dana pobede nad nacističkom Nemačkom. On je, međutim, Vrhovnoj vladi uputio predlog da 8. maj bude proglašen Danom sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.
U dekretu, koji je objavljen na sajtu predsednika Ukrajine, Zelenski ističe da 9. maj proglašava za Dan Evrope svestan evropskog identiteta ukrajinskog naroda, sa ciljem jačanja jedinstva naroda Evrope, obezbeđenja mira, bezbednosti i stabilnosti na evropskom kontinentu.
U znak podrške, na proslavu Dana Evrope, danas u Kijev stiže šefica Evropske komisije Urusla fon der Lajen.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija