• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

12.05.2023

00:15

(VIDEO) ČUDNA POJAVA NA NEBU IZNAD JAPANA! Astronomska opservatorija još nema objašnjenje - šta je ovo i kako je moguće da se ovako kreće?

Printskrin

Vesti

(VIDEO) ČUDNA POJAVA NA NEBU IZNAD JAPANA! Astronomska opservatorija još nema objašnjenje - šta je ovo i kako je moguće da se ovako kreće?

Podeli vest

Čudna pojava snimljena je u sredu uveče na nebu iznad japanske prefekture Okinava.


Video snimak koji je snimio reporter NHK-a prikazuje objekte kako sijaju nebom u blizini Naha Sitija u najjužnijem regionu Japana. Novinar je rekao da je bio iznenađen prizorom, napominjući da je u početku mislio da je vatromet, ali da nije čuo nikakav zvuk kao i da se svetlost kretala u pravoj liniji.

Astronomska opservatorija Išigakijima, koja se nalazi u gradu Išigaki kasnije je potvrdila da je na nebu primećena traka svetlosti.

Dok objekti tek treba da budu definitivno identifikovani, opservatorija Išigakijima ponudila je objašnjenje, uz napomenu da se očekivalo da će ostaci kineske rakete lansirane prošlog novembra ponovo ući u Zemljinu atmosferu u noći 10. maja.

 

 

"Može se očekivati da će vatrene kugle i meteoriti udariti Zemlju vertikalno ili koso, ali krhotine satelita i raketa kruže oko Zemlje", saopštila je opservatorija.

Dakle, moguće je da krhotine izgledaju upravo ovako jer će polako uroniti, skoro paralelno sa Zemljom, i izgoreti tokom dugog vremenskog perioda. Kiša meteora Eta Akuarid je takođe u toku – aktivna je ove godine između 15. aprila i 27. maja – međutim, vrhunac događaja je već prošao prošle nedelje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Astronom

pre 11 meseci

Auuu, koliko pameti treba da bi bilo jasno i očigledno da se radi o krhotinama satelita koji je pao na Zemlju. Takvih oko planete ima na hiljade, gotovo svakog dana neki isto ovako padne ali u najvećem broju slučajeva iznad okeana, gde nema ko da ih snimi i po danu kad ih je gotovo i nemoguće videti. Teorija o meteorskom roju Eta Aquarids je besnislena jer su meteori toliko mali da "zapale" trag koji traje u vrh glave nekoliko sekundi a ovde se jasno vidi da se satelit raspao na delove koji je svaki janso uočljiv.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija