• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/cnn

11.05.2023

12:45

GROM IZ VEDRA NEBA, "OLUJNA SENKA" VEĆ NAD UKRAJINOM! Britanija je upravo preokrenula igru, London isporučio Kijevu rakete dugog dometa, Moskva će sigurno odgovoriti!

Printskrin Youtube

Vesti

GROM IZ VEDRA NEBA, "OLUJNA SENKA" VEĆ NAD UKRAJINOM! Britanija je upravo preokrenula igru, London isporučio Kijevu rakete dugog dometa, Moskva će sigurno odgovoriti!

Podeli vest

Velika Britanija isporučila je Ukrajini više krstarećih raketa dugog dometa Storm Shadow (Olujna senka), što ukrajinskim snagama omogućava da udare ciljeve duboko na teritoriji koju je od početka rata zauzela Rusija, objavio je CNN, pozivajući se na više visokih zapadnih zvaničnika.

 

"Olujna senka" je krstareća raketa dugog dometa sa stelt mogućnostima, koju su zajedničkim snagama razvile Velika Britanija i Francuska. Lansira se iz vazduha, sa dometom paljbe većim od 250 km, ima malo manji domet od američkih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja, ili ATACMS, koje je Ukrajina dugo tražila.

Najvažnije je da "Olujna senka" ima domet da udari duboko u teritoriju koju drži Rusija u istočnoj Ukrajini. Zapadni zvaničnik je za CNN rekao da je Velika Britanija dobila uveravanja ukrajinske vlade da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije. Zvaničnici Velike Britanije često su davali izjave u kojima su Krim identifikovali kao suverenu teritoriju Ukrajine, opisujući ga kao "nezakonito aneksiranu“.

Projektil "menja igru kada je domet u pitanju", rekao je visoki američki vojni zvaničnik za CNN, dodajući da daje Kijevu sposobnost koju je tražio od početka rata. Kako je CNN izvestio, trenutni maksimalni domet oružja koje su Kijevu obezbedile SAD je oko 79 km.

Raspoređivanje projektila dolazi u trenutku kada se ukrajinske snage spremaju za pokretanje kontraofanzive sa namerom da ponovo zauzmu teritoriju koja je sada pod kontrolom Kremlja u istočnim i južnim delovima zemlje.

 

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegovoj zemlji potrebno „još malo vremena“ pre nego što krene u kontraofanzivu, kako bi u zemlju stiglo još nešto od obećane zapadne vojne pomoći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
savakiwi

pre 1 godinu

dobili su uveravanja da Ukrajina neće udarati po dubini Rusije a ako ipak udare Rusi će da udare po dubini Britanije

Vejo

pre 1 godinu

То смрдљиво острво се игра главом!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija