• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RTS

13.05.2023

15:42

NOVI ŽESTOKI SUKOB IZMEĐU JERMENIJE I AZERBEJDŽANA! Poginulih ima na obe strane, upotrebljeni i dronovi

Vesti

NOVI ŽESTOKI SUKOB IZMEĐU JERMENIJE I AZERBEJDŽANA! Poginulih ima na obe strane, upotrebljeni i dronovi

Podeli vest

Azerbejdžanski vojnik i jedan pripadnik oružanih snaga Jermenije nastradali su tokom razmene vatre na granici dve zemlje.

Poslednji u nizu krvavih obračuna dogodio se neposredno uoči sutrašnjeg planiranog sastanka u Briselu između premijera Jermenije Nikola Pašinjana i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Jermensko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da su u razmeni vatre u četvrtak korišćeni minobacači i lakše naoružanje u blizini sela Sotk kod granice, a upotrebljeni su i dronovi. U međuvremenu, razmena vatre je prestala, dodaju iz Jerevana, a prenosi Rojters.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane istaklo je da je zaustavilo napad dronom iz Jermenije na pozicije azerbejdžanske vojske u Kalbadžar okrugu. Naknadno je saopšteno da je jedan vojnik ubijen, ali da azerbejdžanske trupe drže stvari pod kontrolom.

Obe strane su nakon razmene vatre rekle da su delovale u samoodbrani i optuživale drugu da je prva počela. Jermenija je saopštila i da su četiri njena vojnika ranjena.

Tenzije su se povećale u trenutku kad su se pojačali napori da suprotstavljene strane dođu do mirnovnog sporazuma uprkos nesuglasicama oko toga gde je čija granica, ali i ostalim pitanjima.

Dosad su se mirovni pregovori održavali pod nadzorom Evropske unije i Rusije koja je posredovala u prekidu vatre u novembru 2020. godine oko Nagorno-Karabaha.

Ministri spoljnih poslova obe zemlje susreli su se prošle nedelje u SAD.

Azerbejdžan je prošlog meseca postavio kontrolni punkt na ulazu u Lačinski koridor, jedini put koji povezuje Jermeniju i Karabah, što je potez koji je Jerevan odmah nazvao "grubim kršenjem" dogovora o prekidu vatre iz 2020. godine.

Nikol Pašinjan je rekao da je najnoviji incident pokušaj Azerbejdžana da poremeti predstojeće mirovne razgovore u Briselu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

RAT NA KAVKAZU JE ZAMKA ZA RUSIJU, 150 TURSKIH SPECIJALACA VEĆ SPROVODI PAKLENI PLAN! Putin hitno mora da rešava problem, ovaj geopolitički vakuum može skupo da ga košta!
Planeta

RAT NA KAVKAZU JE ZAMKA ZA RUSIJU, 150 TURSKIH SPECIJALACA VEĆ SPROVODI PAKLENI PLAN! Putin hitno mora da rešava problem, ovaj geopolitički vakuum može skupo da ga košta!

Krize u tri tačke postsovjetskog prostora, posebno u Nagorno Karabahu, koji je kavkasko bure baruta, mogu se shvatiti kao pokušaj Zapada da uzdrma Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti i Rusiju uvuče u situaciju kad će, šta god uradila, biti na gubitku, smatra bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović

09.10.2020

09:43

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija