• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

15.05.2023

06:15

OVAKO MISLE DA UNIŠTE NAJJAČE "ORUŽJE" PUTINA?! Zapad sprema snažan udar na glavni ruski adut! "Nema crvenih linija..."

AP/Photo

Vesti

OVAKO MISLE DA UNIŠTE NAJJAČE "ORUŽJE" PUTINA?! Zapad sprema snažan udar na glavni ruski adut! "Nema crvenih linija..."

Podeli vest

Nastojanja Evropske unije da zatvori zakonske rupe zbog kojih ruska nafta i dalje ulazi u EU, naišla su na veliko odobravanje zemalja članica.

To su potvrdili zvaničnici i diplomate za list Politiko. Predstavnici 27 zemalja članica su se sastali kako bi razgovarali o tehničkim aspektima 11. paketa sankcija koji se priprema protiv Rusije.

Tri zvaničnika upoznata s događanjima na sastanku kažu kako se trenutno niko ne protivi jačanju postojećeg energetskog embarga - čak ni one zemlje za koje se veruje da imaju koristi od neprijavljenog uvoza ruske sirove nafte.

- Naravno, ovaj paket se razlikuje od ostalih jer je usredsređen na slučajeve zaobilaženja zakona i imaće drugačiji učinak, pa ćemo pažljivo razmotriti sve predloge. Ali mi sprovođenje ne vidimo kao veliki problem - nemamo crvenih linija u vezi s tim - rekao je diplomata iz zemlje suočene s pritiskom da smanji svoju energetsku povezanost s Rusijom.

U nacrtu predloga Evropske komisije o novom paketu sankcija, stoji da bi se brodovima koji tajno prevoze rusku naftu iz luka EU zabranila plovidba. To je usmereno na takozvanu "flotu u senci" zastarelih tankera koji prevoze rusku sirovu naftu otkako je EU zabranio uvoz ruske nafte i naftnih proizvoda i otkako je grupa G7 ograničila cene.

Nove mere

Rusija nema dovoljno brodova za prevoz, pa je prisiljena da koristi tankere trećih zemalja kako bi prevezla svoju naftu. Smatra se da je velik deo te flote u grčkom vlasništvu, pokazala je analiza S&P Globala. Neki brodovi isključuju svoje transpondere i GPS uređaje kako ne bi bili otkriveni, navodi se u nacrtu sankcija.

Foto: Pixabay

"S obzirom na naglo povećanje broja pokušaja prevara i s tim povezanih ekoloških rizika stranih brodova koji zaobilaze restrikcije EU i prevoze rusku sirovu naftu i naftne proizvode, novim merama bi se zabranio pristup lukama i dokovima Unije onim brodovima za koje se sumnja ili je utvrđeno da krše zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih proizvoda pomorskim prometom u Uniju i ograničenje cena koje je dogovoreno na sastanku G7", navodi se u nacrtu.

Dodaje se da bi se iste kazne primenjivale na brodove koji isključe svoje transpondere i GPS uređaje.

Deo šireg paketa sankcija

Nije verovatno da će to pooštravanje mera prouzrokovati veliku svađu, rekao je visoki zvaničnik Komisije koji je želeo da ostane anoniman.

- Mislim da mediji vole da pišu o svađama i napetostima, ali naš je uspeh u jedinstvu, a očuvanje tog jedinstva za spoljni svet je vrlo važno - rekao je zvaničnik.

Mere vezane uz naftu su deo šireg paketa sankcija koje će verovatno biti usmerene na treće zemlje koje i dalje trguju s Rusijom, uključujući Kinu i Iran, a tu je i aneks kojim se prozivaju određene zemlje i proizvodi. Sve se to radi kako bi se osiguralo da ranije uvedene sankcije zaista imaju uticaj na rusku ekonomiju i da ometaju sposobnost Kremlja da vodi rat u Ukrajini.

Iako se zasad niko ne protivi pooštravanju sankcija za naftu, pravi test će doći kada pojedinačne zemlje zaista budu morale i da sporvedu te mere, rekao je Džordž Vološin, globalni stručnjak u Udruženju sertifikovanih stručnjaka za borbu protiv pranja novca.

"Sprovođenje mera dosad je u celoj EU bilo prilično ograničeno", rekao je i dodao da će "uobičajeni sumnjivci - tačnije mediteranske zemlje", morati da učine više nego samo da prihvate pravila u Briselu. Po povratku kući moraće "zaista da osiguraju da nafta ne pristiže, a novac ne odlazi iz njihovih zemalja".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija