• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

15.05.2023

00:20 >> 00:21

TURSKA JE GLASALA! ERDOGAN MORA U DRUGI KRUG, MOŽE LI SRUŠITI KILIČDAROGLUA, KOJI SADA IMA VEĆE ŠANSE ZA POBEDU?!

Tanjug/AP

Vesti

TURSKA JE GLASALA! ERDOGAN MORA U DRUGI KRUG, MOŽE LI SRUŠITI KILIČDAROGLUA, KOJI SADA IMA VEĆE ŠANSE ZA POBEDU?!

Podeli vest

Ostalo je tek nešto više od nekoliko procenata neprebrojanih listića, koji ni na koji način ne mogu promeniti izbporne rezultate. Turska će i definitivno u drugomj krugu dobiti novog predsednika! Erdogan je prvi krug dobio i ima oko 49, a Kiličdaroglu 45 odsto glasova.

Kada je reč o parlamentarnim izborima prema neslužbenim rezultatima Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) osvojila je 35,72 odsto glasova, dok je Kiličdarogluova Republikanska narodna stranka (CHP) osvojila 24,91 procenata glasova.

Interesantan je i podatak za koga su glasale turske regije? Zanimljivo je da Kilicdaroglu ima prednost u Ankari i Istanbulu, kao i na većem delu turske obale, dok Erdogan ubedljivo vodi u ruralnim dedlovima Turske.

Lider opozicije Kiličdaroglu poslao je poruku Erdoganu, ali i sviom učesnicima u izborima! Njegaova izjava stiće u trenutku kada se "svaki čas" očekuje nezvanični rezultati izbora u Turskoj.

On je istakoa da niko ne sme da blokira volju građana, i da se dozvoli da što pre dobiju rezultate. Iz Izborne komisije kažu da će rezultate objavljivati kada budu jasni i čisti.

U međuvremenu i iz Erdoganove AKP i Kiličdarogluove CHP poručuju posmatračima da ne napuštaju izborni materijal

Interesantan je i podatak za koga su glasale turske regije? Zanimljivo je da Kilicdaroglu ima prednost u Ankari i Istanbulu, kao i na većem dijelu turske obale, dok Erdogan ubedljivo vodi u ruralnim dedlovima Turske.

Erdoganov pad uočljiv je već neko vreme! Nakon 82,54 otvorenih glasackih kutija, Erdogan je imao oko 2,85 miliona glasova više od Kilicdaroglua, ali je njegov postotak dodatno je pao na 50,30. Kiličdaroglu ima 43,91.

Aktuelni predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obratio se na Tviteru ističući da je činjenica da to što su izbori 14. maja održani "u vidu velikog praznika demokratije u miru i tišini" izraz demokratske zrelosti Turske.

"Dok su izbori protekli u tako pozitivnoj i demokratskoj atmosferi, a prebrojavanje glasova i dalje traje, pokušaj da se na brzinu objave rezultati znači uzurpaciju nacionalne volje. Drago nam je što se naklonost naše nacije ogleda u tekućem prebrojavanju glasova. Molim sve predstavnike moje stranke i kolege da ostanu kod glasačkih kutija, bez obzira na sve, dok se rezultati zvanično ne utvrde", poručio je Erdogan.

 


Predsednik je čestitao i zahvalio svim građanima koji su glasali "u ime demokratije" i učestvovali u izbornom procesu.

 

Kiličdaroglu: Noćas nećemo spavati

- Fikcija, koja je počela sa 60 odsto, sada je pala ispod 50. Posmatrači i zvaničnici izbornih odbora nikada ne bi trebalo da napuštaju svoja mesta. Nećemo spavati noćas, ljudi moji. Upozoravam Vrhovno izborno veće, morate da obezbedite unos podataka u provincijama - poručio je na Tviteru kandidat opozicije Kemal Kiličdaroglu.

 

 

Prema izbornima pravilima, ako jedan od kandidata osvoji više od 50 posto glasova, on će postati predsednik, a ako ne, onda će odlučiti dugi krug izbora.

Agencija "Anadolija" prenela jeranikje da je na osnovu 75 odsto obrađenih glasova turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dobio 50,97 odsto glasova, odnosno podršku više od 19,5 miliona birača.

Kiličdaroglu je izborio 43,22 odsto podrške, ili više od 16,6 miliona glasova, dok je Sinan Ogan  dobio oko 5,3 odsto glasova.

Portparol vladajuće stranke AKP Redžepa Tajipa Erdogana Omer Čelik, optužio je opozicione lidere za "pokušaj ubistva nacionalne volje" zbog njihovih tvrdnji da državna novinska agencija "Anadolija" objavljuje iskrivljene izborne rezultate. 

- Čak i pre nego što su rezultati finalizovani, odjednom se na televiziji pojavljuju portparol opozicionog saveza i gradonačelnici. Kao i obično, počeli su da govore da agencija 'Anadolija' manipuliše podacima - rekao je Čelik.

Opozicija tvrdi, Erdogan gubi!

Razlika u postocima između Erdogana i Kiličdaroglua nastavlja da pada. Prema Anadoliji, prebrojano je 70,44 posto glasačkih kutija, a poverenje Erdoganu dalo je 51,06, a Kiličdarogluu 43,12 posto birača.

Istovremeno, lideri opozicije najavljuju pobedu dok ih iz AK Partije pozivaju na odgovornost prema građanima.

Predstavnici Kiličdarogluove partije CHP i dalje daju suprotne objave o rezultatima u odnosu na turske medije. Prema izjavi Mansura Yavasa, gradonačelnika glavnog grada Ankare, Kiličdaroglu je malo ispred Erdogana.

Yavas je na zajedničkoj konferenciji s gradonačelnikom Istanbula Ekremom Imamogluom rekao da CHP-ovi podaci pokazuju da Kiličdaroglu ima 47,42, Erdogan 46,80 i Ogan 5,33 posto glasova.

Dodao je da CHP trenutno ima podatke o 91.913 glasačkih kutija, od ukupno 193.169.

Razlika sve manja

​Prema novim rezultatima, koje je objavila Anadolija, prebrojano je 63,04 posto glasova. Erdogan je i dalje iznad 50 posto, na 51,4, dok je procenat glasova koje je dobio Kiličdaroglu porastao na 42,5. Treći kandidat Ogan je stabilan i ima 5,3 odosto.

Razlika između Erdogana i Kiličdaroglua pala na 9,2 posto! Nakon 57,88 posto prebrojanih glasova Erdogan, prema Anadoliji, ima 51,7, a Kiličdaroglu 42,5.

Proopoziciona novinska agencija ANKA, međutim tvrdi da Kemal Kiličdaroglu ima 7,6 procenata više glasova od sadašnjeg turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako navodi ova agencija, nakon otvaranja 31,2 odsto glasačkih kutija, Kiličdaroglu na predsedničkim izborima u Turskoj dobio je 51,49 odsto glasova, dok Erdogan ima 43,83 odsto. 

Erdoganove pristalice slave

Slavlje ispred sedišta AKP, stranke Redžepa Taipa Erdogana, već je počelo. Izbrojano više od 50 odsto glasova, Erdogan ima 52 odsto, 10 odsto više od Kiličdaroglua!

Al Džazirin novinar Amer Lafi, koji izveštava iz Istanbula, javlja da su se ispred sedišta AKP-a, stranke Redžepa Taipa Erdogana, već okupili njegove pristalice i da je slavlje uveliko počelo.

- Ne očekuje se da će se postotak glasova koji je svaki kandidat dobio puno promeniti nakon 30 posto prebrojanih glasova. AKP već nastavlja s pripremama koje se obično odvijaju uoči pobjedničkog govora - rekao je on.

Foto: AP photo/Tanjug

Na osonovu više od 50 odsto izbrojanih glasova Erdogan ima 10 odsto prednosti u odnosu na  Kiličdaroglua!

Agencija Anadolija tvrdi da Erdogan ima 52, a njegov rival 42,1 posto glasova. Ogan je na 5,3 posto.

S druge strane Kiličdaroglu se oglčasiuo na Tviteru. On tvrdi da je u prednosti u odnosu na Eredogana!

„Ispred smo", napisao je Kilicdaroglu na svom profilu na Twitteru.

 

 

KIlčdaroglu zaostaje

Obrađeno je gotovo 50 odsto glasačkih kutija na opštim izborima u Turskoj! Najviše glasova ima sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je osvojio 52,12 odsto glasova, a njegov rival Kemal Kiličdaroglu 42,01 odsto, javlja agencija Anadolija!

I "RIA Novosti", pozivajući se na podatke državne turske televizije TRT Haber, pišu da na ukupno obrađenih 39,92 odsto glasova Eredogan ima podršku 52,85 odsto birača, a njegov rival Kemal Kiličdaroglu 41,23 odsto, 

Agencija Rojters, međutim, ističe da je predsednik Tajip Erdogan u velikoj meri odmakao opozicionom rivalu Kemalu Kiličdaroglu, ali i da se očekuje da će se jaz smanjiti kako se više glasova bude prebrojavalo.

Agencija navodi da je i očekivano da su preliminarni rezultati povoljni za sadašnjeg šefa države, budući da prvi podaci stižu iz "konzervativnog, ruralnog srca" države, koje njega podržava.

Ako ne dođe do darastičnih promena i Erdogan osvoji više od 50 odsto glasova to znači da će već večeras će imati novi predsednički mandat.

Izlaznost na izborima premašila je 88 odsto na glasačkim jedinicama u Turskoj i 45 odsto na biračkim mestima u dijaspori.

Erdoganova partija ubedljivo vodi i na parlamentarnim izborima, navode turski mediji

Erdogan ubedljivo vodi

Nakon 21,3 posto obrađenih glasačkiih listića Edrogan vodi sa oko 18 posto glasova više od Kiličdaroglua. Kada to mpretvorimo u postotke, podaci pokazuju da Erdogan ima 56,0, a Kiličdaroglu 38,1 posto glasova. Ogan je trenutno na 5,4 posto.

Erdogan zasad ima podršku 58 provincija, a Kiličdaroglu 23.

Podsetimo, birališta su zatvorena u 17 sati po lokalnom vremenu (16:00 CET) i prebrojavanje je u toku.

Foto: AP photo/Tanjug

Kandidatu je potrebno više od 50 posto glasova u prvom krugu da bi pobeedio. Ako niko ne pređe granicu od 50 posto, dva najbolja kandidata snage će odmeriti u drugom krugu za dve sedmice.

Predizborne ankete davale su blagu prednost Kiličcdarogluu (74), zajedničkom kandidatu opozicionog saveza šest stranaka koji predvodi prosekularna Republikanska narodna stranka lijevog centra (CHP).

Predsednik centralne izborne komisije Turske Ahmet Ener saopštio je da nije bilo značajnijih nepravilnosti na izborima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 1 godinu

Vučko,koji ti je ovaj lijevi dopisnik. Valjda ce izgubiti Bajden a pobediti Erdogan. Mada i on naoružava šiptare.

Rade R

pre 1 godinu

Očigledno je da su Ameri debelo zagazili u to da sruše Erdogana! Lako vidljive njihove metode!

KOME TURSKA?! ODLUKA PADA DO KRAJA MAJA! U poslednjim anketama vođa opozicije ispred Erdogana! MOSKVA I VAŠINGTON ČEKAJU EPILOG!
Planeta

KOME TURSKA?! ODLUKA PADA DO KRAJA MAJA! U poslednjim anketama vođa opozicije ispred Erdogana! MOSKVA I VAŠINGTON ČEKAJU EPILOG!

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja pred izbore u Turskoj, koji će biti održani 14. maja, glavni protivkandidat Redžepa Tajipa Erdogana za položaj predsednika Kemal Kiličdaroglu ima podršku preko 50 odsto ispitanika. Predstojeći predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj su od globalne, istorijske važnosti, a pad Erdeogana proizveo bi velike problema ze Putina i Rusiju.

08.05.2023

18:52

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija