• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/klix

18.05.2023

08:45

ŠOK U RUSIJI! OPŠTI HAOS ZBOG HIPERSONIČNIH RAKETA! Naučnici optuženi za veleizdaju, u Kremlj stiglo uznemirujuće pismo!

AP/Photo

Vesti

ŠOK U RUSIJI! OPŠTI HAOS ZBOG HIPERSONIČNIH RAKETA! Naučnici optuženi za veleizdaju, u Kremlj stiglo uznemirujuće pismo!

Podeli vest

Tri ruska akademika koji su radili na tehnologiji hipersonične rakete suočavaju se sa „veoma ozbiljnim optužbama“, saopštio je Kremlj u sredu, u istrazi o izdaji koja je izazvala šok u ruskoj naučnoj zajednici

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da mu je poznato otvoreno pismo sibirskih naučnika u odbranu muškaraca, ali da je slučaj stvar službi bezbednosti.

U pismu, objavljenom u ponedeljak, kolege Anatolija Maslova, Aleksandra Šiplkuka i Valerija Zveginceva su ih branile i navele da tužilaštvo preti da nanese ozbiljnu štetu ruskoj nauci.

- Svakog od njih poznajemo kao patriotu i pristojnu osobu koja nije sposobna da uradi ono za šta ga sumnjiče istražni organi - rekli su.

Obaveštenja o akademskim konferencijama unazad nekoliko godina pokazuju da su uhapšeni naučnici bili česti posetioci.

Godine 2012. Maslov i Šipljuk su na seminaru u Turu u Francuskoj predstavili rezultate eksperimenta o projektovanju hipersoničnih projektila. Sva trojica su 2016. godine bili među autorima poglavlja knjige pod naslovom „Hipersonični objekti kratkog trajanja za aerodinamička istraživanja u ITAM-u, Rusija“.

U otvorenom pismu njihovih kolega iz ITAM-a, Instituta za teorijsku i primenjenu mehaniku Kristijanovič u Novosibirsku, navodi se da su materijali koje su naučnici predstavili na međunarodnim forumima više puta proveravani kako bi se osiguralo da ne sadrže ograničene informacije.

Slučajevi su pokazali da "bilo koji članak ili izveštaj može dovesti do optužbi za veleizdaju", navodi se u otvorenom pismu. "U ovoj situaciji ne plašimo se samo za sudbinu naših kolega. Jednostavno ne razumemo kako da nastavimo da radimo svoj posao", dodaju.

Predsednik Vladimir Putin se hvalio da je Rusija svetski lider u proizvodnji hipersoničnih projektila, sposobnih da putuju brzinom do 10 maha (12.250 km/h) kako bi izbegli protivvazdušnu odbranu.

Ukrajina je u utorak saopštila da je uspela da uništi šest komada oružja u jednoj noći, iako je Rusija to osporila. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 10 meseci

što zatvara naučnike ako kindjal je uradio posao :D :D :D :D :D ruska posla :D nisu oni kriv što je putin reklamirao kindjal loše :D a nikada nije bio testiran protiv zapadne PZO :D putina treba zatvoriti jer on je ponizio rusku vojsku najviše i lagao o svemu :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija