• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

18.05.2023

10:29

MOŽE LI MOĆNA "GVOZDENA KUPOLA" DA SPASI KIJEV?! Izraelci strahuju od suočavanja sa ruskim raketama, Ukrajini potrebne desetine baterija!

Reuters/AP

Vesti

MOŽE LI MOĆNA "GVOZDENA KUPOLA" DA SPASI KIJEV?! Izraelci strahuju od suočavanja sa ruskim raketama, Ukrajini potrebne desetine baterija!

Podeli vest

Isporuka jednog ili dva sistema protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ Ukrajini, u slučaju da Sjedinjene Države primoraju Izrael na takav potez, malo šta će da promeni na terenu, piše Jerusalim post

Ona će imati ograničenu simboličku vrednost, što je uzrokovano veličinom ukrajinske teritorije i naprednijim tipovima projektila od onih koje koriste Palestinci u Pojasu Gaze.

List napominje da su čak i pojedini ukrajinski zvaničnici prepoznali ograničeno dejstvo „Gvozdene kupole“ za Ukrajinu. Izraelu je potrebno oko 10 sistema da bi se zaštitio od napada iz Pojasa Gaze, a Ukrajini će biti potrebne desetine baterija, koje "jednostavno ne postoje", piše list.

Podsetimo, ambasador Ukrajine u Tel Avivu Jevgen Kornijčuk prošle godine je pozvao Izrael da proda svoj sistem protivvazdušne odbrane “Gvozdena kupola” Kijevu.

Pitanje nabavke gvozdene kupole ponovo je aktivno u javnosti nakon što je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u napadu na Kijev u kojem su korišćene rakete "kindžal" uništen multifunkcionalni radar ukrajinskih snaga i pet lansera PVO sistema "patriot".

Jedna ili dve „Gvozdene kupole“ iz Sjedinjenih Država neće dovesti do promena čak ni u taktičkoj dimenziji, takav potez može izgubiti čak i simbolično značenje kada se suoči sa modernijim i naprednijim projektilima od od onih iz pojasa Gaze, napominje list.

List podseća da pošto je „Gvozdena kupola” zajednički američko-izraelski projekat, obe zemlje moraju da daju odobrenje za isporuke ovih sistema Kijevu.

U praktičnom smislu, Izrael i dalje veruje da su potencijalni troškovi predaje Gvozdene kupole Ukrajini veći od moguće koristi, ali o ovom pitanju ćuti, nastavlja list. Osim toga, Jerusalim Post prenosi da su, prema njegovim podacima, visoki izraelski odbrambeni zvaničnici i dalje zabrinuti kakvu bi reakciju u Rusiji moglo da izazove prebacivanje „Gvozdene kupole” u Kijev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija