• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

18.05.2023

11:55

KISINDŽER JASAN, KINA I AMERIKA SU GLAVNE PRETNJE ČOVEČANSTVU, A PUTIN I RUSIJA... Zapad zanemeo nakon izjava bivšeg zvaničnika Vašingtona!

Tanjug/AP/ilustracija

Vesti

KISINDŽER JASAN, KINA I AMERIKA SU GLAVNE PRETNJE ČOVEČANSTVU, A PUTIN I RUSIJA... Zapad zanemeo nakon izjava bivšeg zvaničnika Vašingtona!

Podeli vest

SAD i Kina su glavne pretnje svetu i čovečanstvu, jer su se usmerile na međusoban konflikt i moraju da priznaju tu činjenicu, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer u intervjuu listu „Ekonomist“.

- U slučaju da se lideri SAD i Kine sastanu, nadam se, da će umesto da navode sve žalbe koje su im poznate, američki predsednik će reći: „Gospodine, predsedniče Kine, dve glavne pretnje svetu smo sada nas dvojica. I to u tom smislu što imamo priliku da uništimo čovečanstvo. Mislim da bi trebalo da se dogovorimo i da pokušamo da izbegnemo takvu situaciju - rekao je on.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija odnosa između dve zemlje je veoma opasna i podseća na stanje pre Prvog svetskog rata, kada „nijedna strana nema značajnih mogućnosti kako bi napravila političke ustupke, a svako narušavanje ravnoteže može imati katastrofalne posledice“.

Kisindžer smatra da će usled hipotetičkog vojnog sukoba oko Tajvana biti uništeno kako ostrvo tako i svetska ekonomija, koja će izgubiti izvore za isporuke mikroprocesora.

- Mi se nalazimo na putu suprotstavljanja među velikim državama. Još veći povod za brigu je da je svaka zemlja ubedila sebe da je druga strateška pretnja - uveren je on.

Prema Kisindžerovim rečima, obe strane bi trebalo da pokušaju da ublaže tenzije oko Tajvana opreznijom retorikom i da formiraju grupe savetnika koji bi razgovarali o načinima za smanjenje tenzija u odnosima i stvorili teren za redovne sastanke kineskih i američkih lidera.

O Putinu i Rusiji


Kisindžer smatra da predsednika Rusije Vladimira Putina treba doživljavati kao heroja dela Fjodora Dostojevskog.

- Putina treba doživljavati kao lika iz dela Dostojevskog, sa svim protivrečnostima i sumnjama u sopstveni narod - rekao je Kisindžer u intervjuu za Ekonomist.

Po njegovom mišljenju, Rusija je u celini „vezana za Evropu“.

- Veliki deo bogate istorije Evrope vezan je za Rusiju - rekao je on.

Istovremeno, u Rusiji je uvek bio prisutan posećaj opasnosti koju predstavlja Evropa.

Foto: EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDI

Istovremeno, regioni imaju jedinstvene kulturne odnose. S jedne strane, Moskva želi da se pridruži evropskoj kulturi, ali s druge strane sebe doživljava kao treći Rim koji može da određuje sudbinu Evrope.

Kisindžer je istakao važnost „vraćanja Rusije u Evropu“.

- Ako Rusija ne bude velika sila u centralnoj Aziji, biće otvorena za građanski rat sirijskog tipa - rekao je on.

Istovremeno, Kisindžer insistira na sankcijama protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija