• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

25.05.2023

07:30

(FOTO/VIDEO) AMERIKA KRIVA ZA NAPAD NA RUSIJU, UPAD U BELGOROD MOGAO BI DA IMA VEĆE POSLEDICE! Moskva preti, to neće trpeti!

Fotoilustracija/AP/Reuters

Vesti

(FOTO/VIDEO) AMERIKA KRIVA ZA NAPAD NA RUSIJU, UPAD U BELGOROD MOGAO BI DA IMA VEĆE POSLEDICE! Moskva preti, to neće trpeti!

Podeli vest

Amerika je odgovorna za napad koji je grupa ruskih proukrajinskih diverzanata izvela na Belgorodsku oblast, kažu zvaničnici Kremlja.

Oni ističu da SAD sve vreme naoružavaju Ukrajinu, te da su tim oružjem i američkim oklopnim vozilima sada diverzanti napali rusku teritoriju. Vašington kaže da nije kriv, jer ne određuje mete Ukrajincima. 

Uništena vozila

Fotografije i snimci objavljeni nakon što je ruska vojska ubila svih 70 proukrajinskih boraca koji su izveli upad u Belgorodsku oblast prikazuju uništena i zaplenjena američka borbena i oklopna transportna vozila, kao i "hamere". Posebno je istaknuto da je korišćeno oklopno vozilo MRAP, koje je prvobitno napravljeno za američke snage u Iraku i Avganistanu, a onda su SAD poslale nekoliko stotina ukrajinskoj vojsci. Osim toga, zaplenjene su i puške i municija, koja je, takođe, dobijena od Amerike. 

 

 

 

 

 

 

Zamenik šefa Sveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da su SAD direktno umešane u napad. 

- Za to su odgovorni kijevski režim i njegovi sponzori u inostranstvu, najpre Vašington, ali zajedno s državama poput Britanije. To je njihova direktna i neposredna odgovornost - naglasio je Medvedev.

Šojgu: Na ukrajinske akcije oštro ćemo odgovoriti

Rusija će uvek reagovati na napade slične napadu ukrajinskih diverzanata na Belgorodsku oblast, poručio je juče ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
- Nastavićemo da reagujemo na takve akcije ukrajinskih militanata brzo i veoma oštro - rekao je Šojgu.
On je dodao da će biti nastavljen sistematski rad na podršci učesnicima specijalne vojne operacije i njihovim porodicama.
- Za nas je važno da vojnici koji obavljaju zadatke u zoni specijalne vojne operacije znaju da su njihovi rođaci i prijatelji pod zaštitom države - kazao je Šojgu.

S druge strane, portparol Stejt departmenta Metju Miler kaže da je američka vlada videla izveštaje na društvenim mrežama da su vozila korišćena u napadu poreklom iz SAD, ali da sumnjaju u istinitost tih tvrdnji.

- Sumnjičavi smo u pogledu istinitosti tih izveštaja - rekao je Miler.

On je ponovio da SAD nisu ohrabrivale niti olakšavale napade Ukrajini unutar Rusije. 

- Na Ukrajini je da odluči kako da vodi ovaj rat - istakao je Miler. 

Novi napadi

U međuvremenu, napadi Ukrajinaca na Belgorodsku oblast ne prestaju. Tokom noći između utorka i srede izvedeno je mnoštvo napada dronovima, i to sve na civilne ciljeve. 

Gubernator te oblasti Vjačeslav Glatkov kazao je da je odbijena većina udara, ali da nisu svi, te da su teško oštećene kuće, administrativne zgrade i automobili u Borisovskom i Belgorodskom okrugu. 

- Najvažnije je da nema žrtava - rekao je Glatkov.

Međutim, od 12 ranjenih u napadu koji su izveli diverzanti jedna osoba je podlegla povredama.

Putin: Definitivno dolazi pravičan svetski poredak!

Foto: Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin rešen je da uspostavi novi svetski poredak. On je juče rekao da će Rusija zajedno sa drugim zemljama definitivno postići pravičan svetski poredak, dok će model po kom se neke zemlje razvijaju na račun drugih postati prošlost. 
Obraćajući se učesnicima 11. međunarodnog sastanka visokih predstavnika za bezbednosna pitanja, Putin je rekao da je uveren da će postići svoj cilj. 
- Uveren sam da ćemo zajedno postići oblikovanje pravednijeg multipolarnog sveta, dok će se ideologija isključivosti, kao i neokolonijalni sistem, koji je pomogao da se eksploatišu resursi celog sveta, neminovno povući u prošlost - istakao je Putin.
On je naveo da Rusija ceni to što ima prijateljske veze sa mnogim zemljama i da je spremna da neguje te odnose.
- Cenimo činjenicu da Rusija ima brojne saveznike i partnere širom regiona i kontinenata. Iskreno negujemo istorijski jake, prijateljske i zaista poverljive veze sa azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama. I nastavićemo da ih negujemo - kazao je Putin.
Prema njegovim rečima, situacija širom sveta postaje sve manje stabilna, sa novim žarištima tenzija.
- Vidimo da savremeno međunarodno okruženje karakteriše rastuća nestabilnost. Stara žarišta tenzija se šire i pojavljuju se nova u različitim regionima. To se uglavnom odnosi na težnju SAD i njenih saveznika da očuvaju, održe svoju dominaciju u svetu, nametnu svoja pravila, potpuno ignorišući suverenitet, nacionalne interese i tradicije drugih zemalja - izjavio je Putin, dodavši da je Rusija spremna da se suprotstavi globalnim izazovima zajedno sa svakom zainteresovanom zemljom.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija