• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

26.05.2023

10:51

AMERIKA JE ORGANIZOVALA DVE PROVOKACIJE, ONE SU DOVELE DO RATA U UKRAJINI! Džefri Saks gurnuo prst u oko Vašingtonu, zna se ko je imao ključnu ulogu u pokretanju konflikta sa Rusijom!

EPA

Vesti

AMERIKA JE ORGANIZOVALA DVE PROVOKACIJE, ONE SU DOVELE DO RATA U UKRAJINI! Džefri Saks gurnuo prst u oko Vašingtonu, zna se ko je imao ključnu ulogu u pokretanju konflikta sa Rusijom!

Podeli vest

Administracija SAD organizovala je dve provokacije koje su pokrenule rat u Ukrajini, izjavio je američki ekonomista, univerzitetski profesor Džefri Saks u članku za Komon drims.


On je kao prvi faktor koji je isprovocirao rat nazvao nameru SAD da proširi NATO na račun Ukrajine i Gruzije, kako bi okružile Rusiju u Crnomorskom regionu. Drugi razlog je uspostavljanje rusofobnog režima u Kijevu u februaru 2014. godine, naveo je on.

- Pucnjava u Ukrajini je počela svrgavanjem ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča pre devet godina, a ne u februaru 2022. godine, kako uveravaju američka vlada, NATO i lideri G7 - istakao je Džefri Saks.

Prema njegovom mišljenju, Bela kuća svesno prikriva ulogu SAD u pokretanju ukrajinskog sukoba kako se ne bi prekinuli sukobi i dodaje da jedino priznanje da je rat izazvan može da pomogne da shvatimo kako da ga zaustavimo.

Kako je naveo analitičar, Bajdenova administracija ima tri razloga za prikrivanje uloge SAD u provociranju Rusije. Prvo, priznanje da je konflikt veštački isprovociran bi potvrdilo činjenicu da je mogao da se izbegne, a SAD ne bi morale da troše sto milijardi dolara za podršku Ukrajini. Kao drugi razlog navodi Bajdenovu nespremnost da otkrije svoju ličnu ulogu u svrgavanju Janukoviča.

Treće, takvo priznanje nateralo bi SAD da sednu za pregovarački sto, što bi srušilo želju za širenjem NATO-a, istakao je ekonomista.

Foto: EPA

Džefri Saks

Saks je podsetio da bez obzira na izjave SAD o konfliktu koji „nije isprovociran“, Rusija je više puta pokušavala da reši pitanje diplomatskim sredstvima pre početka vojnih akcija i suočila se sa tim da Vašington nije imao želju da uzme u obzir interese Moskve. Međutim, kako ekspert ističe, i danas diplomatija ostaje jedino sredstvo za rešavanje ukrajinskog sukoba

- Ključ mira u Ukrajini je u pregovorima koji su zasnovani na njenoj neutralnosti i neširenju NATO-a - zaključio je Saks.

Rusija je više puta ukazivala da je spremna za pregovore.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) POČELI SU U SRBIJI, NASTAVILI U AVGANISTANU, IRAKU, SIRIJI, LIBIJI... Učinili su sve da isprovociraju Rusiju I PREIGRALI SE! Džefri Saks rasturio Bajdena i SAD!
Planeta

(VIDEO) POČELI SU U SRBIJI, NASTAVILI U AVGANISTANU, IRAKU, SIRIJI, LIBIJI... Učinili su sve da isprovociraju Rusiju I PREIGRALI SE! Džefri Saks rasturio Bajdena i SAD!

Borbe u Ukrajini su kulminacija 30-godišnjeg projekta američkog neokonzervativnog pokreta. Bajdenova administracija je puna istih neokonzervativaca, koji su podržavali američke ratove u Srbiji (1999), Avganistanu (2001), Iraku (2003), Siriji (2011), Libiji (2011) - i učinili da isprovociraju Rusku invaziju na Ukrajinu.

09.04.2023

21:58

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija