• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

26.05.2023

17:12

SPECIJALNO ORUŽJE! ŠPIGL OTKRIO ČIME JE RAZNET SEVERNI TOK?! Nemci objavili neverovatne detalje napada! "Kao 500 kilograma TNT..."

Reuters

Vesti

SPECIJALNO ORUŽJE! ŠPIGL OTKRIO ČIME JE RAZNET SEVERNI TOK?! Nemci objavili neverovatne detalje napada! "Kao 500 kilograma TNT..."

Podeli vest

Za podrivanje gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ korišćen je eksploziv oktogen, dok podaci sa jahte „Andromeda“, koja je navodno korišćena za transport eksploziva, ukazuju da tragovi operacije vode u Ukrajinu, piše nemački list „Špigl“, pozivajući se na izvore u tužilaštvu.

Kako se navodi, nemački istražitelji sve više veruju da je za podrivanje gasovoda korišćena jahta „Andromeda“.

- Na velikoj površini jahte 'Andromeda' pronađeni su ostaci eksploziva koji je pogodan za upotrebu pod vodom. Saopšteno je da je oktogen eksplozivna materija koja je u širokoj upotrebi kako na Zapadu, tako i u zemljama bivšeg Istočnog bloka - navodi „Špigel“.

Prema informacijama istražitelja, snaga eksplozije prilikom upotrebe pomenutog eksploziva bila je ekvivalentna snazi 500 kilograma TNT-a.

- Oktogen je mnogo lakši od TNT-a i mogao je da se transportuje na relativno manjem čamcu. Na dno Baltičkog mora mogli su da ga dostave iskusni vojni ronioci. Teza koja se često iznosi da su napadači mogli da isporuče eksploziv na mesto diverzije samo na većem plovilu ili na manjoj podmornici zbog njegove težine – više nije aktuelna - piše nemački list.

Takođe se navodi da „sve više podataka“ govori u prilog verziji da tragovi diverzije vode u Ukrajinu.

- Metapodaci mejla koji je poslat kada je iznajmljivana jahta 'Andromeda', koja se navodno koristila za prevoz eksploziva, vode u Ukrajinu - konstatuje „Špigel“, pozivajući se na predstavnika grupe istražitelja koju predvodi državni tužilac Peter Frank.

Diverzija na gasovodima „Severnog toka“

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija