• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

28.05.2023

07:30

AMERI PRED BANKROTOM, ZAHAROVA IH ISMEVA! Više troše, nego što zarađuju, ali imaju štampariju i vojne baze širom sveta - VAŠINGTON POBESNEO!

Reuters

Vesti

AMERI PRED BANKROTOM, ZAHAROVA IH ISMEVA! Više troše, nego što zarađuju, ali imaju štampariju i vojne baze širom sveta - VAŠINGTON POBESNEO!

Podeli vest

Zaharova je razbesnela Vašington šalom o mogućem bankrotu u SAD, pišu kineski novinari Guancha.

Sjedinjene Države su i dalje svetska ekonomija broj jedan, ali dužnička kriza je izvršila ogroman pritisak na zemlju. SAD su 19. januara dostigle granicu nacionalnog duga od 31,4 triliona dolara, a već u maju Vašington je počeo da zvoni na uzbunu - pretnja neplaćanja postala je realnost.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da zemlja rizikuje da izgubi sposobnost da servisira svoj gigantski dug tokom leta. Takođe pozvala je Kongres da poveća ili privremeno suspenduje granicu zaduživanja, ali umesto toga, kongresmeni nastavljaju da se raspravljaju o tome šta treba preduzeti.

Da bi uverio građane i svetsku zajednicu, američki predsednik Džo Bajden je dao izjavu da Amerika neće dozvoliti neplaćanje obaveza. Takođe je rekao da su pregovori o dugu u toku. Kako ističu autori, Rusija i Kina su brzo reagovale na ova glasna uveravanja.

Tako je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova RF Marija Zaharova rekla da Bajdenova obećanja podsećaju na bajku „Kraljevstvo krivih ogledala".

Zaharova je napomenula da svi razumeju da SAD više troše nego što zarađuju i da čitav „banket" obezbeđuje samo prisustvo štamparije i vojnih baza širom sveta". Prema novinarima Guancha, ovaj zajedljiv komentar razbesneo je američku vladu koja pokušava da prikrije predstojeći ekonomski kolaps.

- Reči Zaharove izazvale su talas negodovanja. Ona je ismejala Bajdenovu izjavu, rekavši da je američki banket opremljen vojnim bazama i štamparijama - navodi se uizdanju.

Reakcija Pekinga bila je neočekivana i za Vašington. Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning nazvala je problem sa državnim dugom unutrašnjom stvari Sjedinjenih Država i dodala da se Kina nada da Vašington neće prebaciti rizike povezane sa neplaćanjem obaveza u SAD na ostatak sveta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija