• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2023

21:43

OVO NE SLUTI NA DOBRO! NATO JASNO POVUKAO LINIJU IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA! Prva akcija Finske po učlanjenju u Alijansu, šta li će Rusija reći?!

Tanjug/AP

Vesti

OVO NE SLUTI NA DOBRO! NATO JASNO POVUKAO LINIJU IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA! Prva akcija Finske po učlanjenju u Alijansu, šta li će Rusija reći?!

Podeli vest

NATO organizuje vojne manevre u arktičkoj oblasti Finske, koja je domaćin prve zajedničke vežbe tog saveza otkako je postala 31. članica zapadne alijanse u aprilu.

Nadgledajući vežbu na samo dva sata vožnje od ruske granice, na jednom od najvećih evropskih poligona za artiljeriju u Rovajarviju, general-major Gregori Anderson iz 10. brdske divizije američke armije rekao je da je njegova zemlja spremna da brani Finsku, preneo je Rojters.

Skoro 1.000 vojnika savezničkih snaga iz SAD, Velike Britanije i Norveške, kao i iz susedne Švedske, zajedno sa oko 6.500 finskih vojnika i oko 1.000 vozila, učestvuje u najvećoj kopnenoj vežbi savremenog doba iznad arktičkog kruga, navodi britanska agencija.

Napad Rusije na Ukrajinu bio je glavni motiv da Švedska i Finska prošle godine odustanu od dugotrajne politike vojne neutralnosti i odluče da podnesu zahtev za prijem u NATO. Vežbe su počele 27. maja i trajaće do 2. juna. Finska se formalno pridružila 4. aprila, a britanska agencija navodi da se Švedska nada članstvu do samita alijanse u julu u Viljnusu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija