• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

31.05.2023

09:16

EVROPA IZDALA AMERIKU, NE SME PROTIV KINE! EU iz ključnog dokumenta izbacila deo protiv Pekinga, čeka se reakcija Vašingtona!

Reuters

Vesti

EVROPA IZDALA AMERIKU, NE SME PROTIV KINE! EU iz ključnog dokumenta izbacila deo protiv Pekinga, čeka se reakcija Vašingtona!

Podeli vest

Evropska unija je iz dokumenta, koji definiše zajedničku trgovinsku strategiju sa SAD, izbacila eksplicitne reference na Kinu kao "netržišnu ekonomiju".

U pregovorima, koji su pokazali da članice EU oklevaju da žešće pristupe Kini, evropski blok se složio samo oko razvodnjenog teksta zajedničkih zaključaka sa sastanka Saveta za trgovinu i tehnologiju EU-SAD u Švedskoj, tvrde anonimni izvori, prenosi "Blumberg". Ovaj dokument još čeka na odobrenje SAD.

Nekoliko referenci na Kinu uklonjeno je nakon što su se brojne članice EU usprotivile prethodnim nacrtima. Najnovija verzija, u koju je "Blumberg" imao uvid, ublažava ranije formulacije u ovom dokumentu.

Šta hoće zemlje članice EU

U verovatno finalnoj verziji teksta ističe se da, iako zemlje EU prihvataju ideju "smanjivanja rizika", koju je ovog proleća iznela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, države članice nisu spremne da prihvate liniju američkih jastrebova. Zato su se na internim sastancima zemlje poput Francuske i Italije suprotstavile se ideji da ciljaju kinesku ekonomsku praksu, tvrde izvori "Blumberga".

Raniji nacrti prozivali su, naime, Kinu zbog "antikonkurentske i štetne netržišne politike i prakse", posebno u oblasti naprednih poluprovodnika. U ovom nacrtu, Kina se ne pominje konkretno.

SAD su ranije nameravale i i da kritikuju Kinu i Rusiju zbog primene mera "ekonomske prinude", ali, iako se u najnovijoj verziji dokumenta navodi ovaj "problem", izbegava se svako konkretno pominjanje Kine i Rusije.

Foto: Pixabay

Neke članice EU  u startu su bile uznemirene zato što su formulacije o kontroli investicija otišle korak dalje od onoga što je dogovoreno na samitu Grupe sedam (G7). SAD taj sporazum vide kao prihvatljivu osnovu, dok je za većinu u EU to plafon. Međutim, konačni tekst ipak je u skladu sa formulacijom G7.

Prvobitno, SAD i EU su saopštile da imaju "interes da spreče podsticanje tehnološkog napretka za koji se procenjuje da je ključan za unapređenje vojnih i obaveštajnih sposobnosti aktera, koji bi mogli da te sposobnosti koriste da potkopaju međunarodni mir i bezbednost, i to kapitalom, stručnošću ili znanjem naših kompanija."

Novi trgovinski sastanak

Vašington na trgovinskom sastanku, koji se održava u utorak i sredu u Švedskoj, predstavljaju državni sekretar Entoni Blinken, sekretarka za trgovinu Džina Rejmondo i trgovinska predstavnica Ketrin Taj. EU na ovom samitu predstavljaju potpredsednici komisija Margaret Vestager i Valdis Dombrovskis, kao i komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Ovo je četvrti deo trgovinskih i tehnoloških sastanaka delegacija SAD i EU, koji uključuju razgovore o telekomunikacionoj infrastrukturi, subvencijama za poluprovodnike i o električnim automobilima.

Tenzije su nastale na prethodnim sastancima, nakon što je izbio spor zbog američkog sporazuma o podmornicama i zbog američkih subvencija za podsticanje investicija u čistu tehnologiju, ali je debata ovog puta očigledno bila usredsređena na Kinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Kakva golčina Samardžića! Prvenac Srbina u Atalanti! (VIDEO)
Fudbal

Kakva golčina Samardžića! Prvenac Srbina u Atalanti! (VIDEO)

Srpski fudbaler Lazar Samardžić (22) spasao je Atalantu poraza na gostovanju kod Bolonje (1:1), u okviru šestog kola italijanske Serije A. Naš reprezentativac je u 90. minutu postigao fantastičan gol i tako obezbedio bod ekipi iz Bergama, u derbiju timova koji Italiju predstavljaju u Ligi šampiona.

28.09.2024

22:58

Zabava

Magazin

Mesečni horoskop za oktobar! Za samo tri dana stiže događaj koji menja sudbinu 4 znaka
PREOKRET

Mesečni horoskop za oktobar! Za samo tri dana stiže događaj koji menja sudbinu 4 znaka

Već na samom početku meseca očekuje nas prstenasto pomračenje Sunca u Vagi (2. oktobar), koje će doneti tektonske promene u narednih nekoliko meseci. Ovaj astrološki događaj će imati uticaj na sve znakove, a ponajviše na Vage, Rakove, Ovnove i Jarčeve. Takođe, osobe koje imaju podznak ili Mesec u blizini pomračenja mogu da osete ovaj događaj. Na nebu su retrogradni Saturn, Neptun, Pluton i Uran, tako da je ovo vreme suočavanja sa starim problemima.

29.09.2024

06:40

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija