• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

01.06.2023

23:30

DA HAPSE PUTINA - KO TO SME?! MOSKVA ISMEJALA NAVODE DA ĆE U JUŽNOJ AFRICI PRIVESTI LIDERA RUSIJE! Samit BRIKS ide po planu!

Tanjug/AP

Vesti

DA HAPSE PUTINA - KO TO SME?! MOSKVA ISMEJALA NAVODE DA ĆE U JUŽNOJ AFRICI PRIVESTI LIDERA RUSIJE! Samit BRIKS ide po planu!

Podeli vest

Putinova planirana poseta uznemirila je investitore koji su zabrinuti da bi bliske veze Južne Afrike sa Rusijom ugrozile njene odnose sa nekim od najvećih trgovinskih partnera, uključujući SAD

U zapadnim medijima je nedavno počela da kruži glasina da bi Južna Afrika mogla zatražiti premeštaj mesta sastanka lidera BRIKS-a u Kinu, navodno kako bi izbegla izvršenje međunarodne poternice za ruskim predsednikom, a što je Moskva odbacila kao lažne informacije.

- Smatram da ovo spada u kategoriju zatrpavanja informacijama - izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov na konferenciji za novinare u Kejptaunu u četvrtak.

On kaže da, imajući u vidu svoje kontakte sa kolegama iz Južne Afrike i Kine, osnove za takve informacije ne postoje. 

Rjabkov je istakao da će se skup Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike biti održan po dogovoru u Johanesburgu krajem avgusta.

- Danas nema drugog datuma i mislim da ovu temu ne treba dalje spinovati - napomenuo je Rjabkov.

On je ocenio da bi lažni izveštaji mogli biti pokušaj "komplikovanja redovnog rada u formatu BRIKS-a" i pokušaj "nametanja neke vrste lažne agende."

- Radimo staloženo, po planu koji je dobro poznat: da se samit ove godine održi u Johanesburgu, a sledeće godine u Kazanju" u Rusiji - rekao je Rjabkov.

Britanska agencija Rojters je, pozivajući se na anonimnog zvaničnika, u sredu izvestila da bi Južna Afrika mogla zatražiti da Kina preuzme ulogu domaćina predstojećeg samita lidera BRIKS-a kako bi se izbeglo izvršavanje naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

MKS je izdao nalog za hapšenje u martu, a ruski predsednik se tereti za navodni ratni zločin prisilnog raseljavanja, zbog izbavljanja dece iz područja pod ukrajinskom artiljerijskom paljbom na bezbedno.

Ruski zvaničnici su u više navrata osudili odluku MKS kao licemernu, istakavši da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda, što nalog čini ništavnim.

Sa druge strane, Južna Afrika jeste potpisnica Rimskog statuta i ima zakonsku obavezu da izvrši naloge za hapšenje koje je izdao MKS, čak i ako se odnose na svetske lidere kao što je Vladimir Putin.

Pretorija trenutno razmatra donošenje zakona koji bi joj dao diskreciono pravo u sprovođenju takvih naloga.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija