• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

05.06.2023

20:07 >> 20:26

UKRAJINCI NASTAVLJAJU SA NAPADIMA! IMA DOVOLJNO ORUŽJA ZA KONTRAOFANZIVU! Rusi uništili američki bredli! Berli ne da Ukrajini avione!

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINCI NASTAVLJAJU SA NAPADIMA! IMA DOVOLJNO ORUŽJA ZA KONTRAOFANZIVU! Rusi uništili američki bredli! Berli ne da Ukrajini avione!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 467. dan.

Kuleba: Imamo dovoljno oružja za napad

Ukrajina ima dovoljno oružja za kontraofanzivu protiv Rusije, koja će toj zemlji doneti pobedu potrebnu za pridruživanje NATO-u, izazvao je danas ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba. On je ocenio da bi članstvo u NATO-u ''verovatno bilo moguće za Ukrajinu tek nakon završetka aktivnih neprijateljstava''. Rojters navodi da Kuleba nije odgovorio na pitanje da li je počela dugo najavljivana prolećna kontraofanziva Ukrajine.

Hana Maljar: Počele su ofanzivne akcije VSU

Ukrajinske snage započele su danas “ofanzivne akcije” u pojedinim oblastima u toj zemlji, saopštila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

Kako navodi Bi-Bi-Si, nije precizirano da li je reč o dugo najavljivanoj “prolećnoj” kontraofanzivi u punom obimu.

 

Rusi uništili američki bredli, VSU nastavlja sa napadima

Oružane snage Ukrajine ponovo su pokušale da izvedu napad u južnodonjeckom pravcu, u oblasti sovhoza „Oktobar“ i naselja Novodonjecko, a ruska armija obuzdava ofanzivna dejstva vatrom iz artiljerije i napadima avijacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

-Ofanziva protivnika se uspešno obuzdava aktivnim dejstvima odreda, vatrom iz artiljerije i napadima avijacije vojne grupacije "Istok“, navedeno je u saopštenju.

Prema navodima ruskog vojnog resora, pokušaji ukrajinskih trupa da probiju rusku odbranu tokom jutra nisu uspeli, a protivnik je odbačen na prvobitne položaje, uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Trideset prva mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine, koja je izvela napad u oblasti naselja Neskučno, izgubila je više od 250 vojnika, 16 tenkova, 24 borbena oklopna vozila, uključujući i jedan „bredli“, a zarobljeno je i pet ukrajinskih vojnika, navedeno je u saopštenju.

SAD planiraju za Ukrajinu 37 miliona dolara za sajber bezbednost

Američka administracija će zajedno sa Kongresom razmotriti izdvajanje dodatne pomoći Ukrajini u sferi sajber bezbednosti u vrednosti od 37 miliona dolara, saopštio je američki Stejt department.

Ukupna suma, koja je izdvojena od februara 2022. godine, iznosiće 82 miliona dolara.

Dodali su da će takva podrška Kijevu pomoći da se efikasnije pronađu i da se odgovori na pretnje u sferi sajber bezbednosti, da se otkriju incidenti i da se bolje zaštite objekti kritične infrastrukture.

Mili o napadima na Rusiju

Američka vojska pomno prati napade Kijeva unutar Rusije i ne isključuje rizik od eskalacije sukoba zbog njih, izjavio je u intervjuu za „Si-En-En“ Predsednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD general Mark Mili.

General tvrdi da ono što se dešava „predstavlja egzistencijalnu pretnju samom postojanju Ukrajine i da je od još većeg značaja za ostatak sveta – za Evropu, za SAD i ostatak sveta“.

Berlin još bez stava o avionima za Kijev

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da će Berlin utvrditi svoj stav u vezi s eventualnim isporukama zapadnih borbenih aviona Kijevu u toku naredne dve sedmice.

- Sada smo u fazi preispitivanja i proveravamo šta je moguće i šta želimo i možemo da uradimo. I mislim da ćemo se opredeliti u toku naredne dve nedelje - rekao je Pistorijus u intervjuu za „Dojče vele“ (medijska kuća koja je u Rusiji proglašena stranim agentom).

Pistorijus je negirao mogućnost slanja krstarećih raketa „taurus“ Kijevu.

Odgovarajući na pitanje da li Berlin strahuje od toga da bi Kijev mogao da iskoristi nemačko oružje na teritoriji Rusije, Pistorijus je rekao da „u potpunosti veruje ukrajinskim partnerima“.

 

OGLASIO SE KIJEV! EVO ŠTA SE DEŠAVA SA KONTRAOFANZIVOM! Rusi tvrde da su uspešno odbili napade, ali...

 

 

 

Ruski PVO dejstvuje iznad Belgoroda


Iznad Belgoroda aktiviran je sistem PVO, koji je gađao vazdušnu metu na prilazu gradu, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. Prema preliminarnim informacijama, povređenih nije bilo.

Šrapneli su oštetili dva automobila: vozilo hitne pomoći i putnički automobil.

 


 

 

 

 

(VIDEO) GDE ĆEŠ HAMEROM NA RUSIJU?! OBJAVLJEN SNIMAK PROPALE OFANZIVE KIJEVA! Ruska artiljerija raznela američka vozila u paramparčad!

Foto: Printscreen twitter

 

 

 

RUSI U TOTALNOM HAOSU! HTELI DA POBIJU VAGNEROVCE?! Prigožin nema sumnju ko je podmetnuo mine, ako je ovo tačno...

 

 

 

Čečenski odredi napreduju u Marjinki

 

Čečenski jurišni odredi „ozbiljno su potisnuli“ ukrajinske trupe u Marjinki, postoji napredak, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

- Marjinka je sada jedno od najuzavrelijih oblasti. Nakon što su čečenske jedinice, na čelu sa Apti Aronovičem Alaudinovom, ušle, vidimo određene pomake, uzimajući u obzir njihove jurišne mogućnosti, i oni su veoma ozbiljno potisnuli neprijatelja - rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

On je dodao da je situacija na bokovima Artjomovska veoma teška, ali pod kontrolom. Sam grad redovno granatiraju ukrajinske snage.

Pušilin je objasnio da ukrajinske snage nastavljaju sa granatiranjem grada, ali bez preteranih aktivnih dejstava u smislu kretanja ljudstva.
 

 

RASPAD SISTEMA! ŠTA SE DEŠAVA SA RUSIMA, UKRAJINA GAZI I OKO BAHMUTA?! Prigožin pozvao Šojgua i Gerasimova da poginu na frontu!

 

 


Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ukrajinske snage 4. juna su bezuspešno pokušale da izvrše veliku ofanzivu u južnodonjeckom pravcu;

- Oružane snage Rusije pogodile su jedinice ukrajinskih snaga u oblasti naselja Berdiči, Himik, Pervomajsko i Kurakovo u DNR;

- Kijev nastavlja sa pokušajima izvođenja terorističkih napada u pograničnim oblastima Rusije;
Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana u južnodonjeckom pravcu ubile do 300 ukrajinskih vojnika;

- U ofanzivi u južnodonjeckom pravcu učestvovalo je šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije su u protekla 24 časa ubile do 425 ukrajinskih vojnika u donjeckom pravcu;
Snage ruske vojske i Federalne službe bezbednosti (FSB) su 4. juna sprečile pokušaj dve ukrajinske grupe da prodru na teritoriju Belgorodske oblasti u Novoj Tavolžanki;

- Ruski sistemi za PVO oborili su u DNR avion SU-27 Oružanih snaga Ukrajine;

- Oružane snage Rusije nanele su neprijatelju značajne gubitke u zaporoškom pravcu;

- Ruske snage uništile su dva skladišta municije 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Dzeržinskoj oblasti u DNR;

- Ruske snage uništile su skladište municije 126. brigade teritorijalne oblasti Ukrajine u Hersonskoj oblasti;

- Prilikom jučerašnjeg pokušaja ukrajinskih grupa da se probiju u Belgorodsku oblast nije dozvoljeno kršenje državne granice;

- Odred specialne namene „Ahmat“ aktivno vodi borbe u centralnom delu Marjinke u DNR;
Ruske snage ubile su više od 65 ukrajinskih vojnika i uništile samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ i „nona S“ u krasnolimanskom pravcu;

- Uništene su dve poljske samohodne haubice „krab“ koje su gađale Belgorodsku oblast;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u kupjanskom pravcu iznosili su 90 vojnika, uništeno je i skladište municije motorizovane pešadijske brigade;

- Oružane snage Rusije uništile su terorističke formacije Kijeva koje su pokušale da prodru u Belgorodsku oblast; ubijeno je više od 10 terorista i uništena dva čamca.

 

 

 

RUSI TRPE ŽESTOKE UDARE, KIJEV KRENUO U NEZAMISLIV PROBOJ! Ukrajina po svaku cenu želi do Azovskog mora, Krim u velikoj opasnosti?!

 

 

Ništa od F-16 za letnju kontraofanzivu

 

Kijev neće moći da koristi lovce F-16 tokom letnje kontraofanzive, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

- F-16 neće promeniti stvari ovog leta... Biće potrebno vreme da pripremimo naše pilote i ne samo njih. Naši partneri će organizovati obuku za pilote, inženjere i tehničare - objasnio je Reznikov u intervjuu za japansku televiziju „NHK“.

Ministar je dodao da će Ukrajina „biti spremna da razmesti F-16 na jesen ili zimu“.

On je takođe istakao da će Ukrajina koristiti svu kopnenu tehniku tokom kontraofanzive.
 

 

 

ALARM MEĐU RUSIMA! WARGONZO: SITUACIJA IZ SATA U SAT SVE GORA! Ukrajinci prodrli duboko u rusku teritoriju, stiže im ogromno pojačanje!

 

 

 

Ukrajinske jedinice u krasnolimanskom pravcu naterane na povlačenje


Oružane snage Rusije su u krasnolimanskom pravcu primorale ljudstvo jedinica tri brigade Oružanih snaga Ukrajine da se razbeže po šumi, izjavio je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe „Centar“ potpukovnik Aleksandar Savčuk.

On je objasnio da je u Nevskom sektoru i rejonu šumarije Serebrjanski otkriveno kretanje 63. i 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 5. brigade Nacionalne garde Ukrajine. Nakon otvaranja artiljerijske vatre i vazdušnim napadima neprijatelj je pretrpeo značajne gubitke i razbežao se po šumi, rekao je on.

Osim toga, operativno-taktička i vojna avijacija grupe je raketnim i bombaškim udarima uništila uporišta, kao i mesta koncentrisanja ljudstva i vatrenih sredstava ukrajinskih trupa u blizini osam naselja.

Tokom kontrabaterijske borbe otkriven je položaj ukrajinske haubice M777. Cilj je uništen uz pomoć drona-kamikaze „lancet“, dodao je Savčuk.
 

 

 

KRENULI SU! ISPLOVILO VIŠE OD 100 RUSKIH BRODOVA! Ratnu mornaricu prate avioni i helikopteri, zastrašujuća sila se kreće u dva pravca!

 

 

Ruski izvori: Ukrajinci evakuišu stanovništvo u Slavjansku i Kramatorsku

 

Ukrajinski vojnici prinudno evakuišu stanovništvo u Kramatorsku i Slavjansku, izjavio je za Sputnjik izvor iz „Južne“ grupe snaga.

On je dodao da se prinudno odvode i deca.
 

 

 

Rusi napreduju ka Avdejevci, artiljerijom uništavaju živu silu ukrajinskih snaga

 

 

 

 

 

 

 

U SVE UMEŠAN NATO?! KO TRENUTNO NAPADA RUSE?! Isplivali detalji o udarnoj pesnici ukrajinske kontraofanzive! "Obučavani kao Amerikanci..."

 

 

Odredi "Soncepjoka" izveli napad na ukrajiske snage


Odred teškog raketnog sistema TOS-1A „Soncepjok“ grupe snaga „Zapad“ izveo je napad na položaje 103. posebne brigade teritorijalne odbrane kod naselja Novosjolovsko u LNR, saopštio je načelnik pres-centra grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.

Prema njegovim rečima, avijacija grupe izvela je napade na mesta koncentrisanja ljudstva, naoružanja i vojne tehnike 14. i 92. posebne mehanizovane brigade i jedinica teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

Osim toga, u toku borbenih dejstava u kupjanskom pravcu, artiljerijski odredi grupe su vatrom iz haubica „msta S“ uništile ukrajinski višecevni raketni sistem „grad“ i tenk.
Takođe su PVO sistemi oborili izviđački dron „leleka 100“
 

 

 

KIJEV U PANICI! 70.000 ČEČENA ČEKA ZELENO SVETLO! Kadirov poslao zastrašujuću poruku! "Kad Vrhovni naredi..."

 

 

Obnovljenje borbe: Još jači napad u Zaporožju


U Zaporoškom pravcu rano jutros obnovljene su borbe, saopštio je na svom Telegramu član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Danas, od vrlo ranog jutra (počevši u 4 časa), nastavljene su aktivne borbe kod Vremjovke koje su počele juče. Neprijatelj je krenuo u napad još većim snagama nego juče, približavajući se pokušaju da probije u većem obimu i organizovano. Vodi se bitka - navodi se u saopštenju.

Neprijatelj pokušava da napreduje u oblasti sela Novopolj, Prijutno, Novodarovka, Rovnopolj – to je jugozapadno od Vremjovke, blizu granice Zaporoške oblasti i DNR.
 

 

 

(MAPA) POČELA UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA, OGROMNA SILA JURIŠA NA RUSE! Brigade Kijeva napadaju u Zaporožju i Donjecku, oglasila se ruska vojska!

Foto: Ruters/AP/ISW/Printscreen Twitter

 

Maročko: Ruske snage ubile 2000 ukrajinskih snaga i stranih plaćenika



Ruske snage ubile su za nedelju dana više od dve hiljade vojnika Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika na luganskom pravcu u zoni specijalne vojne operacije, saopštio je potpukovnik u penziji Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

- Tokom protekle nedelje, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, u luganskom taktičkom pravcu ubijeno je oko 2,3 hiljade ukrajinskih vojnika i plaćenika, a uništeno 70 automobila i kamioneta, 24 različita borbena oklopna vozila, tri tenka, 58 haubica i raketnih artiljerijskih sistema - precizirao je on.
 

Počela ukrajinska kontraofanziva?

Ukrajinska armija je pokrenula ofanzivu velikih razmera na pet sektora fronta u južnodonečkom pravcu. Ovo je saopšteno u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ukrajinska vojska je u ofanzivi koristila 23 i 31 mehanizovanu brigadu iz strateške rezerve. Podržavale su ih i druge vojne jedinice.

Ukupno je bilo uključeno šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona. Cilj je bio pokušaj probijanja najugroženijih sektora fronta. Međutim, ukrajinske snage nisu mogle da postignu uspeh.

Ukrajinska vojska izgubila je 250 pripadnika, 16 tenkova, 3 borbena vozila pešadije i 21 oklopni transporter.

 

 

Borbe na južodonjeckom pravcu tokom ofanzive ukrajinskih trupa

 

 

 

 

Načelnik GŠ Ruske armije na prvim linijama tokom napada Ukrajine

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general armije Valerij Gerasimov, nalazio na jednom od isturenih komandnih mesta tokom ofanzive ukrajinskih snaga.

Foto: Reuters

Bivši američki obaveštajac: Zalužnji je teško ranjen kod Hersona

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnij teško je povređen usled raketnog napada u blizini Hersona, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter na Jutjub kanalu Judging Freedom.

- On je živ, ali je teško ranjen nakon ruskog udara na komandno mesto u okolini Hersona - rekao je oficir.

Foto: Reuters

Po njegovom mišljenju, Vazdušno-kosmičke snage su uspele i da likvidiraju u bunkerima širom Ukrajine mnoge kijevske obaveštajne službenike koji su blisko sarađivali sa kolegama iz SAD i Velike Britanije.

Bivši savetnik Pentagona: Ukrajinski PVO gotovo da ne postoji

Ruska vojska je praktično ostavila Ukrajinu bez ikakve protivvazdušne odbrane, izjavio je na svom Jutjub blogu bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.

- Njihovi sistemi protivvazdušne odbrane su praktično uništen - primetio je oficir.

Prema njegovim rečima, Ukrajini gotovo da nema sistema PVO nakon što su uništeni preciznim udarima ruske vojske. Preostali sistemi mogu da zaštite samo male oblasti u kojima se nalaze i verovatno će takođe biti uništeni, omogućavajući Rusiji da koristi više vazdušnih snaga protiv UAF-a, rekao je Mekgregor.

Foto: Printskrin Youtube/American Veterans Center

- Putin radi sve pažljivo u vezi s tim, baš kao i njegovi generali. Oni pokušavaju da Kijevu oduzmu sve što mu je ostalo, a svaki pokušaj podrške ukrajinskim snagama istočno od Dnjepra pretvore u noćnu moru - rezimirao je ekspert.

Ranije je bivši savetnik Pentagona rekao da će ruska vojska preuzeti kontrolu nad istočnom obalom Ukrajine nakon poraza napredujućih snaga Oružanih snaga Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pax_orion

pre 1 godinu

samo srbi i rusi vjeruju svemu što Scott Ritter govori :D od njega i pokemon ima veći kredibilitet :D

Rale

pre 1 godinu

Nikakva ofanziva obicno nasilno izvidjanje, i od 2 bataljona ukrajinaca rusi videli 6 pesadiskih i 2 tenkovska,, od 2 unistena ukrajinska tenka pretvorili se u 16....

Nikita Petrovic

pre 1 godinu

e pa rusi sada ste nadrljali i državu će da izgubite tako vam i treba

Srba

pre 1 godinu

Nikakva ofanziva, cak komadand bataljona DNR Vastok, potvrdjuje da nema ofsnzive ali da su ukrajinci izvrsili strategijsko probijanje njihovih linija. "Evakuscije" po milioniti put....( kad god rusima lose ide, neprijatelj se ",evakuise" ,,* masovno bezi" ili " predaje*.)

Kosta

pre 1 godinu

Ah opet Marocko iz LNR i njegova vesela matemstika, a dokaz o tih 2000 nigde...pa tako moze da se izjavi da su "strani placenici iz San Marina" ubili 11 miliona rusKih vojnika i vest da bude"istina", ali bez dokaxa....

Vasilije

pre 1 godinu

U Marjanki nista od "uspeha". Posle 14 napada danas na ukrajinske polozaje, komandant bataljona Ahmat, Aptije Alaudinov je uzjavio za RT i nekim vojnim blogerima na Telegramu ponovio da su borbe teske, "nacisti se zestoko bore" i da ruska strana a sa njim i cecenski bataljon Ahmat drze 70% razrusenog mesta. A to znaci : ako su ukrajinci drzali 20% mesta pred dolazak cecenaca a sada izgleda drze 30% onda ne samo da nije bilo "uspeha" nego i bio je "neuspeh" jer su izgubili 10% mesta a to se onda "pokriva" pricama o nekakvom "uspehu"

Vesti

TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija