• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

05.06.2023

08:24

(VIDEO) KUDA STE POŠLI?! KINEZI POKAZALI AMERIKANCIMA KO JE GAZDA! Neverovatnim manevrom u Tajvanskom moreuzu ponizili Vašington!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) KUDA STE POŠLI?! KINEZI POKAZALI AMERIKANCIMA KO JE GAZDA! Neverovatnim manevrom u Tajvanskom moreuzu ponizili Vašington!

Podeli vest

Američka mornarica objavila je snimak za koji kaže da prikazuje „nebezbedan kineski manevar u Tajvanskom moreuzu u kojem je brod kineske mornarice oštro presekao put američkom razaraču”. Tvrde da se to dogodilo tokom vikenda i da je američki brod morao da uspori da bi izbegao sudar.

Sjedinjene Američke Države kažu da se incident dogodio u subotu dok su američki razarač USS Čung-Hun kanadska fregata HMCS Montreal obavljali takozvani tranzit „slobode navigacije“ kroz moreuz između Tajvana i kontinentalne Kine, piše AP.

Kina tvrdi da je demokratski samoupravno ostrvo Tajvan deo kineske teritorije i tvrdi da je moreuz isključiva kineska ekonomska zona, dok SAD i njeni saveznici redovno plove i lete kroz prolaz.

Na snimku se vidi kako kineski brod blokira put američkom brodu

Tokom subotnje plovidbe, kineski razarač sa vođenim projektilima pretekao je Čung-Huna na levoj strani, a zatim je preleteo preko pramca na udaljenosti od oko 137 metara, navodi američka indo-pacifička komanda.

- Američki razarač je zadržao kurs, ali je smanjio brzinu na 10 čvorova kako bi izbegao sudar - saopštila je vojska.

 

 

Danas je objavljen video prikazuje kineski brod kako prelazi put američkom brodu, a zatim se ispravlja i kreće u paralelnom pravcu. Indo-pacifička komanda saopštila je da su te akcije prekršile pomorska pravila bezbednog prolaza u međunarodnim vodama. Kineski brod nije pokušao sličan manevar na kanadskoj fregati koja je plovila iza američkog razarača.

- Tranzit Čung-Huna i Montreala kroz Tajvanski moreuz demonstrira zajedničku američko-kanadsku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Američka vojska leti, plovi i deluje bezbedno i odgovorno gde god to međunarodno pravo dozvoljava - Indo-Pacifička komanda rekao.

SAD su nedavno optužile Kinu da takođe izvodi nepotrebno agresivne manevre u vazduhu, rekavši da je kineski borbeni avion J-16 leteo direktno ispred nosa izviđačkog aviona američkog vazduhoplovstva iznad Južnog kineskog mora krajem prošlog meseca.

Incident u Tajvanskom moreuzu dogodio se na dan kada su i američki ministar odbrane Lojd Ostin i kineski ministar odbrane general Li Šangfu bili u Singapuru na godišnjoj konferenciji o odbrani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija