• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.06.2023

19:26

ZAPADNI SAVEZ NA STAKLENIM NOGAMA! Novi izveštaj dokazuje umešanost SAD u diverziju na Severnom toku?! Ukrajina imala detaljan plan, CIA sve znala Zelenski ništa?!

twitter.com/printscreen

Vesti

ZAPADNI SAVEZ NA STAKLENIM NOGAMA! Novi izveštaj dokazuje umešanost SAD u diverziju na Severnom toku?! Ukrajina imala detaljan plan, CIA sve znala Zelenski ništa?!

Podeli vest

Tri meseca pre nego što su saboteri bombardovali gasovod Severni tok, Bajdenova administracija je od bliskog saveznika saznala da ukrajinska vojska planira tajni napad na mrežu podvodnih gasovoda koristeći mali tim ronilaca koji su direktno izveštavali glavnokomandujućeg Oružane snage Ukrajine, piše Vašington post.

Detalje plana, koji ranije nisu objavljeni, prikupile su evropske obaveštajne službe i podelile ih sa CIA u junu 2022. Pominju se najdetaljniji dokazi koji povezuju ukrajinsku vladu sa mogućim napadom na Severni tok u Baltičkom moru, koji su američki i zapadni zvaničnici nazvali drskim i opasnim aktom sabotaže energetske infrastrukture Evrope.

Detaljno je opisan plan napada na gasovod Severni tok

Izveštaj evropske obaveštajne službe navodno je na platformi Discord objavio Džek Tejšeira, pripadnik Vazdušne nacionalne garde. Vašington post je dobio kopiju od njegovog prijatelja, rekli su.

Obaveštajni izveštaj je zasnovan na informacijama dobijenim od pojedinca u Ukrajini. Izvori nisu mogli odmah da budu potvrđeni, ali prema više zvaničnika upoznatih sa ovim pitanjem, koji su razgovarali za Vašington post pod uslovom da ostanu anonimni, CIA je izveštaj podelila sa Nemačkom i drugim evropskim zemljama prošlog juna.

Foto: AP/ Carolyn Kaster

Amblem "CIA" pored američke zastave

Visok nivo detalja, koji uključuje broj operativaca i metode napada, pokazuje da su zapadni saveznici skoro godinu dana imali razloga da sumnjaju u Kijev za sabotažu. Ta procena je samo ojačala poslednjih meseci kada su nemački istražitelji otkrili dokaze o bombardovanju koji je imao iznenađujuće sličnosti sa onim što su evropski obaveštajci rekli da Ukrajina planira.

Zvaničnici u nekoliko zemalja potvrdili su da sažetak obavještajnih podataka objavljen na Discordu tačno opisuje ono što je Evropska obavještajna služba rekla CIA-i. Vašington post je pristao da zadrži ime evropske zemlje i neke aspekte plana na zahtev vladinih zvaničnika koji su rekli da bi otkrivanje informacija ugrozilo izvore i operacije.

Ukrajina, Bela kuća i CIA su odbili da komentarišu.

Zapad je pristao da o tome ne govori

Podsetimo, 26. septembra 2022. godine tri podvodne eksplozije izazvale su masivno curenje gasa na gasovodima Severni Togo 1 i 2, ostavljajući samo jedan od četiri gasna priključka u mreži netaknut. Neki zvaničnici Bajdenove administracije prvobitno su sugerisali da je Rusija odgovorna za ono što je Bajden nazvao „namernim aktom sabotaže“ i obećali da će SAD raditi sa saveznicima „da dođu do tačnog objašnjenja onoga što se dogodilo“.

Kako se približava zima, činilo se da je Kremlj možda nameravao da uguši protok energije u svrhe „ucene“, kako su neki lideri rekli, sa ciljem da zastraši evropske zemlje da povuku finansijsku i vojnu podršku Ukrajini i da se uzdrže od daljih sankcija. .

Zvaničnici Bajdenove administracije sada privatno priznaju da nema dokaza koji nedvosmisleno ukazuju na umešanost Moskve u ovaj incident. Međutim, javno su izbegavali pitanja o tome ko bi mogao biti odgovoran za eksplozije. Evropski zvaničnici u nekoliko zemalja tiho su sugerisali da Ukrajina stoji iza napada, ali su se uzdržali od davanja takvih izjava u javnosti, piše Vašington post, dodajući da je iz straha da bi optužbe protiv Kijeva mogle da potkopaju savez protiv Rusije.

Foto: youtube.com/printskrin

Bela kuća u Vašingtonu

Na sastancima evropskih i NATO zvaničnika dogovoreno je da se o ovoj temi neće razgovarati, rekao je jedan evropski diplomata, piše Vašington post. „Ne govorimo o Severnom toku.

Da li je napad bio skriven od Zelenskog?

Evropski obaveštajci su jasno stavili do znanja da napadači nisu bili nezavisni operativci. Svi umešani su direktno izveštavali generala Valerija Zalužnog, najvišeg vojnog zvaničnika Ukrajine, kome je povereno da vodi operaciju da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne sazna za to, navodi se u obaveštajnom izveštaju, prenosi Vašington post.

Držanje Zelenskog po strani dalo bi ukrajinskom predsedniku ubedljiv način da negira umešanost u napad, što je moglo da izazove gnev javnosti i da ugrozi podršku Zapada Ukrajini, posebno u Nemačkoj. Naime, Nemačka je pre rata dobijala polovinu svog prirodnog gasa iz Rusije i dugo se zalagala za projekat Severni tok uprkos protivljenju drugih evropskih saveznika.

Iako Gasprom, ruski državni gasni konglomerat, poseduje 51 odsto Severnog toka, zapadne energetske kompanije, uključujući nemačke, francuske i holandske, su partneri i uložile su milijarde u gasovode. Ukrajina se dugo protivila da bi Severni tok dozvolio Rusiji da zaobiđe ukrajinske gasovode, lišavajući Kijev velikih tranzitnih profita.

Foto: EPA-EFE/LOUISE DELMOTTE / POOL

Volodimir Zelenski

U obaveštajnim podacima, piše Vašington post, navodi se da je ukrajinska operacija odložena iz neobjašnjivih razloga. Prema izveštaju, Ukrajinci su planirali da napadnu gasovod odmah nakon završetka velike savezničke pomorske vežbe poznate kao BALTOPS, koja je održana od 5. do 17. juna 2022. godine.

Međutim, prema nemačkim istražiteljima koji istražuju napad na Severni tok, ključni detalji koji se pojavljuju o operaciji su u skladu sa prethodnim planom.

Na primer, Ukrajinac koji je u junu obavestio evropske obaveštajne službe rekao je da je šest pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga, koristeći lažne identitete, planiralo da iznajme brod i, koristeći podvodno vozilo, zarone na dno Baltičkog mora, oštete ili unište gasovod i pobeći neotkriven.

Pored kiseonika, tim je planirao da nosi i helijum, koji se preporučuje za posebno duboka zarona.

Šest ljudi, iznajmljena jedrilica, ronioci...

Nemački istražitelji sada veruju da je šest osoba koristilo lažne pasoše, iznajmilo jedrilicu u septembru, krenulo iz Nemačke i postavilo eksploziv koji je uništio naftovod. Oni veruju da su operativci bili vešti ronioci, s obzirom da je eksploziv postavljen na dubini od približno 240 metara, u dometu za koji stručnjaci kažu da bi helijum bio koristan za održavanje mentalne koncentracije.

Istražitelji su uporedili ostatke eksploziva pronađene na cevovodu sa tragovima pronađenim u kabini jedrilice po imenu Andromeda. Oni su takođe povezivali ukrajinske pojedince sa iznajmljivanjem broda preko navodne lažne kompanije u Poljskoj. Istražitelji takođe sumnjaju da je najmanje jedna osoba koja služi ukrajinsku vojsku bila umešana u operaciju sabotaže.

Ranije su nemački mediji izvestili o sumnjivom učešću ukrajinskog vojnog oficira.

Međutim, junski plan se u nekim aspektima razlikuje od septembarskog napada. U izveštaju evropskih obaveštajnih službi navedeno je da ukrajinski operativci planiraju napad na Severni tok 1, ali se ne pominje Severni tok 2. U izveštaju se navodi da će saboteri krenuti sa drugih mesta u Evropi, a ne iz Varnemundea, nemačke baltičke luke gde je Andromeda iznajmljena .

CIA je u početku dovela u pitanje verodostojnost informacija, delom zato što izvor u Ukrajini koji je dao nove detalje još nije uspostavio istoriju pružanja pouzdanih informacija. Evropska obaveštajna služba, pouzdan partner SAD, smatra da je izvor pouzdan.

Uprkos svim rezervama koje je CIA možda imala, agencija je junske obaveštajne podatke podelila sa kolegama u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, rekli su zvaničnici. I evropski obaveštajci su ih podelili sa Nemačkom, rekla je jedna osoba. Zvaničnici nemačke obaveštajne službe obavestili su poslanike u Berlinu krajem juna pre nego što su otišli ​​na letnji odmor.

Zvaničnici upoznati sa evropskim izveštajem priznaju da je moguće da su osumnjičeni ukrajinski zaverenici bili obavešteni da su obaveštajni podaci podeljeni sa nekoliko zemalja i da su možda promenili neke elemente plana.

Međutim, izveštaj evropskih obaveštajnih službi nije jedini dokaz koji ukazuje na ulogu Kijeva u bombardovanju gasovoda.

Da li su diverzanti saznali za curenje informacija i promenili plan?

Vašington post je ranije objavio da su vlade koje istražuju eksplozije otkrile komunikacije koje pokazuju da su pojedinci ili entiteti bliski Ukrajini razgovarali o mogućnosti izvođenja napada na gasovod Severni tok.

Ti razgovori su vođeni pre napada, ali su otkriveni tek nakon napada, kada su špijunske agencije pregledavale podatke u potrazi za mogućim tragovima, rekao je visoki zapadni bezbednosni zvaničnik.

Uprkos tome što je Trampova administracija ukinula sankcije gasovodu kojim se gas prenosi iz Rusije u Nemačku u pokušaju da popravi odnose sa Berlinom, Bajdenova administracija dugo je gajila zabrinutost u vezi sa Severnim tokom i nije bila preterano zabrinuta zbog njegovog uništenja u septembru.

Nakon višemesečnog pritiska Vašingtona, nemačka vlada je zaustavila konačno odobrenje za Severni tok 2 samo nekoliko dana pre ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, iznenadivši mnoge američke i evropske zvaničnike koji su zabrinuti da će Berlin smatrati Rusiju previše važnim za energetski izvor da bi se prekinuo. veze.

U trenutku napada, gasovod je bio neoštećen i već napunjen sa 300 miliona kubnih metara prirodnog gasa. Skoro mesec dana pre napada, ruski energetski gigant Gasprom zaustavio je protok Severnog toka 1, samo nekoliko sati nakon što su članice G7 objavile da će uvesti ograničenja cena ruske nafte u pokušaju da naškode ruskom budžetu.

Zvaničnici su rekli da će troškovi popravke gasovoda biti u stotinama miliona dolara.

Curenje obaveštajnih podataka o Discord-u

Iako su američki obaveštajni zvaničnici u početku bili skeptični prema evropskim izveštajima, oni su dugo bili zabrinuti zbog agresivnih ukrajinskih operacija koje bi mogle da eskaliraju rat u direktan sukob između Rusije, SAD i NATO.

Ovog februara, uoči prve godišnjice rata, ukrajinski obaveštajci „na zahtev Vašingtona“ pristali su da odlože planirane napade na Moskvu, prema drugim obaveštajnim podacima koji su takođe procurili na Discord. Incident je ilustrovao širu napetost koja je postojala tokom celog rata: Ukrajinu, željnu da sukob prenese na rusko tlo, s vremena na vreme su zadržavali Amerikanci.

Takođe, zapadni zvaničnici su Zelenskom jasno stavili do znanja da njegovu vladu smatraju odgovornom za smrt Darije Dugine, koja je poginula u eksploziji automobila-bombe u blizini Moskve, u napadu koji je izgleda imao na meti njenog oca, poznatog ruskog nacionaliste. Aleksandar Dugin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Minhauzen

pre 9 meseci

Ma da, samo budala će poverovati da će CIA i NATO da priznaju da su oni digli u vazduh gasovode jer bi to indirektno bila objava rata Rusiji. Ovako je mnogo lakše i bezbolnije za Ameriku, Zelenski je i onako žrtveno jagnje koje je odavno odrano i nabijeno na kolac, samo još treba da ga stave na raženj, pa dodatna "krivica" nema nikakvog značaja.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija