• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

07.06.2023

08:57

SPREMA SE NAJGORI SCENARIO, RUSI IMAJU ROK OD 3 DANA! Kijev će izvesti istorijsko poniženje Moskve, probali su sve, ostalo je samo da na silu preuzmu Lavru...

AP/Photo

Vesti

SPREMA SE NAJGORI SCENARIO, RUSI IMAJU ROK OD 3 DANA! Kijev će izvesti istorijsko poniženje Moskve, probali su sve, ostalo je samo da na silu preuzmu Lavru...

Podeli vest

Monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) naloženo je da u roku od tri dana napuste Kijevsko-pečersku lavru, saopštio je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko na Telegram kanalu.


Prema njegovim rečima, pomenuti zahtev je uputio nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ nakon rada ministarske komisije.

- Sada, nakon što je nacionalni spomenik uputio zahtev UPC Moskovske patrijaršije o momentalnom oslobađanju, prestanku korišćenja i vraćanju imovine nacionalnom spomeniku, crkva treba to da izvrši u roku od tri radna dana od dana prijema zahteva. U slučaju odbijanja sud će doneti odluku o uklanjanju prepreka za korišćenje imovine nacionalnog spomenika - rekao je ukrajinski ministar.

Kako je dodao, 5. juna ministarka komisija potpisala je sa nacionalnim spomenikom „Kijevsko-pečerska lavra“ akt o prijemu i prenosu imovine. Komisija je proverila i vraća na korišćenje državi 79 objekata. Akt je poslat i predstavnicima manastira, ali oni su odbili da ga prime preko kancelarije, nakon čega je nacionalni spomenik poslao dokumenta poštom i u elektronskom formatu.

Scenario nasilnog zauzimanja lavre sve verovatniji

Šef odeljenja za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda rekao je da se bratija manastira ne može zastrašiti nikakvim ultimatumima, ali da su izgledi za nasilno zauzimanje Lavre sve verovatniji.

Foto: Reuters

Kijevsko-pečerska lavra

- Teško da se možemo nadati pravednom suđenju o kojem govori ministar. Kako praksa pokazuje, sudovi u Ukrajini odavno su prestali da budu nepristrasni i nezavisni, sa retkim izuzecima - izjavio je Legojda.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u proteklih godinu dana organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje. Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu zemlje je podnet predlog zakona o njenoj faktičkoj zabrani u Ukrajini.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva UPC, sprovodi „kontraobaveštajne mere“ – pretrese episkopa i sveštenika u crkvama i manastirima, u potrazi za dokazima „antiukrajinskog delovanja“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 10 meseci

Tek da bude jasno da se ovakvi događaju kuvaju u istoj kuhinji... izmislio Pavelić sa Hrvatskom pravoslavnom crkvom, pokušao da primeni Milo u Crnoj Gori tek malo da se uvežbaju, a Ukarijnci sprovode.

iz glave

pre 10 meseci

нема ту никакве срамоте за Русе, већ само за Украјинце јер су храбри као Хрвати који су одавно најхрабрији на свету не зато јер се ничег не боје, него зато што се ничег не стиде

pax_orion

pre 10 meseci

sve te lažne popove putinu poslati. svaki je KGB/FSB bradonja. pješke neka idu za moskvu

SUKOBI NA ULAZU U KIJEVSKU LAVRU! (VIDEO)
Planeta

SUKOBI NA ULAZU U KIJEVSKU LAVRU! (VIDEO)

Na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru, koja priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije, danas je došlo do sukoba kada je pristalica nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) nasrnuo na monaha, prenela je ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinski portal Vesti.

01.04.2023

13:29

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija