• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

07.06.2023

10:22

KAKO RUŠENJE BRANE KAHOVKA POMAŽE RUSIMA?! Ukrajinski komandanti priznaju da je napad preko Dnjepra sada nemoguć, Amerikanci izneli svoju teoriju!

Tanjug/AP

Vesti

KAKO RUŠENJE BRANE KAHOVKA POMAŽE RUSIMA?! Ukrajinski komandanti priznaju da je napad preko Dnjepra sada nemoguć, Amerikanci izneli svoju teoriju!

Podeli vest

Institut za proučavanje rata iz Vašingtona (ISW) podseća na svoju prognozu iz oktobra 2022. da "Rusi imaju veći i jasniji interes od Ukrajinaca da poplave reon oko Dnjepra, uprkos šteti na svojim pozicijama".

ISW tvrdi da "još nije prikupio jasne dokaze o tome šta se dogodilo na brani Nova Kahovka 6. juna i zato ne može da kaže ko je tačno odgovoran za katastrofu“, ali podseća na svoju prognozu od jesenas da bi "Rusija mogla da iskoristi poplavu da proširi reku Dnjepar i zakomplikuje pokušaje ukrajinske kontraofanzive".

Institut takođe navodi da su "ruski izvori izrazili intenzivnu i eksplicitnu zabrinutost zbog mogućnosti da se Ukrajina sprema da pređe reku i izvrši kontranapad na istočnoj obali Hersonske oblasti".

Ukrajinski komandanti priznaju da je napad preko Dnjepra oduvek bio rizičan, a posle utorka je praktično nemoguć. Stvaranje nove i podmukle improvizovane poplavne ravnice znači da ruski generali mogu da prebace vojnike iz oblasti Herson u druge, ranjivije delove fronta od hiljadu kilometara, navode Amerikanci.

Slike od 6. juna, koje su potvrdili ruski vojni blogeri, sugerišu da su poplave uništile ukrajinske položaje u blizini obala Dnjepra i primorale ukrajinske formacije da se evakuišu dok su bile pod ruskom artiljerijskom vatrom.

Istovremeno, Sjedinjene Države kažu da "nije sigurno" ko je kriv za pucanje brane u Ukrajini, ali ne bi imalo smisla da je Ukrajina to uradila svom narodu i teritoriji. 

Upitan da li Sjedinjene Države znaju ko je odgovoran, zamenik američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Robert Vud rekao je novinarima pre sastanka saveta:

- Nismo uopšte sigurni, nadamo se da ćemo imati više informacija u narednim danima.

 

 

Nakon što su prvobitno negirali da se išta dogodilo brani, lokalni ruski zvaničnici navesli su ukrajinsko bombardovanje kao uzrok rušenje.

Međutim, visoki britanski odbrambeni izvori kažu da je to malo verovatno, kao i da je eksplozija na dnu brane najverovatnije uzrok.

Uoči katastrofe, Rusi su dozvolili da voda dostigne opasno visoke nivoe.

Proruski zvaničnici u Hersonu ponudili su drugu teoriju: strukturalne slabosti i pritisak vode doveli su do otkazivanja zida rezervoara. Postojali su neki dokazi koji potkrepljuju ideju da je nesreća rezultat grubog nemara Rusije.

Prošlog novembra, ruske trupe su raznele deo puta preko brane tokom svog povlačenja sa severne obale Hersonske oblasti. Cilj je bio da se zaustavi napredovanje ukrajinske vojske. Fotografije su pokazale da je površina oštećena. Prema satelitskim snimcima, prošle nedelje je otpao deo puta. Vode u akumulaciji bile su toliko visoke da su očigledno počele da teku preko otvora brane.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija