• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

08.06.2023

00:15

TERMINATOR SCENARIO! HOĆE LI NEKO ZAUSTAVITI SVE OVO?! Naučnici napravili zastrašujuću stvar, više nećemo moći da razlikujemo robote od ljudi?!

AP/Photo

Vesti

TERMINATOR SCENARIO! HOĆE LI NEKO ZAUSTAVITI SVE OVO?! Naučnici napravili zastrašujuću stvar, više nećemo moći da razlikujemo robote od ljudi?!

Podeli vest

Američki naučnici napravili su samozarastajuću sintetičku kožu koju su okarakterisali kao najbližu stvar futurističkoj sintetičkoj koži iz filmske franšize Terminator.

Naučnici sa Univerziteta Stanford razvili su novu samozarastajuću sintetičku kožu, koja bi mogla imati implikacije na razvoj naprednih robota. Koža, izrađena od silikona i polipropilen glikola, pokazuje svojstva istezanja slična ljudskoj koži i može se samoporavnati koristeći svoja magnetna svojstava.

Kada se zagreju, oba polimera se omekšavaju i teku, vraćajuće se u kruti oblik dok se hlade. Proces samoporavnavanja i zarastanja događa se unutar otprilike 24 sata, nakon što se koža zagreje na oko 70 stepeni Celzijusa.

Američki naučnici veruju da bi njihovo otkriće moglo da dovede do stvaranja mekih robota koji mogu da promene oblik i da osete sopstvene deformacije na zahtev, a Dejli mejl piše da bi to kao rezultat moglo da transformiše ratovanje.

Sposobnost kože da se automatski preinači tokom zarastanja, značajan je korak prema repliciranju složenosti ljudske kože, koja se sastoji od višestrukih slojeva koji se pravilno ponovno sastavljaju tokom procesa zarastanja. Naučnici su koristili tehniku ​​nanošenja slojeva sličnu onoj kod ljudske kože kako bi razvili svoj inovativni materijal. Svaki se sloj može projektovati tako da oseti termičke, mehaničke ili električne promene. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Sajens.

Zanimljivo poređenje

Tim sa Stanforda uporedio je njihovu sintetičku kožu s futurističkom e-kožom, koju je nosio lik kiborga Arnolda Švarcenegera u popularnoj holivudskoj franšizi „Terminator“.

Struktura kože, sastavljena od dugih molekularnih lanaca povezanih dinamičkim vodoničnim vezama, omogućuje ponovno istezanje bez kidanja, slično lateksu. Razlog zbog kojeg je tim sa Stanforda koristio silikon i polipropilen glikol, je zbog njihovih mehaničkih svojstava, karakteristika sličnih gumi i biokompatibilnosti. Dodatak magnetnih materijala omogućuje koži da se sama sastavi iz zasebnih delova.

Naučnici predviđaju da bi ova samoizlečiva koža mogla da se koristi u uređajima koji se mogu oporaviti od ekstremnih oštećenja. Na primer, zamislite uređaj koji bi se mogao autonomno rekonstruisati kada bi se rastrgao na komade.

Budući planovi uključuju stvaranje što tanjih slojeva kože i uključivanje raznih funkcija. Trenutni prototip fokusiran je na senzor pritiska, ali bi se mogli integrisati dodatni slojevi za senzor temperature ili naprezanja.

Naučnici sa Stanforda takođe predviđaju aplikacije i izvan robotike, kao što su neinvazivni medicinski tretmani. Zamišljaju robote koji se mogu progutati u komadima i zatim se sami sastaviti unutar tela. Dodatno, tehnologija bi se mogla koristiti za stvaranje multisenzornih, samoisceljujućih elektroničnih maski koje pružaju osećaj dodira.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija