• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT/Alo

07.06.2023

22:31

(FOTO/VIDEO) SATELITSKI SNIMCI OTKRILI KRIVCE ZA RUŠENJE KAHOVKE?! Za Moskvu dileme nema, vojni ekspert NATO ubeđen - Rusi su odgovorni!

Tanjug/AP

Vesti

(FOTO/VIDEO) SATELITSKI SNIMCI OTKRILI KRIVCE ZA RUŠENJE KAHOVKE?! Za Moskvu dileme nema, vojni ekspert NATO ubeđen - Rusi su odgovorni!

Podeli vest

Podaci pokazuju da je Ukrajina veštački podigla nivo vode u rezervoaru na najviši nivo u poslednjih osam godina neposredno pre nego što je brana uništena", napisao je Dotkom na Tviteru. S druge strane, holandski vojni ekspert Vim Zvajnenburg kaže da su odsgovorni Rusi. Najverovatniji scenario urušavanja Kahovke je, smatra on, neadekvatno održavanje, koje je ugrozilo strukturni integritet brane koja je pod ruskom kontrolom od aprila prošle godine.

Osnivač sajta za deljenje datoteka „Megaaploud" i „Mega" Kim Dotkom izneo je možda ključni dokaz da su Ukrajinci odgovorni za rušenje Novokahovske hidroelektrane. On je na svom Tviter nalogu podelio podatke francuske satelitske službe, koji pokazuju da je Ukrajina veštački podigla nivo vode u rezervoaru na najviši nivo u poslednjih osam godina.

- Satelitska služba u Francuskoj meri nivoe vode u jezerima i rezervoarima kao što je brana Nova Kahovka. Podaci pokazuju da je Ukrajina veštački podigla nivo vode u rezervoaru na najviši nivo u poslednjih osam godina neposredno pre nego što je brana uništena - napisao je Dotkom na Tviteru.

Podsetimo, ukrajinske oružane snage su ranije izvršile seriju napada na Novokahovsku hidroelektranu i uspele da unište ventile, što je izazvalo nekontrolisano curenje vode iz akumulacionog jezera, rekao je gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev, precizirajući da je sama brana hidroelektrane neoštećena.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je brana napadnuta raketnim sistemom „oljha" kalibra 300 mm, modifikacijom sovjetskog sistema „smerč". U napadu su oštećene i turbine, koje su i bile glavna meta ukrajinskog napada.

U elektrani, u trenutku udara, nije bilo civila, a sanaciju štete na sebe je odmah preuzela ruska vojska.

Istražni komitet Rusije je saopštio da je pokrenut krivični postupak o terorističkom napadu, a Generalno tužilaštvo je naložio tužiocima da preuzmu kontrolu nad zaštitom prava stanovnika Hersonske oblasti.

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja optužio je Kijev i zemlje koje sponzorišu kijevski režim da su u potpunosti odgovorni za tragediju koja se desila zbog rušenja ove hidroelektrane.

- Rusija smatra da je Kijev izveo napad na Kahovsku hidroelektranu kako bi pregrupisao svoje snage i naneo humanitarnu štetu stanovništvu područja u blizini hidroelektrane -  kazao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.

Jedno je jasno. Napad ne samo da je izazvao mega prirodnu katastrofu na jugu zemlje već bi mogao i da odloži ukrajinsku kontraofanzivu u regionu do dve nedelje!

Ogromna oštećenja na brani ukazuju na to da je objekat miniran, a ne da je posredi raketni napad spolja. Stotine kilograma eksploziva prema navodima Bilda verovatno su donete na mesto napada i tamo detonirane na kontrolisan način.

Na manje od 100 metara od mesta eksplozije ruske trupe su stacionirane od februara 2022. godine i imale su direktan pristup kroz katakombe objekta onome što je kasnije postalo epicentar eksplozije. Ni posle povlačenja ruske vojske iz severnih oblasti Hersona ništa se nije promenilo. Ruska vojska je povećala svoje prisustvo na brani Ęahovka pretvorivši južnu obalu Dnjepra u tvrđavu.

Najbliži položaj ukrajinske vojske nalazi se oko 1,3 kilometra severno od lokacije brane, koja je pukla u utorak posle velike eksplozije, ispuštajući naglo do 18 milijardi kubnih metara vode u donji tok Dnjepra.

Plavljenje donjeg toka Dnjepra imalo je efekat odlaganja, iako mali, na moguću planiranu operaciju iskrcavanja Ukrajine u regionu. Osim toga samo ukrajinske oblasti pate od kratkotrajnih poplava i dugoročnih problema sa vodosnabdevanjem.

Holandski vojni ekspert Vim Zvajnenburg rekao je za Bild da je najverovatniji scenario urušavanja Kahovke neadekvatno održavanje koje je ugrozilo strukturni integritet brane koja je pod ruskom kontrolom od aprila prošle godine.

- Odgovornost Rusije kao okupatora je da održava svaku vrstu kritične infrastrukture tako da je krivica očigledno na njima - rekao je holandski stručnjak.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija