• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

08.06.2023

08:53

DRAMATIČNA SITUACIJA U UKRAJINI! "SADA NE ZNAMO GDE JE OPASNOST!" Nova agonija posle razaranja brane, voda odnela hiljade nagaznih mina, smrt vreba na svakom koraku! (FOTO)

Tanjug/AP

Vesti

DRAMATIČNA SITUACIJA U UKRAJINI! "SADA NE ZNAMO GDE JE OPASNOST!" Nova agonija posle razaranja brane, voda odnela hiljade nagaznih mina, smrt vreba na svakom koraku! (FOTO)

Podeli vest

Probijanje velike brane u južnoj Ukrajini imaće katastrofalan učinak na lociranje nagaznih mina, upozorio je Međunarodni odbor Crvenog krsta, prenosi BBC, a stručnjaci upozoravaju i na moguću ekološku katastrofu


Erik Tolefsen, šef jedinice Crvenog krsta za kontaminaciju oružjem, upozorio je da su izbačene mine u poplavi izazvale veliku zabrinutost ne samo za stanovnike Hersona, već i za one koji dolaze u pomoć.

- Znali smo gde je opasnosti, sada ne znamo - rekao je on za novinsku agenciju AFP.

Natalija Humenjuk, portparolka južne vojne komande Ukrajine, izjavila je za ukrajinsku televiziju da su "mnoge protivpešadijske mine sada postale plutajuće mine".

Voda će hiljade mina odneti kilometrima nizvodno, što će predstavljati dodatnu opasnost za spasilačke ekipe, ali i kasnije za civile kada se Dnjepar delimično povuče, upozoravaju stručnjaci.

Foto: Tanjug/AP

Sve je pod vodom

Ana Ekermann, članica uprave organizacije Ecoaction, vodeće ukrajinske organizacije za zaštitu prirode, upozorava da ljudi neće imati vode za piće i kuvanje, a neće biti ni vode za polja.

Ona je izjavila da bi industrijski onečišćivači vrlo verovatno mogli da dospeju u vodenu masu. Već je vidljivo da plave industrijske zgrade i skladišta na području grada Hersona. Prema njenom mišljenju, moguć je rizik od kontaminacije radioaktivnim ostacima iz 1986. godine, ako se otplave kontaminirani sedimenti s dna rezervoara u Kahovki.

- Postoji rizik od povlačenja mina postavljenih na nasip reke Dnjepar i pomeranja smrtonosnih naprava do drugih lokacija koje ne mogu da se predvide - rekla je Ekerman.

Ukrajinski zvaničnici upozorili su da bi moglo da dođe do ispuštanja velike količine goriva - do čak 150 tona - iz hidroelektrane unutar brane.

Nuklearna elektrana Zaporožje, srećom, nalazi se uzvodno od brane, a ima i sopstvene sisteme bezbedosti. Ipak, stručnjaci su u strahu jer uvek postoji mogućnost da ratna delovanja oštete ključne delove postrojenja koje je pod ruskom kontrolom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija