• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

13.06.2023

23:16

GROBLJE NATO TEHNIKE! KOMANDANT "AHMATA": UKRAJINCIMA ORUŽJE NESTAJE KAO VODA KROZ SITO! Raketiran Lugansk (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

GROBLJE NATO TEHNIKE! KOMANDANT "AHMATA": UKRAJINCIMA ORUŽJE NESTAJE KAO VODA KROZ SITO! Raketiran Lugansk (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 475. dan.


Komandant "Ahmata": Ukrajinska ofanziva ne ide po planu, oružje im nestaje kao voda kroz sito

Foto: PrintscreenTwitter

Ukrajinska ofanziva koju je Kijev dugo planirao ne ide po planu, ocenio je za "Solovjov lajv" komandant "Ahmata" i Heroj Ruske Federacije Apti Alaudinov.
"Ofanziva koju je protivnik planirao ne ide po njihovom planu. To je već očevidna činjenica. Mi sada znamo da veliki deo te tehnike i snaga i sredstva koji su bili prikupljeni za ovu kontraofanzivu da su počeli da nestaju, što se kaže, kao kroz sito", rekao je on.
Situaciju oko te ofanzive uporedio bi sa vodom koju je neko skupio i stavio u sito, i sada pokušava da to isto sito sa vodom donese do lonca, slikovito je pojasnio Alaudinov. "Situacija je otprilike takva", zaključuje on.

CIA je mesecima znala za plan napada na Severni tok

Holandska vojna obaveštajna služba upozorila je CIA na plan Ukrajine da digne u vazduh gasovod Severni tok, tri meseca pre nego što su eksplozije oštetile podvodnu strukturu, prenose mediji.
Američka CIA je tada pozvala Kijev da ne izvodi operaciju, javila je holandska javna televizija NOS u saradnji sa nemačkim ARD i nedeljnim listom Die Zeit.
CIA je upozorila Ukrajinu "nakon što je primila alarmantan izveštaj holandske vojne obaveštajne službe (MIVD), koja je za planove čula preko ukrajinskog izvora", preneo je NOS.
Vašington post je 6. juna objavio da je CIA na planove Ukrajine upozorila špijunska agencija jedne evropske zemlje, ali ne precizirajucěi o kojoj se zemlji radi.

Situacija oko Zaporožja i dalje rizična

Foto: Reuters

Situacija oko nuklearke Zaporožje i dalje je rizična, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.
"Sada idemo u Zaporošku nuklearnu elektranu, zbog čega sam došao ovde. Ali i da se sretnemo sa predsednikom (Volodimirom) Zelenskim. Još uvek smo u relativno opasnoj situaciji, a IAEA je tu da spreči loše posledice", rekao je Grosi novinarima nakon razgovora sa Zelenskim o situaciji u ZNPP, prenele su RIA Novosti.

Zaharova zabrinuta zbog proširenja
skladištenja američkih nuklearnih bombi

Pozivi na proširenje skladištenja američkih nuklearnih bombi u Evropi ne mogu a da ne izazovu zabrinutost, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
"Nedavni pozivi za proširenje geografije skladištenja američkih nuklearnih bombi u Evropi uz promociju odgovarajućeg potencijala do granica Unije Rusije i Belorusije ne mogu a da ne izazovu zabrinutost", rekla je Zaharova, a njen komentar je objavljen na sajtu ruskog Ministarstva inostranih poslova.
Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, prenosi RIA novosti.
Putin je poručio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile decenijama.

Nova britanska vojna pomoć Ukrajini

 

 

Vlada Velike Britanije objavila je novi paket pomoći za PVO Ukrajini. Vest je saopštena danas na sastanku ministara odbrane Zajedničkih ekspedicionih snaga.
Oprema u vrednosti od 92 miliona funti bicěe nabavljena u narednim mesecima preko Međunarodnog fonda za Ukrajinu, navodi se u saopštenju. Dodaje se da cěe oprema povecěati sposobnost Ukrajine da "zaštiti svoju kritičnu nacionalnu infrastrukturu, civilno stanovništvo i osoblje na frontu". "Paket cěe obezbediti radar koji cěe pomocěi u zaštiti od neselektivnih ruskih napada, kao i oružje i značajnu količinu municije", dodaje se u saopštenju.

Ukrajinci napali raketama trafostanicu u Lugansku

Ukrajinske snage pokušale su da napadnu raketama "storm šedou" trafostanicu u Lugansku, rekao je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
"Napad je izveden na građevinsko skladište, ali mogu da pretpostavim da to nije bio cilj ukrajinskih snaga. Radi se o tome da u ovom delu grada... postoji trafostanica koja je veoma važna za grad Lugansk. I dejstvima naših PVO sistema i, možda, sredstvima za elektronsku borbu, raketa je odbijena od mete", objasnio je on.
Maročko je dodao da za sada nema informacija o žrtvama.

Tampon zona u Ukrajini?

Sanitarna zona u Ukrajini je zona u kojoj neće biti razmešteno vatreno oružje koje može da pogodi teritoriju Rusije, ali je za sada rano govoriti kako će se ona formirati i ko će je kontrolisati, izjavio je za Sputnjik predsedavajući odbora za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.

Groblje NATO tehnike

 

 

Nemački tenkovi „leopard" i američka pešadijska vozila „bredli" postali su trofeji ruske vojske nakon neuspelog pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da krenu u ofanzivu u zaporoškom pravcu.

Pomoć SAD Kijevu 40 milijardi dolara, stiže novi paket

SAD će izdvojiti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 325 miliona dolara, saopštio je Stejt department. Kako je precizirao Pentagona, nova pomoć obuhvata municiju za sisteme "nasams", "stinger", "dževelin", "tou", "AT-4". Radi se o 22 miliona patrona i projektila. Istovremeno, Pentagon je saopštio da je ukupno, od kako je na mesto predsednika Amerike stupio Džozef Bajden, vojna pomocě Ukrajini premašila 40,7 milijardi a od početka same operacije iznosi - 40 milijardi dolara.

Foto: Reuters

Brutalna pretnja Moskve, ako je upotrebi Kijev...

Rusija bi mogla da upotrebi municiju sa osiromašenim uranijumom kao odgovor na upotrebu ove municije od strane neprijatelja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa ratnim reporterima.
„Nema potrebe (odgovarati) preventivno. Ali mi imamo dosta takve municije sa osiromašenim uranijumom i ako je (Oružane snage Ukrajine) budu koristile, takođe zadržavamo pravo da koristimo istu municiju", naglasio je Putin.

Stoltenberg: Ukrajina napreduje, kontraofanziva jača

Ukrajina napreduje i jača u svojoj kontraofanzivi, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, iako je dodao da su još rani dani za dugo očekivanu operaciju Kijeva protiv ruske invazije.
U kratkim komentarima pre sastanka sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, Stoltenberg je rekao da se alijansa priprema za samit lidera u glavnom gradu Litvanije, Vilnjusu, gde se očekuje da cěe pojačati dalju podršku Ukrajini, preneo je Rojters.

Lukašenko zapretio: Koristio bih
nuklearno oružje bez Putinove dozvole

Foto: Tanjug/AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da necěe oklevati da upotrebi rusko nuklearno oružje ako se njegova zemlja suoči sa agresijom.
Saopštenje je usledilo u trenutku kada Vladimir Putin planira da premesti taktičko nuklearno oružje u skladišta u Belorusiji, koja su završena prošlog četvrtka.
Ruski predsednik je najavio da cěe Rusija zadržati kontrolu nad njegovom upotrebom, ali su Lukašenkove reči u suprotnosti sa tom tvrdnjom.
Ne daj Bože da danas moram da donesem odluku o upotrebi ovog oružja, ali ne bi bilo oklevanja ako budemo suočeni sa agresijom", rekao je Lukašenko, prenosi Skaj njuz.

Raketiran Lugansk

Ukrajinske snage ispalile su dve rakete na Lugansk, pretpostavlja se da su u pitanju rakete „storm šedou", izjavio je pukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Podoljak Evropljanima: Ovo vam
je prilika da se povoljno naoružate

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak smatra da je sukob u Ukrajini „odlična prilika za mnoge evropske zemlje" da se „povoljno naoružaju", odnosno da od strateških partnera nabave novo naoružanje, a da zastarelo oružje predaju Ukrajini.
- Danas su skladišta mnogih zemalja puna savremene vojne tehnike koja je pokrivena prašinom... Zašto vam je sada potrebno toliko oružja? S kim još planirate da ratujete na ovom kontinentu u 21. veku? Zar nije bolje da isporučite što više oružja direktno na bojno polje?, napisao je Podoljak na Tviteru.

Putin: Kijev? Videćemo, samo predsednik može da...

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku sa ratnim dopisnicima, postavio im je retoričko pitanje da li je potrebno da ruski vojnici stignu do Kijeva i rekao da samo on sam može da odgovori na to pitanje.
- Naše trupe su bile u blizini Kijeva. Prvo, tu smo se dogovorili i pokazalo se da je to bio dobar dogovor o tome kako da se trenutna situacija reši mirnim putem, međutim, oni (ukrajinske vlasti - prim. aut.) su to odbacili, rekao je Putin i dodao da pitanja mobilizacije treba rešavati u zavisnosti od toga koje ciljeve Ruska Federacija postavlja.

Ruska vojska: Zaplenili smo tenkove i borbena vozila

Nemački tenkovi "leopard" i američka borbena vozila "bredli" postali su trofeji ruske vojske nakon neuspelog pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da krenu u ofanzivu u zaporoškom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako su mediji ranije javili, za 48 sati ofanzive Oružane snage Ukrajine izgubile su 10 odsto svih isporučenih američkih borbenih vozila "M2 bredli".

Blinken: Rano je za ocenu kontraofanzive

Američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je da je prerano za ocenu kako napreduje ukrajinska kontraofanziva, ali je istakao da je Vašington uveren da će Kijev i dalje imati uspeha u pokušajima da povrati zemlju koju je zauzela Rusija.

Prigožin: Nisam siguran da će "Vagner" nastaviti da se bori u Ukrajini

Osnivač ruske privatne paravojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je danas da nije siguran da će pripadnici te grupe nastaviti da se bore u Ukrajini.
Prigožin je na pitanje novinara odgovorio da nije siguran da će "Vagner" biti konkretno angažovan u Ukrajini, nakon što je odbio da se ta grupa stavi pod komandu ruskog ministarstva odbrane, preneo je Rojters.
Pripadnici "Vagnera" su se borili i u Africi i na Bliskom istoku.
Nakon što je predvodio višemesečnu bitku za Bahmut u kojoj je stradalo na desetine hiljada ljudi, Prigožin je prošlog meseca povukao borce "Vagnera" da se odmore i pregrupišu.
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je ministar odbrane Sergej Šojgu potpisao naredbu kojom se predviđa da dobrovoljačke vojne jedinice treba da potpišu ugovore sa ministarstvom do 1. jula da bi stekle legalan status.
Prigožin je rekao da "Vagner" neće potpisati ugovor sa ministarstvom.

Potvrda Rusa? Makarivka oslobođena

 

 


Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu na južnodonjeckom pravcu, kao i u području Artjomovska (ukrajinski Bahmut):
- Tokom borbi južno od Artjomovska likvidirano je 350 ukrajinskih vojnika;
- Ruska vojska je odbila dva napada ukrajinskih snaga južno od Artjomovska, nije dozvoljeno da protivnik zabije klin u odbranu;
- Vazdušno-desantne snage Rusije su preciznim oružjem pogodile baze ukrajinskih rezervi i skladišta stranog oružja;
- Odbijena su tri napada ukrajinske vojske u području Makarovke, DNR;
- U hersonskom pravcu likvidirano je 30 vojnika i uništena samohodno artiljerijsko oruđe "Gvozdika";
- Sprečena delatnost ukrajinske diverzantske grupe u Harkovskoj oblasti;
- U ofanzivi na južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila oko 275 vojnika i 4 tenka;
- U krasnolimanskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 60 vojnika i uništeno artiljerijsko oruđe "Gvozdika".
 

 

 

 

ŠOKANTNO PRIZNANJE NEMAČKOG MINISTRA!

 

 

Gradske vlasti: Broj poginulih u ruskom raketiranju Krivog Roga povećan na 10!

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na Krivi Rog povećan je na 10, izjavio je načelnik gradske uprave Oleksandar Vilkul. On je dodao da je u napadu na rodni grad ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog povređeno 28 ljudi, a da je najmanje jedna osoba pod ruševinama, prenosi AP.

Vikul je ranije danas saopštio da je u raketnom napadu koji se dogodio tokom noći poginulo šest osoba, a da ih je 25 ranjeno. Prethodno je načelnik Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini Serhij Lisak na Telegramu naveo da je pogođena petospratnica, kao i da su u jednom privatnom preduzeću povređene tri osobe.

 

RUSKA VOJSKA OBJAVILA SNIMAK ZAPLENJENIH "LEOPARDA", JEDAN DETALJ SVE GOVORI! (VIDEO)

 

General Gorjačov poginuo kod Zaporožja

Visoki ruski oficir, načelnik štaba 35. armije Ruske Federacije, general-major Sergej Gorjačov poginuo je u pravcu Zaporožja, gde Oružane snage Ukrajine sada pokušavaju da probiju odbranu Ruske Federacije.

Ovu infomraciju saopštile se vlasti regiona koje je imenovala Rusija. Gorjačov je poginuo od posledica raketnog napada. Prethodno je predvodio ruski kontingent u Pridnjestrovlju.

 

 

Šest mrtvih u Krivom Rogu!

Broj mrtvih u ruskom raketnom napadu na Krivi Rog povećan je na šest, izjavio je načelnik gradske uprave Oleksandar Vilkul.

"Nažalost, već ima šest mrtvih. Operacija spasavanja se nastavlja", napisao je Vilkul na Telegramu, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prethodno je načelnik Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini Serhij Lisak saopštio da su u raketnom napadu ruskih snaga na Krivi Rog tri osobe poginule, a 25 je povređeno.

 

 

 

 

Pistorius: Ne možemo da zamenimo svaki tenk!


Nemačka ne može da zameni svaki tenk "leopard" koji bude uništen u Ukrajini, ali će nastaviti na ispooručuje oružje Kijevu, saopštio je ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius, komentarišući informacije o uništenju vojne tehnike, nemačke proizvodnje.

- Ne možemo da zamenimo svaki tenk koji se ošteti - navodi Bild njegove reči.

Pistorius je istakao da je sama priroda rata takva da se u njemu ljudi ubijaju i uništava oružje.

- Zato je naša podrška Ukrajini tako važna - dodao je on.

- Od jula ćemo povećati isporuke remontovanih tenkova leopard 1A5. Do kraja godine biće ih više od 100 - saopštio je ministar.
 

Izbio požar u rafineriji nafte u Krasnodaru

Rano jutros izbio je požar u rafineriji nafte u ruskom Krasnodaru. Požar je izazvao tehnički kvar na opremi za plamen i u međuvremenu je ugašen, javila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Rafinerije nafte u južnoj Rusiji poslednjih mjeseci bile su meta napada dronovima.

 

 

Četvoro stradalih u Krivom Rogu!

 

 

Eksplozije u Kijevu!

 

Vazdušni udari u Harkovu!

 

 

Zelenski: Ruske ubice nastavljaju rat protiv zgrada, običnih gradova i ljudi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski reagovao je na ruske napade koji su tokom noći pogodili civilne zgrade u Krivom Rogu, njegovom rodnom gradu.

- Ruske ubice nastavljaju svoj rat protiv stambenih zgrada, običnih gradova i ljudi - rekao je Zelenski.

Izjavio je saučešće "svima onima koji su izgubili svoje voljene" i rekao da "teroristima nikada neće biti oprošteno".

Zelenski je dodao da će počinitelji "odgovarati za svaki projektil koji lansiraju".

 

(VIDEO) RUSKI TENKISTI SMRVILI PONOS AMERIČKE PEŠADIJE, PA POSLALI SNIMAK!

 

Najmanje troje stradalo, a 25 povređeno u Krivom Rogu

Najmanje tri osobe su poginule, a 25 je povređeno u noćnim raketnim napadima Rusije na ukrajinski grad Krivi Rog u kojima je uništena petospratna stambena zgrada, rekao je danas Sergej Lisak, guverner ukrajinskog regiona Dnjepropetrovsk.

 

Noćni napad, u Krivom Rogu pogođena petospratnica, ima mrtvih!

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je lansirano 14 krstarećih raketa Ks-101/555, od kojih je 10 uništeno protivvazdušnom odbranom. Lansirana su i 4 „šahida“, od kojih je jedan uništen.

"U Krivom Rogu je pogođen petospratnica i drugi objekti civilne infrastrukture. Nažalost, ima žrtava i povređenih u izuzetno teškom stanju", saopštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

Uništen "bredli"!

Ruske tenkovske posade uništile su opremu Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i američko borbeno vozilo pešadije Bredli, u pravcu Zaporožja, rekao je za RIA Novosti komandir tenkovske 

- U toku odbijanja napada i pokušaja noćnog probijanja naših položaja u pravcu Zaporožja, naša posada je uništila nekoliko komada neprijateljske opreme. Među njima je bilo i borbeno vozilo pešadije NATO-a Bredli. Naše posade su uspešno gađale takve ciljeve - rekao je izvor agencije.

Kako je saopštilo rusko ministarstvo odbrane, Oružane snage Ukrajine su 4. juna ujutru pokrenule ofanzivu velikih razmera na pet sektora fronta u južnodonečkom pravcu. 

Uzbuna tokom noći i jutra u većem delu Ukrajine

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djordje

pre 10 meseci

Kada je Amerika, sadasnji glavni sponzor i nalogodavac Zelenskog, ubijala civile i rusila stambene zgrade po Srbiji i Crnoj gori, tada je to bila "kolateralna steta". Setite se sela Murino u CG koje je unisteno, a nije bilo nijednog vojnika tamo, grada Nisa i kasetnih bombi, male Milice u njenoj kuci... Tuga je sto i u Ukrajini gine narod, ali dosta vise sa dvostrukim arsinima koji su i doveli dovde.

Srba

pre 10 meseci

Kod Orihova unistena kolona ruske vazdusnodedrsantne brigade, prebacene iz rejona nasuprot Hersona prekjuce, svih 14 vozila BDM-3 unisteni su kad su pali pod vatru ukrajinskih bm-21 dok su prilazili prvoj liniji koju su trebali da ojacaju. Preko 150 vojnika RF je ubijeno i ranjeno.

Rale

pre 10 meseci

Ukrajinci su u Makarivki, rusi nisu udoeli da ih izbace, video potvrda kruzi internetom. To znaci da su ukrajinci 90km od Mariopolja a preneki dan su bili 120km, znaci probili su se 30km u dubinu teritorije koju su kontrolisali rusi!!! Kod Orihiva kompletno unistena ruska kioona sa 12 borbenih vozila bdm-3.

albert

pre 10 meseci

Ukrajinske snage su se uklinile u rusku odbranu do 16km i sirine 30km u Zaporozju Zarobljena 3 potpuno ispravna ruska tenka T-90 kod Orihiova Zarobljen potpukovnik , nacelnik ruske padobranske brigade, dovezene iz podrucija Hersona Ukrajinci su neke starije zarobljene T-62 tenkove 'maskirali" da lice na leopard 2 tenkove i tako zbunjuju ruse o broju leoparda na frontu ( isto kao nemci 1944 u Ardenima kada su prepravili nekoliko Panthera da lice siluetom na americke M10 samohodne topove) Ukrajinci zauzimanjem Makarivke ( koju su rusi neuspesno pokusali da povrate) sada se nalaze vec 90km od Mariopolja i Azovskog mora. Snage RF zarobile su jedan Spartan i 1 M113 transporter u nocasnjem pokusaju ukrajinaca ds probiju liniju kod bahmuta.

pax_orion

pre 10 meseci

balvani jedni. pa rusi od početka koriste streljivo sa osiromašenim uranom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!
Društvo

Višnja iz Gračaca je popadija i blogerka! Evo kako izgleda priprema za najradosniji praznik Vaskrs u porodičnoj kući Kostića!

Višnja Kostić iz Gračaca kod Vrnjačke Banje je majka četvoro dece, profesorka srpske književnosti i jezika i popadija! Uloga popadije u jednoj parohiji nije mala. Osim što što vodi računa da porodica sa četvoro dece živi u skladu sa tradicijom i pravoslavnim običajima, svom suprugu svešteniku Milanu Kostiću, pomaže u crkvenim poslovima i humanitarnom radu, a u tom cilju koristi društvene mreže...

03.05.2024

14:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija