• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.06.2023

13:45

SITUACIJA NA BRODU NEPOZNATA, PREDVIĐANJA O KISEONIKU NEPRECIZNA U zonu potrage za nestalom podmornicom stigao i francuski podvodni robot Victor

Tanjug/AP

Vesti

SITUACIJA NA BRODU NEPOZNATA, PREDVIĐANJA O KISEONIKU NEPRECIZNA U zonu potrage za nestalom podmornicom stigao i francuski podvodni robot Victor

Podeli vest

Francuski brod koji prevozi podvodni robot Victor 6000, stigao je u zonu Atlantika gde je u toku potraga za nestalom turističkom podmornicom "Titan", saopštio je danas državni francuski Ifemer institut za istraživanje okeana, koji upravlja robotom.

Obalska straža SAD ranije je iznela procenu da danas u 13.18 časova podmornica ostaje bez kiseonika, ali Skaj njuz podseća kako je tačna situacija na brodu nepoznata, a stručnjaci kažu da su predviđanja o zalihama kiseonika neprecizna.

Procenjeno je da je "Titan" imao zalihe kiseonika za 96 sati otkad je započeo svoje putovanje. Ifemer institut je naveo da istraživački brod "Atalante" prvo koristi eho-sondu da precizno mapira morsko dno kako bi zatim potraga robota mogla da bude više ciljana, objavili su Gardijan i Rojters.

- Britanija je poslala podmorničara da učestvuje u potrazi podmornice "Titan" - izjavio je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunaka. Portparol je rekao novinarima da je avion prevezao i specijalizovanu opremu iz Velike Britanije da pomogne u potrazi.

Trka sa vremenom u pronalaženju podmornice, koja je nestala na putu do ostataka broda "Titanik", ušla je u novu fazu, pošto u podmornici nestaje kiseonika.

Prema pisanju Asošijeted presa, spasioci su dovezli još brodova i plovila na mesto nestanka, nadajući se da bi podvodni zvuci koje su otkrili drugi dan zaredom mogli da pomognu u sužavanju potrage. Međutim, navodi agencija, čak i oni koji su bili optimistični sada upozoravaju na mnoge preostale prepreke - utvrđivanje lokacije podmornice, stizanje do nje spasilačkom opremom, njeno izvlačenje na površinu, i to sve pre nego što ponestanu zalihe kiseonika i pod pretpostavkom da je podmornica još netaknuta.

Podmornica je prijavljena kao nestala u nedelju, pošto je izgubila kontakt sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vreme. Američka obalska straža u koordinaciji sa drugim agencijama, uključujući američku mornaricu i kanadsku obalsku stražu, radi danonoćno u pokušaju da pronađe nestalu podmornicu sa pet ljudi u njoj, ali do sada napori u potrazi nisu dali rezultate.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija