• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/V. S.

23.06.2023

19:00

JASNO DA JASNIJE NE MOŽE! NOVA OSOVINA: BANJALUKA - BUDIMPEŠTA, ili zašto je Orban samo svratio u Sarajevo, a onda prespavao u Banjaluci

AP/Tanjug

Vesti

JASNO DA JASNIJE NE MOŽE! NOVA OSOVINA: BANJALUKA - BUDIMPEŠTA, ili zašto je Orban samo svratio u Sarajevo, a onda prespavao u Banjaluci

Podeli vest

Po planu posete mađarskog premijera Bosni i Hercegovini, Viktor Orban više vremena provodi u Republici Srpskoj što pokazuje da se stvara osovina Banjaluka-Beograd-Budimpešta. Pomirljivi tonovi iz Federacije pokazuju da Sarajevo pokušava da se nakači na tu osovinu, smatra politikogolog Vojislav Savić.

Premijer Mađarske Viktor Orban doputovao je u četvrtak u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini, gde se sastao sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ). Orban se susreo i sa članovima Predsedništa BiH i premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem.

Potom je otputovao u Banjaluku, gde je prenoćio, a danas je imao niz susreta sa predstavnicima vlasti Republike Srpske. Predviđena je i Orbanova šetnja glavnim gradom Republike Srpske.

Stvara se osovina Banjaluka-Beograd-Budimpešta

Orbanova poseta Republici Srpskoj mora se posmatrati u kontinuitetu jer su dobri odnosi Banjaluke i Budimpešte već uspostavljeni pre nekoliko godina, kaže za Sputnjik politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić. To što je Orban u Sarajevu proveo pola dana, a u Banjaluci dan i po je jedna poruka pošto je u međunarodnim odnosima svaki potez - poruka.

To što provodi dan i po u Banjaluci je zaista pokazatelj jednog poštovanja koje mađarska vlada i njeno rukovodstvo imaju prema Republici Srpskoj, a sa druge strane, pokazatelj želje za saradnjom koja bi trebalo da bude dugoročna, koja nije ograničena na jedan period i poduhvat već je nešto što bi trebalo da traje u kontinuitetu.

Foto: AP/Tanjug

Za Zapad i Sarajevo Dodik i Orban su među naopasnijim ljudima u Evropi

- Banjaluka nije jedina, i Beograd ima dobru saradnju sa Mađarskom tako da se generalno može reći da je to jedna osovina koja se polako stvara i koja teži zaštiti svojih interesa u svetu. U svetu koji je vrlo promenljiv i turbulentan morate tražiti saveznike tamo gde je ruka ispružena, a ne na silu pokušavati da se dopadnete na adresama koje vas svakako neće prihvatiti šta god da uradite.

Sarajevo pokušava da se nakači na osovinu

Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedin Konaković izjavio je da nema ništa protiv toga što Orban bolje sarađuju sa nekim od entiteta.

- Važno je što se poštuju institucije BiH i teritorijalni integritet - rekao je Konaković.

Prema Saviću, da je bošnjačka elita bila pametna i ranije bi reagovala kao što danas reaguje Konaković. Iz dobrih odnosa Banjaluke sa Moskvom, Federacija BIH je samo mogla da profitira, međutim, dugo je bila toksična atmosfera u Sarajevu gde je SDA u svom padu i gubitku političke moći pokušavala po svaku cenu za sobom da povuče skoro celu državu.

Foto: AP/Tanjug

Banjaluka je ugostila mađarskog premijera kako dolikuje

Sagovornik Sputnjika podseća na afere povodom Dana Republike Srpske i oko imovine entiteta i dodaje da su konstantno dolazili napadi iz Sarajeva na sve što radi Banjaluka, u nameri da se to osujeti.

- Sve se pokušava na neki način diskreditovati da bi se dobili neki kratkoročni poeni u Federaciji. Sada imamo nešto razumniju postavu političara, ne mislim da su oni manje Bošnjaci i da rade kontra interesa bošnjačkog naroda, nego samo da to racionalnije posmatraju. Znaju da to ne mogu zaustaviti, sa jedne strane, a sa druge strane da samo mogu profitirati od toga ako budu pametni i pokušaju da svoje interese nakače na tu osovinu koju sam pomenuo i koja već postoji - zaključio je Savić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ORBAN U TOKU POSETE SARAJEVU ISKRENIJI NEGO IKAD: Balkan za nas u Mađarskoj nije problem, nego poslednja rezerva evropskih resursa
Balkan

ORBAN U TOKU POSETE SARAJEVU ISKRENIJI NEGO IKAD: Balkan za nas u Mađarskoj nije problem, nego poslednja rezerva evropskih resursa

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Sarajevu da odnos zvanične Budimpešte prema BiH određuju tri činjenice - da smo susedi, mada ne direktni, da se Mađarska divi bosansko-hercegovačkim političarima na održavanju najkomplikovanijeg sistema i to što, kako je rekao, sa BiH imaju istu sudbinu, odnosno dele komunističku prošlost.

22.06.2023

12:34

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija