• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.06.2023

09:36

VAGNER PREUZEO KONTROLU NAD MILIONSKIM GRADOM, SUROVIKIN: Poslušajte Putina i vratite se u bazu!

AP/Photo

Vesti

VAGNER PREUZEO KONTROLU NAD MILIONSKIM GRADOM, SUROVIKIN: Poslušajte Putina i vratite se u bazu!

Podeli vest

Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin rekao je da su njegove trupe zauzele ključne vojne objekte u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu.

- Pod našom su kontrolom vojni objekti Rostova, uključujući aerdorom - rekao je Prigožin u videu objavljenom jutros.

Rekao je da su njegove snage zauzele štab ruske vojske za jugu zemlje u gradu s preko milion stanovnika u pograničnom području s Ukrajinom. To nije moglo odmah da se potvrdi. Ministarstvo obrane u Moskvi zasad nije komentiralo Prigožinove tvrdnje. Prigožin je također rekao u videu da su borbeni avioni za rat protiv Ukrajine nastavili da poleću sa aerodroma u Rostovu prema planu: "Avioni ... poleću prema planu."

Prigožin je ranije rekao da su njegovi vojnici oborili ruski vojni helikopter koji je pucao na civilni konvoj, ali je Moskva to demantovala.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je stanovnicima da ostanu mirni i da ostanu u kućama. Trenutna situacija zahteva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda, napisao je na Telegramu. "Agencije za provođenje zakona preduzimaju sve što je potrebno kako bi osiguralebezbednost stanovnika tog područja."

Oglasio se i jedan od najviših ruskih vojnih komandanata, general Sergej Surovikin. On je pozvao Vagnerove plaćenike da poštuju volju i naredbu predsednika Putina i vrate se u svoju bazu.

- Zajedno s vama prošli smo težak, naporan put, zajedno smo se borili, rizikovali, gubili, zajedno pobeđivali. Mi smo iste krvi, mi smo ratnici. Pozivam te da prestaneš. Neprijatelj samo čeka da se naša unutrašnja politička situacija pogorša. Ne smemo ići na ruku neprijatelju u ovom teškom trenutku za zemlju. Pre nego što bude prekasno, moramo nešto preduzeti, moramo poslušati volju i naredbu predsednika kojeg je izabrao narod, a sve probleme rešavaćemo mirnim putem - rekao je između ostalog Surovikin.

 

 

 

Vagnerovcima se obratio i general Aleksejev, prvi zamenik načelnika GU GŠ (bivša GRU) poručio je "braći iz Vagnera", da će pobuna dovesti do 'ogromnih gubitaka'.

- Vaši postupci su 'nož u leđa' državi i predsedniku - poručio je general Aleksejev.

 

 

Vagnerovi navodno borci preuzimaju kontrolu nad svim vojnim objektima u ruskom gradu Voronježu, javlja Reuters pozivajući se na ruski sigurnosni izvor. Voronjež se nalazi oko 500 kilometara južno od Moskve.

Viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog opisao je akcije Jevgenija Prigožina kao "antiterorističku operaciju" i rekao da "u Rusiji sve tek počinje".

- Razdor između elita je previše očit. Slaganje i pretvaranje da je sve dogovoreno neće uspeti. Neko mora izgubiti: ili Prigožin ili kolektiv koji je protiv njega. U Rusiji sve tek počinje, citirao je Reuters Mihaila Podoliaka.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je u saopštenju upućenom plaćenicima "Vagnera" da su "prevareni i uvučeni u zločinačku avanturu“ šefa te grupe Jevgenija Prigožina.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, ministarstvo je pozvalo borce "Vagnera" da kontaktiraju predstavnike ministarstva, poručujući da će im bezbednost biti zagarantovana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosova

pre 1 godinu

E HVALA BOGU USO ZULUM MEDJUSOBNO BAREM MALE UZDAHA I MOLITVE CIVILIMA UKRAIINE ZNAM JA STA JE MASAKAR VIDEO SAM MOJIM OCIMA LESEVI U JEDNOJ KUCI ZAPUCANI ZAPALENI TOSU VASE BRACE SRBIJANSKA BANDA ISTA STE VI GOVNA DAC CE BOG DA VAS ON PRVI UNISTI PA CELI SVET POSLE ZNA SVET KOJA STE VI GOVNO LUCKA BANDO SRBIJANSKO SHKAVELLI JACI UPERU PUSKE NA DJECU ZENE SILLOVAJU STARCE UBIJAJU GANDO BANDO AJDE MUSKI GOVNO JEDNO PUSKU UZ PUSKU ILI ZUB NA ZUBU GOVNA SRBIJANSKO TRN U OKO JE VAMI ALBIN KURTI KUKATE ZASTO GA NISTE UBILI DOK JE BIO U ZATVORU KAO STO STE UBILI UKSINA HOTIJA BRACU MAZREKU I TAKO DALE BANDO GOVNARSKA, UVJEK MI JE REKAO MOJ DEDA... BIR SHKJAU O SHJKA MOS I ZE BES SE AJI TA HAN BUKEN TONE E TA SHTIN THIKEN NFYT to ste vi gadna nacijo teroristicko bando

FSB UPUTIO HITAN POZIV BORCIMA VAGNERA!
Planeta

FSB UPUTIO HITAN POZIV BORCIMA VAGNERA!

FSB je pozvala borce "Vagnera" da ne prave "nepopravljive" greške, da obustave bilo kakve nasilne akcije protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju Prigožinova "zločinačka i izdajnička" naređenja i da preduzmu mere da ga privedu.

24.06.2023

07:37

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija