• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.06.2023

14:04

NEZAPAMĆENE VRUĆINE U KINI Peking ''gori'' treći dan zaredom: temperature preko 40 stepeni! Toplotni talas zahvatio oblast zemlje veličine Kalifornije

EPA / MARK R. CRISTINO

Vesti

NEZAPAMĆENE VRUĆINE U KINI Peking ''gori'' treći dan zaredom: temperature preko 40 stepeni! Toplotni talas zahvatio oblast zemlje veličine Kalifornije

Podeli vest

U 13:51 po lokalnom vremenu, temperatura koju je izmerila referentna meteorološka stanica Pekinga u njegovim južnim predgrađima nakratko je porasla iznad 40 podeoka Celzijusove skale.

Peking je u subotu prešao 40 stepeni Celzijusa rekordni treći dan zaredom, pošto su neuobičajeno visoke temperature za jun zahvatile oblast veličine Kalifornije u severnoj Kini. U 13:51 po lokalnom vremenu, temperatura koju je izmerila referentna meteorološka stanica Pekinga u njegovim južnim predgrađima nakratko je porasla iznad 40.

Do subote, grad sa skoro 22 miliona stanovnika nikada nije zabeležio tri uzastopna dana iznad 40 stepeni Celzijusa od postavljanja južne opservatorije 1951. godine. Pored Pekinga, delovi obližnjih Hebeja, Henana, Šandonga, Unutrašnje Mongolije i Tjenđina su ili podigli ili zadržali „crveno“ upozorenje na vrućinu, najviše u kineskom četvorostepenom sistemu upozorenja.

Strahuje se od suše

Crveno upozorenje ukazuje da bi temperatura mogla da pređe 40 stepeni u roku od 24 sata. - Prošlogodišnji toplotni talas daje izvestan osećaj rizika za kinesko snabdevanje hranom i potencijalnog uticaja na cene - napisao je Capital Economics u belešci u petak.

- Još jedna suša bi štetila prinosu useva, dok je stoka osetljiva na visoke temperature, dodaje se u belešci. 

Državni mediji su u subotu izvestili o temperaturi tla iznad 70 stepeni u delovima Šandonga - najnaseljenije kineske provincije posle Guangdonga i ključnog uzgajivača žitarica. Drugi krug toplotnih talasa za oko 10 dana, izazvan toplim vazdušnim masama povezanim sa grebenima visokog pritiska u atmosferi. Efekat je pojačan tankim oblacima i dugim dnevnim satima oko letnjeg solsticija.

Najviše temperature zabeležene u četvrtak

U Pekingu je između 1990. i 2020. prosečan broj dana s temperaturom od 35 stepeni ili više bio 10.6, javio je službeni Bejžing Dejli pozivajući se na službene podatke. Juni još nije završen, a ta je brojka već premašena, pišu novine, nakon što su temperature u Pekingu u subotu premašile 35 podeok Celzijusove skale 11. dan ove godine.

Peking je u petak ''goreo'' na temperaturama od čak 40,3 stepeni Celzijusa, nakon što je u četvrtak iznosila 41,1, što je drugi najtopliji dan zabeležen u kineskoj prestonici u modernim vremenima, najviša temperatura izmerena je 24. jula 1999. 41,9 C. Očekuje se da će toplotni talasi na severu Kine popustiti do ponedeljka pre nego što će se ponovo pojačati kasnije tokom nedelje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija