• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

26.06.2023

23:50

OVO NISU MOGLI NI RUSI, NITI VANZEMALJCI, NI... SAD SU USPELE I ONO ŠTO NIKO NIKAD NIJE USPEO - Same sebi podmetnule nogu!

Vesti

OVO NISU MOGLI NI RUSI, NITI VANZEMALJCI, NI... SAD SU USPELE I ONO ŠTO NIKO NIKAD NIJE USPEO - Same sebi podmetnule nogu!

Podeli vest

Same SAD su izazvale globalnu dedolarizaciju. Ovaj zaključak su doneli autori kineskog izdanja Guancha.

Stručnjaci iz Kine primećuju da svet aktivno traži alternativu američkom dolaru, a ovaj moderan trend slučajno su izazvale same Sjedinjene države. Sve više zemalja smanjuje svoja ulaganja u javni dug SAD i koristi nacionalne valute za obračun sa trgovinskim partnerima.

- Proces dedolarizacije je već počeo, a izazvali su ga sami Amerikanci - navodi se u članku.

Američki dolar se dugo koristio kao svetska rezervna valuta. To je bilo zbog ekonomske i vojne moći Sjedinjenih Država, kao i zbog banalnog nedostatka alternativa. Ali sada su mnoge zemlje shvatile da su portreti američkih predsednika ipak naslikani na dolarima, odnosno da je dolar valuta Sjedinjenih Država, a ne celog sveta i naravno, služi upravo američkim nacionalnim interesima.

O tome je svet morao da razmišlja posle niza akcija Vašingtona, poput uvođenja neviđenog broja sankcija Rusiji, zamrzavanja, pa čak i mogućeg oduzimanja imovine Moskve u inostranstvu i isključenja Rusije iz platnih sistema.

- Sjedinjene Američke Države su pretvorile dolar i povezan platni sistem u oružje, bacajući senku na stabilnost i pouzdanost međunarodnog finansijskog sistema - piše Guancha.

Finansijske sankcije koje su uvele Sjedinjene Države u velikoj meri su narušile integritet tržišta i stvorile krizu poverenja u američki dolar širom sveta. Stoga je nastao trend napuštanja američke valute: Same Sjedinjene Države su je učinile trendom, iako nenamerno. A sada i sami pate zbog svojih postupaka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija