• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

04.07.2023

23:08

Rusi: Juče smo uništili 3 aviona Kijev: Kontraofanziva je bila veoma uspešna poslednjih dana

Tanjug/AP

Vesti

Rusi: Juče smo uništili 3 aviona Kijev: Kontraofanziva je bila veoma uspešna poslednjih dana

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 496 dan.

Papin izaslanik radi na „mehanizmu“ za povratak ukrajinske dece

Papin mirovni izaslanik za Ukrajinu kardinal Mateo Zupi rekao je danas da radi na mehanizmu koji će obezbediti povratak dece koja su, prema tvrdnjama Kijeva, nasilno odvedena u Rusiju. „Videćemo kako možemo da pokrenemo mehanizam za decu i pomoć, o čemu smo govorili na humanitarnom planu, posebno za decu kojoj se mora obezbediti povratak u Ukrajinu“, rekao je Zupi na predstavljanju knjige u Rimu.

Rekao je da je o tome lično razgovarao sa papom Franjom. Italijanski kardinal je prošle nedelje posetio Moskvu, a pre toga je bio u Kijevu. Njegovi napori su bili „usmereni na identifikaciju humanitarnih inicijativa koje bi mogle da utrle put miru“, saopštio je Vatikan.

Zupi je u nedelju za italijansku radio i televizijsku stanicu RAI pojasnio da ne radi na „mirovnom planu“ ili posredovanju između Ukrajine i Rusije, već da se fokusira na „humanitarne aspekte“.

Medvedev: 185.000 regruta pristupilo je ruskim oružanim snagama ove godine

BIVŠI ruski predsednik Dmitrij Medvedev kaže da se 185.000 novih regruta pridružilo ruskoj vojsci kao profesionalni vojnici po ugovoru od početka godine, dok Moskva nastoji da pojača snage koje su pretrpele velike gubitke u Ukrajini. Rusija je prošle godine objavila plan za jačanje svojih oružanih snaga za više od 30 odsto, na 1,5 miliona članova, što je ambiciozan zadatak otežan teškim, ali neotkrivenim gubicima u ratu.

U ruskim gradovima postavljeni su posteri koji pozivaju ljude da se pridruže zvaničnoj vojsci, a reklame na televiziji često šalju istu poruku.

„Prema podacima Ministarstva odbrane, od 1. januara do 4. jula u redove oružanih snaga primljeno je više od 185.000 ljudi, od kojih je oko 109.000 u rezervnom sastavu, kao i druge kategorije građana pozvane. za uslugu po ugovoru“, rekao je Medvedev.

Medved je u snimku Telegrama rekao da se skoro 10.000 regruta pridružilo prošle nedelje nakon kratke pobune Vagnerove plaćeničke grupe, čijim borcima je ponuđeno da se upišu kao vojnici u zvaničnu rusku vojsku.

Posebno želim da napomenem da pokušaj oružane pobune nije promenio odnos građana prema ugovornoj službi u zoni specijalnih vojnih operacija“, rekao je Medvedev, misleći na sukob u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u septembru „delimičnu mobilizaciju“ 300.000 rezervista, što je navelo stotine hiljada drugih da pobegnu iz Rusije kako bi izbegli slanje na bojno polje. Putin je tada rekao da nema potrebe za daljom mobilizacijom.

Medvedev, imenovan ranije ove godine da nadgleda rusku domaću vojnu proizvodnju, rekao je da fabrike rade danonoćno na snabdevanju ruskih snaga u Ukrajini.

On je danas predložio da se zaplenjena imovina kriminalaca, među kojima su gliseri i automobili, preda vojsci. „Tužioci, služba bezbednosti FSB i druge agencije treba da sarađuju sa Ministarstvom odbrane da preduzmu mere za prenošenje takve opreme našim vojnicima što je pre moguće“, rekao je Medvedev.

U ruskom raketnom napadu na Ukrajinu ranjeno je 12 dece i 26 odraslih

UKRAJINSKI zvaničnici saopštili su da je najmanje 38 ljudi, uključujući 12 dece, ranjeno danas u ruskom raketnom napadu, za koji je zvaničnik rekao da je bio usmeren na vojnu sahranu u severoistočnom Kijevu.

Na televizijskim snimcima iz malog mesta Pervomajska prikazana je visoka stambena zgrada sa razbijenim prozorima, iz kojih kulja crni dim. U blizini su goreli uništeni automobili, u kolima hitne pomoći sedeo je čovek krvavog lica.

Guverner regiona Oleg Sinehubov rekao je da je raketa Iskander pogodila stambeno naselje u Pervomajsku u 13.35 časova.

"Nismo bili kod kuće, šetali smo parkom. Ne znam šta se desilo, čula sam eksploziju, verovatno projektil", rekla je meštanka po imenu Ala dok je grlila svoju unuku na ulici.

"Sećam se samo kako je zvučala eksplozija, bačeni smo u vazduh. Onda smo nastavili da hodamo, videli smo prozore raznesene svuda, videla sam automobile u plamenu. Ne mogu da se izvučem, noge mi se još tresu", ona rekao.

Tužioci su rekli da je najmlađa od 38 osoba povređenih u napadu bila tromesečna beba. Stanje deteta nije poznato. Na televizijskom snimku se vidi 100 okupljenih na sahrani u Pervomajskoj, neki u uniformama, a neki u civilu.

Gradonačelnik Maksim Žorin, bivši komandant bataljona Azov, koji je sada deo ukrajinske vojske, rekao je da je grad pogođen dok su se ljudi okupljali na sahrani Oleha Fadenka, vojnika sa nadimkom „Beba“ koji je ubijen u akciji kod Bahmuta, istočne Ukrajine.

„Gađali su mesto gde je održana ceremonija“, napisao je Žorin na Telegramu. Rusija nije odmah komentarisala napad. Moskva je negirala da namerno gađa civile, ali njene rakete i dronovi gađaju gradove širom Ukrajine od početka invazije.

"Možete ba ubijete čoveka, ali..." Putin: Nema sumnje u pobedu Rusije!

 

Ukrajinski general: Kijev jača položaje na granici s Belorusijom
 

- Ukrajinske snage jačaju svoje pozicije na granici s Belorusijom, zbog situacije u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom - saopštio je komandant ukrajinskih ujedinjenih snaga Sergej Najev.

- U vezi s događajima oko Zaporoške nukelarke doneta je odluka o jačanju severne granice naše države, kako u ljudstvu, tako i u borbenoj tehnici - napisao je Najev na Telegramu.

On je naveo da se na granici danonoćno grade protivtenkovske prepreke, postavljaju se minska polja i jača celokupna linija odbrane.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je naložio glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom da pojača beloruski pravac.
 

Ukrajinska vojska ispalila 23 NATO projektila  na četvrti Donjecka i Makajevke


- Ukrajinska vojska je za pet minuta ispalila 23 projektila „NATO kalibra“ od 155-milimetara na četvrti Donjecka i Makejevke - saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
 

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije odbile su deset napada ukrajinske vojske u donjeckom pravcu;

- Tokom borbi u donjeckom pravcu u toku prethodnog dana likvidirano je gotovo 290 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije uništile su u Harkovskoj oblasti skladište municije 67. brigade teritorijalne odbrane;

- Lovački avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion Su-25 i helikopter Mi-8 Oružanih snaga Ukrajine u DNR;

- Oružane snage Ukrajine u toku prethodnog dana nastavile su bezuspešne pokušaje ofanzive u donjeckom, kransolimanskom i južnodonjeckom pravcu;

- Ruske snage uništile su skladište municije Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Vijomka u DNR;

- Ruska vojska je u pravcu Krasnog Limana odbila četiri neprijateljska napada;

- Ukrajinske snage izgubile su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu gotovo 200 vojnika i tenk;

- Oružane snage Rusije sprečile su dejstva diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;

- Ukrajinske snage izgubile su u pravcu Krasnog Limana više od 135 vojnika;

- PVO Rusije oborila je dva aviona Su-25, presrela 5 raketa „hajmars” i 14 dronova;

- Ruske snage uništile su skladište municije 47. mehanizovane brigade ukrajinske vojske na području Orehova u Zaporoškoj oblasti.
 

 

(VIDEO) Rusi našli zamenu za Vagnera?! Nova jedinica ledi krv u žilama, Kijev zna gde će da udare!

 

Ukrajina osim F-16 traži i druge tipove aviona


Vazduhoplovnim jedinicama Oružanih snaga Ukrajine su potrebni avioni F-16, ali i drugi tipovi zapadnih aviona, izjavio je savetnik komande vazdušnih snaga ukrajinskih trupa Jurij Ignat.

Prema njegovim rečima, višenamenski lovci sa dva motora, kao što su F-18 ili F-15, kao i „jurofajter tajfuni“ imaju veće mogućnosti nego F-16.

Podvukao je da Ukrajina za sada očekuje isporuku aviona F-16 i potvrdio da obuka ukrajinskih vojnika u inostranstvu za sada nije počela.
 

 

 

Alarm u Ukrajini! Rusi rasporedili 180.000 novih trupa na istoku, kritično kod Kupjanska i Limana!

 

FSB priveo ukrajinskog agenta u Tjumenju


Službenici Federalne službe bezbednosti (FSB) priveli su u Tjumenju ukrajinskog agenta koji je ubeđivao oficira da nakon dolaska u zonu specijalne vojne operacije pređe sa jedinicom na stranu Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je Centar za veze sa javnošću FSB.

Protiv ukrajinskog agenta pokrenut je krivični postupak zbog veleizdaje.

 

 

 

 

Pakao za Kijev! Ništa od F-16 za kontraofanzivu, masovno će ginuti bez vazdušne podrške?!

 

FSB uhapsio stanovnika Luganska zbog špijunaže


Pripadnici uprave Federalne službe bezbednosti Rusije priveli su stanovnika Luganske Narodne Republike, državljanina Ukrajine koji se sumnjiči za špijunažu.

Prema istrazi, od oktobra 2022. godine, stanovnik republike je „u cilju pomaganja oružanim formacijama Ukrajine u vojnim dejstvima protiv jedinica Oružanih snaga Rusije, angažovanim u sprovođenju specijalne vojne operacije”, po nalogu čoveka koji je delovao u interesima ukrajinskih vojnika, sakupljao i predavao informacije o mestima dislokacije i kretanju jedinica Narodne milicije LNR i Oružanih snaga Rusije.

Protiv privedenog muškarca pokrenut je krivični postupak zbog šppijunaže.
 

 

Totalni poraz Kijeva! Oglasilo se rusko Ministarstsvo odbrane! "Uništeni su!"


Artiljerci Južne grupe Oružanih snaga Rusije uništili su mesto za upravljanje dronovima u donjeckom pravcu.

 

Oni su otkrili mesto odakle su ukrajinske snage uništavale ruske dronove i nakon toga ga uništili.

Napad je izvršen haubicom D-30 kalibra 122 milimetra.

 

 


 

 

 

Ukrajina šokirala svet: Spremite se, Rusi će dići nuklearku u vazduh, sutra je ključni dan!

 

Kaja Kalas: Ukrajina da ne očekuje poklon, već da ispune 120 odsto zahteva za EU

 

Ukrajinske vlasti ne treba da čekaju poklon, već da ispune 120 odsto zahteva za stupanje u Evropsku uniju, upozorila je premijer Estonije Kaja Kalas u intervjuu izdanju „Ekspres”.

- Ova zemlja je već uložila mnogo napora, ali uvek podsećam njene lidere da moraju da ispunjavaju zahteve EU ne 100, nego 110, pa čak i 120 odsto - istakla je ona.

Prema njenim rečima, ukrajinski zvaničnici moraće da se dokažu i poštuju sve propise EU.
 

Ruski lovci uništili privremene baze i uporište ukrajinskih snaga

 

Ruski lovci Su-34 uništili su tri privremene baze i jedno uporište ukrajinskih snaga u krasnolimanskom pravcu, saopštio je načelnik pres centra grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Osim toga, jurišna i vojna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga izvela je raketne napade na područja koncentrisanja ljudstva i naoružanja neprijatelja.

Takođe je tokom proteklog dana u ovom pravcu posluga teškog raketnog sistema „Soncepjok“ je termobaričnom granatom uništila uporište Oružanih snaga Ukrajine.
 

 

Zelenskom ponestaje vremena! Bajdenu stigao hitan zahtev iz Kijeva! "Odmah nas pozovi..."

 

Oboreno više dronova u blizini Moskve

Dve bespilotne letelice onesposobljene su u Novoj Moskvi, moskovskom administrativnom okrugu, a još jedna u Kaluškoj oblasti, jugozapadno od ruske prestonice, saopštile su danas iz ruske službe za vanredne situacije.

"Prema preliminarnim izveštajima, tri bespilotne letelice su se kretala ka Moskvi u različitim vremenskim intervalima. Dve su onesposobljene u Novoj Moskvi, a treća u Kaluškoj oblasti", saopštio zvaničnik za vanredne situacije.

 

 

Prema saopštenju, hitne službe trenutno rade na licu mesta u selu Valujevo, gde su pali ostaci drona, a proveravaju se izveštaji o padu još jedne bespilotne letelice u blizini Kubinke, gde se nalazi vazdušna baza ruske vojske.

 

 

Kratak presek situacije na frontu - glavni događaji za jutro 04.jun 2023.godine

 

▪️ Nastavljena borbena dejstva promenljivog intenziteta na gotovo svim tačkama dodira. Najžešće i dalje oko Rabotina i jugozapadno od Kremenaje. 

▪️ Oko Rabotina (Orehov) ruska armija uspela je da posle višenedeljene odbrambene faze bitke krene u protivudar. Ukrajinci su pokušali da intervenišu avijacijom ali su prema informacijama od relevatnih ruskih kanala, u poslednjih 36 časa, pretrepeli teške gubitke (oborena 2 Su-25 i 1 Su-27). 

▪️ Kod Kremene i Torskog je obrnuta situacija. Nakon duže faze pasivnih odbrambenih dejstava koja je trajala nedeljama, ukrajinska vojska uz pojačanja nastoji da popravi svoje pozicije na ovom pravcu gde su preuzeli inicijativu. Za sada nisu zabeleženi neki veći uspesi.

▪️ Oko Hersona na levoj obali Dnjepra još traju borbe sa ukrajinskim diverzantima koji zahvaljujući izuzetno snažnoj artiljerijskoj podršci uspevaju da se održe na suprotnoj strani reke.

▪️ Na ostalim delovim fronta nema pomeranja. Borbe se uglavnom svode na razmenu artiljerijske vatre i udare operativnim i taktičkim kamikaza dronovima.

 

Propala prva faza kontraofanzive?

 

Prva faza kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine je propala, smatra nemački komandant.

- Pokušalo se da se krene u ofanzivu, kao iz udžbenika američke vojske. U principu, kao Rusi na početku rata, odnosno sa tenkovskim kolonama koje se brzo kreću. Onda su Ukrajinci shvatili da su Rusi suviše dobro pripremljeni za takav prodor. Nisu imali ni potrebnu podršku za tako masivan napad - rekao je nemački pukovnik Markus Rajzner, prenosi N-TV.

Sada ukrajinske trupe koriste taktiku „hvatanja jedne po jedne ćelije šahovske table malim jurišnim grupama".

Prema pukovnikovoj prognozi, do samita NATO-a u Viljnusu (11-12. jula) Ukrajina će pokušati da pojača napade


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija