• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

04.07.2023

17:00

Čega se pametan stidi... Zelenski: Ukrajina ne krije tajne od CIA!

EPA/Chris Kleponis/Pool

Vesti

Čega se pametan stidi... Zelenski: Ukrajina ne krije tajne od CIA!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik je priznao da ima bliske veze sa američkom Centralnom obaveštajnom agencijom, ali želi da one ostanu „iza kulisa“.

Kijev ne čuva „nikakve tajne“ od američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), priznao je predsednik Volodimir Zelenski. On je to rekao u ekskluzivnom intervjuu za CNN, emitovanom u ponedeljak, izrazivši „iznenađenje“ što je njegov nedavni sastanak sa šefom CIA Vilijamom Bernsom dospeo u centar pažnje medija.

 - Moja komunikacija sa šefom CIA uvek treba da bude ''iza kulisa''. Razgovaramo o važnim stvarima – šta je Ukrajini potrebno i kako je Ukrajina spremna da postupi - rekao je Zelenski.

Kijev ostaje u bliskoj saradnji sa američkom obaveštajnom agencijom, priznao je Zelenski, dodajući da zemlja praktično nema tajni od CIA. Ukrajinske obaveštajne agencije održavaju kontakte sa CIA, dodao je on, ne precizirajući o kojim agencijama je reč.

Nemamo nikakvih tajni od CIA-e jer smo u dobrim odnosima i naše obaveštajne službe razgovaraju jedna sa drugom.

- Situacija je prilično jasna. Imamo dobre odnose sa šefom CIA i razgovaramo. Rekao sam mu o svim važnim stvarima u vezi sa ratištem koje su nam potrebne - objasnio je Zelenski.

Mediji u Americi izvestili su o poslednjoj Bernsovoj poseti Kijevu tokom vikenda. Osim što se sastao sa samim Zelenskim, direktor agencije je takođe razgovarao sa nepreciziranim ukrajinskim obaveštajnim zvaničnicima.

- Direktor Berns je nedavno otputovao u Ukrajinu, kao što je to redovno činio od početka nedavne ruske agresije pre više od godinu dana - rekao je anonimni američki zvaničnik za Si-En-En.

Kao i na drugim putovanjima, direktor se sastao sa svojim ukrajinskim obaveštajnim kolegama i predsednikom Zelenskim, potvrđujući posvećenost SAD razmeni obaveštajnih podataka kako bi pomogli Ukrajini da se odbrani od ruske agresije.

Osim što je priznao bliske veze Kijeva sa CIA, Zelenski je ponovio svoje ratne ciljeve, još jednom obećavši da će osvojiti poluostrvo Krim. Krim se odvojio od Ukrajine nakon puča na Majdanu 2014, glasajući velikom većinom za ponovno pridruživanje Rusiji na referendumu.

- Ne možemo zamisliti Ukrajinu bez Krima. I dok je Krim pod ruskom okupacijom, to znači samo jedno: rat još nije završen - naglasio je Zelenski i dodao da se svaki scenario bez otimanja Krima od Rusije ne bi smatrao „pobedom“ zemlje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija