• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.07.2023

18:31

(VIDEO) Turisti u Grčkoj, oprez! Ponovo primećena ajkula nedaleko od obala ovog letovališta

printscreen instagram

Vesti

(VIDEO) Turisti u Grčkoj, oprez! Ponovo primećena ajkula nedaleko od obala ovog letovališta

Podeli vest

Na društvenim mrežama se ponovo pojavio snimak morskog psa (plave ajkule) u Grčkoj. Plave ajkule su vrhunski predatori i hrane se različitim vrstama riba, lignjama, hobotnicama, manjim ajkulama, a poznate su po svojoj sposobnosti da preplivaju velike udaljenosti u potrazi za hranom.

Domaći i strani turisti koji ove godine letuju na jonskom ostrvu Zakintos su se s razlogom uplašili, kada je prošle nedelje u akvatorijumu ovog ostrva snimljena ajkula, na udaljenosti 3 kilometra od obale.

Nije prijatno da znate kada ste došli da uživate u čarima leta i vodenim sportovima, da se u istim vodama sa vama vrzmaju opasni morski predatori. I taman kada je strah malo popustio, na društvenim mrežama se ponovo pojavio video zapis koji je navodno nastao nedaleko od grčkog ostrva Serifos.

Serifos je jedno od ostrva koje pripada arhipelagu Kikladi, a nalazi se u Egejskom moru.

- Na još jednom ostrvu viđena ajkula u Grčkoj. Ostrvo Serifos, na 80 metara od obale - stoji u opisu uz snimak ajkule na Instagramu koji je objavljen na profilu „nikana.gr“.

 

 

Serifos je smešten na oko 170 kilometara jugoistočno od Pireja, glavnog grčkog lučkog grada. Ostrvo je čuveno po prelepim plažama i kristalno čistim more, peščane ili šljunkovite obale i privlači veliki broj srpskih turista.

Komentatori na društvenim mrežama pišu da se radi o plavim ajkulama (modruljima).

Ime su dobile zbog karakteristične plave boje koja dominira njihovim telom. Ova boja im omogućava da se bolje kamufliraju u plavim okeanskim vodama, smanjujući vidljivost iznad sebe i olakšavajući im da se približe plenovima.

Naime, plave ajkule retko napadaju ljude. Od 1580. do 2013. godine, plava ajkula je samo 13 puta ugrizla čoveka, od kojih su četiri završili smrću dok 10 do 20 miliona ovih ajkula ubije čovek svake godine, te im preti da postanu ugrožena vrsta, napominju poznavaoci, dok drugi strahuju da je u pitanju mako ajkula, najbrža ajkula na svetu kojoj takođe ne bi bilo prvi put da zaluta do grčkih ostrva.

- Možda je nas strah i hvata nas jeza da znamo da ih ima, ali realno to je njihovo prirodno stanište, zapravo njihov dom - samo je jedan od komentara pratioca ovog Instagram profila.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija